HDR Nasıl Yapılır? I. Bölüm

0 Shares

HDR Tekniği her zaman çok merak edilen konulardan biri oldu, HDR fotoğraflar hep çok merak uyandırdı, çok indirildi, nasıl yapılıyor diye çok soru sordurdu. Biz de bunu göz önüne alarak HDR ile ilgili bir bölüm hazırlamaya karar verdik. Bölüm bölüm HDR Nasıl Yapılır anlatacağız, bizi izlemeye devam edin…

HDR Tekniği 

I. Bölüm

HDR İçin Gerekli Program

HDR için çekilen fotoğrafları birleştirmede birkaç program kullanılmaktadır. Photoshop kullanabileceğiniz gibi genelde profesyonellerin tercihi gördüğüm kadarı ile Photomatix Pro olmuştur. Tabi bunun yanında aşağıda sıralayacağımız daha bir çok program da mevcuttur. O yüzden bu tür HDR tekniğini uygulayabileceğiniz programlardan birinin bilgisayarınızda bulunması gerekmektedir.

HDR Nedir?

HDR High Dynamic Range teriminin kısaltılmışıdır. Bu bir veya çekilen birden fazla fotoğrafın, birleştirildiği, tek bir odak ve deklanşör hızında, kontrastlarını ayarlandığı, çekim öncesi bir ön işleme tekniğidir. Bu teknik ile çekilen fotoğraflar ile normal çekilen fotoğrafların görüntüleri arasındaki bariz farklar size bu yöntemin ne kadar iştah kabartıcı olacağını gösterecektir. Burada anlatılacaklar, temel HDR tekniği ile başlayacaktır, daha sonra fotoğrafların can alıcılıkları artırmaya yardımcı olması için birkaç adım daha olacaktır.

Şunu unutmayalım ki insan beyninin görüntüleri tutma şekli ile bilgisayarın resim dosyalarını tutma şekli bir değildir. Tek bir diyafram, deklanşör hızı vs. yoktur. Aslında; çok iyi makineleri ile bir çok profesyonel fotoğrafçı bile, tam olarak gördüklerini çok nadiren kareleye bilmektedirler. Temel makine doğaları ile kameralar, görüntüleri, hatları, biçim ve gölgeleri yakalamada çok iyidirler ancak zihnin algıladığı ve haritalandırdığı bir sahneyi yakalamada iyi değildirler. Görüntüdeyken, gözünüz ileri ve geri hareket eder, kimi alanlara daha fazla ışık verirken, kimi alanlara da daha az ışık düşürür ve bu şekilde sahnenin karmaşık desenini oluşturmuş olursunuz. Şimdi, HDR işlemini keşfederken bu fotoğrafların bu tür derin duygu ve anıları, daha somut bir yolla size hissettirdiğini göreceksiniz. Normal bir fotoğrafa göre bu beyninizi aldatmanın gerçekten çok daha güzel bir yoludur.

Aşağıdaki fotoğraflar da zaten  bunu size kanıtlayacaktır. İlk fotoğraf, D. C.de Smithsonian Institution’da çekilmiştir, teknik düzgün uygulandığında size nasıl görüneceğini de göstermektedir.

 

 

Üzerinde Çalışacağımız Fotoğraf

HDR Nasıl Yapılır

1.  Adım: Araçlarınızı Hazırlayın.

Kullanılan Programlar (Önem Sırasına Göre)

  • Photomatix Pro (gerekli)
  • Photoshop (önerilen)  Eğer eğitimi takip ederseniz, göreceksiniz ki yukarıda Photomatix’ten gelen clean up (temizleme) problemleri için Photoshop kullanılması önerilmektedir. O yüzden kesin bir gerekliliği olmamak ile beraber önerilmiştir.
  • Noiseware Professional (opsiyonel)  HDR işleminde kullandığınız programda gidermeye çalışsanız dahi bir miktar noise oluşabilmektedir. Bunun içinde Noiseware Professional kullanılabilir.
  • Topaz Adjust (opsiyonel ve muhteşem) 
  • Başka ne kullanabilirim? Bunların yanında isteğe bağlı olarak Nik ve onOne Plugin kullanılabilir ama şimdilik gerek yok.

HDR Nasıl YapılırPhotomatix Pro Programının Görüntüsü (İlk Açılış Ekranı)

alıntı: http://www.stuckincustoms.com/hdr-tutorial/

Subscribe
Bildir
guest

2 Yorum
En Yeni Yorumlar
En Eski Yorumlar
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Önceki bölümü okumak için tıklayın. HDR Tekniği I.Bölüm […]

Ege üstündağ

Oloneo’da kullanılabilecek programlar arasına alınabilir.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x