Hava Ulaşımı Fotoğrafçılığı Hakkında Bilgiler

0 Shares

Hava Ulaşımı fotoğrafçılığı eşsiz görüntüler yakalamak için fotoğrafçılara büyük bir fırsat sağlar. Hava ulaşımı fotoğrafçılığında bilinmesi
gerekenler genel olarak teknik bilgi, nerede, nasıl ve uçuş prensiplerinin temelleridir. Genel olarak yeni başlayanların sıklıkla yaptığı hata pervaneli uçaklar ve helikopterlerin fotoğraflarını çekerken seçilen perde hızının çok hızlı olmasıdır. Bu da fotoğraflarda pervanelerin durmasına yol açmaktadır.

Hızlı hareket eden bir nesneyi hızlı bir perde hızı ile dondurmak ne kadar anlaşılabilir olsa da eğer bu fotoğraf alanında ders almayı, ilerlemeyi düşünüyorsanız bunu kafanızdan atmanız gerekmektedir. Hızlı bir perde hızı kullanmak hareket eden nesnenin net ve keskin olmasını sağlayacaktır ama ne yazık ki pervane ve rotor bıçakları donmuş olacaktır ve fotoğrafın hareket özelliğini kaybetmesini sağlayacaktır.

Pervaneli uçaklarda perde hızını  1/250 saniyeden fazla hızlı kullanmamak basit bir kural olarak aklımızda kalabilir. Helikopterlerde ise daha doğal bir görüntü elde etmek için perde hızı daha yavaş olmalıdır. Helikopterlerde 3 ve ya daha fazla pervane olduğu için perde hızımızı 1/125 den hızlı olmamalıdır. İki pervaneye sahip helikopterler içinse 1/60 perde hızı idealdir. Düşük perde hızlarında çekim bize daha fazla hareket bulanıklığı,güç ve potansiyel olarak yüksek bir hız duygusuna neden olacaktır.

Eğer F16 gibi hızlı jetleri çekiyorsanız pervanelerin donması gibi sorunları dert etmenize gerek yoktur.Konu keskin ve odağı doğru ise bu hareket ettiğini çok az belli eder.Deneyimli hava fotoğrafçıları bu tarz çekimlerde yavaş bir çekimle kaydırarak çoğu kez pan yöntemini kullanırlar.

Düşük perde hızlarında bulanık görüntüleri önlemek çok zordur.Dondurmak o karenin anlamını kaybetmesine neden olur.İşte burda devreye pan tekniği giriyor.Böyle fotoğrafları etkili bir şekilde çekmek için pan tekniğini öğrenmemiz şart.

Hava Ulaşımı Fotoğrafçılığı Hakkında Bilgiler

Ekipman Seçimleri

Hava Ulaşımı Fotoğrafçılığı Hakkında Bilgiler

Uçaklar, helikopterler durağın bir vaziyette yerde ise size kompakt fotoğraf makineleri bile yeterli olacaktır.Hava gösterileri sırasında etrafta dolaşa bilirsiniz yakın çekim fotoğraflar elde etmek için genellikle iyi miktarda gün ışığı yeterli olacaktır.Süper tele-foto lensler gereksizdir. Düşük ISO hassasiyetinde fotoğraflar çekebilirsiniz.

Hava Ulaşımı Fotoğrafçılığı Hakkında Bilgiler

Yerden havalanan  ve havada hızla hareket eden bir uçak çekmek isterseniz yerde durağın vaziyette kullanılan ekipmandan daha fazla ekipmana ihtiyacınız vardır.Uçuş esnasında olan nesneyi çekmek için hızlı,odak sorunu olmayan,odak uzunluğu esnek  ve mümkün olduğunca vizörden yakın odak olucak şekilde ekipman seçilmelidir. Hava ulaşımı fotoğrafçılığı ile uğraşan kişilerin bir çoğu bu nedenden dolayı DSLR kullanmaktadırlar.Bazı fotoğrafçılar çekimler esnasında monopod kullanmaktadırlar, pan çekimleri sırasında destek ve kolay kaydırmayı sağladığı için, diğerleri ise kullanmazlar makinelerini özgür bırakırlar.Her iki seçenekte kişiden kişiye değişmektedir.

Seçiminiz ne olursa olsun ön planda olan seçmiş olduğunuz lenslerdir. Giriş seviyesi fotoğraf makinelere takılan yüksek kaliteli lenslerle mükemmel sonuçlar elde edilebilir. Yerden yapılan çekimlerde gerçekten heyecan verici ve yakından fotoğraflar elde etmek için 400mm ve üstü odak uzunluğuna ihtiyacınız vardır. Ultra hızlı lenslere ihtiyacınız yoktur. Hava fotoğraflarında genel olarak iyi bir gün ışığı sağlandığı zaman maksimum diyafram F/5.6  ve hızlı olmayan bir lens yeterli olacaktır. Hava çekimleri esnasında 70-200 gibi aralıklara sahip lensler nesneye daha çok yakınlaşmanızı sağlamaktadır.İster DSLR ister aynasız fotoğraf makinesi kullanın vizör bulunması gereklidir.Çerçeve içinde olan görüntüyü kaydırmak daha zordur. Parlak bir gün ışığı LCD ekranının gözükmesine engel olmaktadır.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x