HDR Nasıl Yapılır? II. Bölüm

0 Shares

HDR Tekniği

Önceki bölümü okumak için tıklayın. HDR Tekniği I.Bölüm

II. Bölüm

2. Adım: Ekipmanlarınızı Toparlayın.

HDR bir imaj elde edebilmeniz için, aşağıdakilere sahip olabilen bir makineye ihtiyacınız var

  • Auto-bracket veya Auto-exposure modlarında çekim yapabilen bir makine. Aslında bu Auto Bracket ve Exposureun birebir bir manası yok ama Bracket için basamaklama, Exposure için de pozlama şeklinde kullanımlar mevcut. Makinenizin menüsünden de kendilerini görebilirsiniz.
  • Veya RAW da çekim yapabilen bir makine.

Tek bir RAW dosyasından düzgün bir HDR elde edebilecek olsanız da, Autobracketing özelliği olan bir makine kullanmanız tavsiye edilmektedir. Autobracket olayı, farklı pozlama değerlerinde, bir resmin hemen ardından  en az 3 resim çekebilme yeteneğidir. Bazen Exposure Bracketing yani Poz Basamaklama olarak da geçebiliyor. Kameranızdaki menünüze hemen bir göz gezdirin ve Autobracket kelimesini arayın, ki bu kimi makineler de -2, 0, +2 olarak da görülebilir sadece. Zaten bir DSLR makineniz varsa, o zaman buna da sahipsiniz demektir.

Çoğunlukla insanların sorduğu soru Hangi ekipmanlara ihtiyacım var?  ya da bunları çekmek için bayağı iyi bir makinen olması lazım gibisinden sorular. Şuan piyasadaki bir çok DSLR makine ile sizler de, çok rahatlıkla HDR fotoğraflar elde edebilirsiniz.

Şunu unutmamak lazım ki kesinlikle bir tripod’a(ayakları yere sağlam basan, makinenizi üzerindeki ekipmanları ile taşıyabilen ve sallantı yapmayan) ihtiyacınız var. Çünkü çekeceğiniz 3 farklı pozlama değerindeki resim, makine hiç kıpırdamadan çekilmelidir. Hatta kimileri bunun için, makine deklanşöre basarken bile sallanmasın diye bir wireless remote (kablosuz uzaktan kumanda/tetikleyici) kullanmaktadırlar. Basit olarak ben Yonguo’lardan kullanıyorum.

Önce

Sonra

 

%100 görünümdeki detaylar. HDR hakkındaki bir güzel şaşırtıcılıkta, piksel boyutunda resmi çok güzel gösterebilmesidir.

3. Adım: Dünyaya HDR Olarak Bakın.

Işık Seviyelerine Güzel Bir Örnek

Şimdi; fırlatma rampasındaki son gecesinde çekilmiş olan Uzay Mekiği resmi üzerinde çalışalım. Burada adım adım ilerleyeceğiz.

Bu; beyninizi ışık seviyeleri ile ilgili olarak yeniden eğitmek için güzel bir örnek. Şunu unutmayın ki eğer orada olduğunuzda, yani sahnede iken, beyniniz, gözleriniz sahne etrafına gezinirken, beyniniz kontrolü ele alır. Aklınızda bulunsun, beyniniz, kameranın yapamadığı ışık seviyelerini filtre edebilir.

4. Adım: Autobracket Olarak Resimleri Çekin ve HDR İçin Hazırlayın

Kameranızı Aparture Priority (Diyafram Öncelikli) moda getirin. Bu çok önemli çünkü çoklu fotoğraflarınızda farklı flu alanlar olsun istemezsiniz.

Autobracket i açın. Bu ayarda 3 fotoğraf çekiyorsanız değerlerini -2, 0 ve +2?ye ayarlayın. Nikon D3x te genellikle -2, -1, 0, +1, +2 değerlerinde 5 fotoğraf çekmeyi tercih ediyorum. Aslında 3 resim çekmeyi tercih ederdim ama bu kamera sadece 1 adımlama yapıyor. Koşulların %95?inde, bu -2 ve +2 aralığı sizi tatmin edecektir.

Başka iyi fikirler;

  • Koşulların %95’inde, -2’den +2’ye gitmek ışık aralığı için yeterlidir.
  • Yapabiliyorsanız RAW’da çekim yapın. JPEG de iyidir ancak RAW formatı işleme sonrası size daha fazla esneklik verir. RAW fotoğraflar, JPEG’e nazaran daha fazla ışık bilgisini içerir. Lütfen unutmayın Photomatix ‘te işleme yaptığınızda RAW’lar JPEG’den daha iyi olmuyorlar.
  • Terminatör gibi kollara sahip olmadığınız sürece tripod kullanın.
  • Eğer tripod kullanmıyorsanız sorun değil. Photomatix programı, fotoğrafları hizalayabilmektedir.

Aşağıda, Uzay Mekiğinden alınan beş resmi görebilirsiniz.

5 farklı pozlamada çekilmiş (-2?den +2?ye) 5 resim.

5. Adım: Photomatix Kullanımı

Photomatix fotoğraflarınızı alacak ve onları HDR ye çevirecektir. Daha sonra siz, tonemap işleminiz resim üzerine uygulayın, JPEG formatında kaydedebilirsiniz. Şimdi size bu aşamalar anlatılacaktır.

Photomatixi birkaç yoldan çalıştırabilirsiniz;

  • Birkaç Autobracketli fotoğraftan tek bir HDR imajı oluşturmak için (yeni başlayanlar için en yaygın olanı ve bu eğitimlerin temeli olan).
  • Büyük bir HDR harmanı oluşturmak için.
  • Tek bir RAW fotoğrafı HDRye çevirmek için.

Photomatix ilk yüklendiğinde bir menü göreceksiniz.

Not: Burada 5 JPEG imajı göreceksiniz. 5 adet RAW, JPEGe dönüştürülmek için Lightroom kullanıldı. RAW fotolarını olduğu gibi Photomatix te açabilirsiniz ancak Photomatix bu oturumu kendi kendine yapacaktır zaten.

Program ilk açıldığında solda Load Bracket Photosa tıkladığınızda bu ekran karşınıza gelecektir. Burada Browsea tıklayarak fotolarınızı bulunduğu yerden seçerek programa aktaracaksınız. Aşağıdaki resimde olduğu gibi.

 

Fotolarınızı seçin ve sonra Load butonuna tıklayın.

Şimdi karşınıza çıkacak olan penceredeki elementleri tanımlayalım ona göre dilediğiniz işleme göre bir seçeneği seçin.

Bu pencerede;

  • Eğer kameranızın çekimde sallandığını düşünüyorsanız Align Source Images? seçeneğini seçin. Bu resimleri hizalayacaktır.
  • Eğer bir hareket veya ghosting olduğunu düşünüyorsanız, Reduce ghosting artifacts seçeneğini seçin.
  • Bunu yaptığınızda karşınıza bir ekran daha gelecektir. Bu ilave ekranda fotoda ghosting olduğunu düşündüğünüz yerleri seçebilirsiniz. Bundan sonra, bu ghostlu imaj yerine hangi bileşenli fotoğrafın kullanılacağına karar verebilirsiniz.
  • Çeşitli lenslerinizde can sıkıcı kromatik bozukluklar oluşabilir (bazen yeşil veya mor dış hatlar şeklinde) ve bunu en aza indirmek için bu seçeneği kullanabilirsiniz.

Process butonuna basın ve fotonuz işlenmeye başlasın. Eğer yukarıda bahsedilen kutucuklardan herhangi birini işaretlediyseniz bu işlem biraz uzun sürebilir.

Yukarıda bu resim için seçilen seçenekleri görebilirsiniz. Anahtar ayarlama Lightning Adjusment’dır yani Işıklandırma Ayarlamasıdır. Bu konuda dikkatli olun.

Aşağıdaki Varsayılan  ayarları görebilirsiniz. Eğer bir şeyler yapıp yapamamaktan korkuyorsanız sadece pre-made tumbnailsleri yani önceden ayarlanmış? olanları kullanabilirsiniz. Yazının geri kalanı buradaki seçeneklerimizi gösterecektir.

  • Strength  Bunu her zaman %100’de tutun. Eğer size çok güçlü görünürse, daha sonra isterseniz Photoshop’ta halledebilirsiniz.
  • Color Saturation  Bu renk doygunluğu kaydırma çubuğunu makul bir değerde tutun. Fotoyu aşırı doygun yapmayın. Tekrar edelim her resim farklıdır. Renkler arasında farklar vardır ve unutmayın ki HDR ışıkla alakalıdır, aşırı doygunlukla alakası yoktur.
  • Luminosity  Bu painterly effect resimsel etki için kullanılır. Çubuğu çok sağa çekmek resimde daha az kontrast olmasını sağlar. Gün ışığı ile çekimleriniz de hale problemleri yaşarsanız, bu çubuğu oldukça sağa çekebilirsiniz.
  • Detail Contrast  Bu gizemli kaydırıcı, renklerde çok küçük ölçeklerde detay ve dalgalanmalar oluşturmak için yardımcı olur. Diğerlerinde olduğu gibi doğru yerde olduğuna inana kadar kendisi ile oynayabilirsiniz. Genellikle en sağa getirmek daha karanlık oluşumlar oluşturur.
  • Lighting Adjusments  Bu çekimin HDR’liğini göstermede çok önemli bir kaydırıcıdır. Ne kadar sola gelirse o kadar hayali bir etki oluşturur.
  • White Point & Black Point  Görüntü içine biraz siyah katmak diğer renkleri rezonansa getirecektir. Beyazı ayarlayın ki böylece resmin parlak kısımları dışarı atılmamış olsun.
  • Diğer kaydırıcıları aslına bakarsanız çok fazla kullanmıyoruz.

Kullanacağız kaydırıcılar sarı ok işaretleri ile gösterilmiştir.

İşlem Tamamdır!

Şimdi Processe tıklayın ve bırakın HDR resminiz oluşsun. Daha sonra resmi, Yukarıdaki File sekmesindekin Save as.. kısmından JPEG olarak kaydedebilirsiniz.

Subscribe
Bildir
guest

3 Yorum
En Yeni Yorumlar
En Eski Yorumlar
Inline Feedbacks
View all comments
3
0
Would love your thoughts, please comment.x