Karma karışık sayılardan gına mı geldi? Etrafınızdaki herkes lenslerden bahsediyor ve anlamıyor musunuz? Makro lens mi alsam, geniş açı lens mi alsam, onu mu düşünüyorsunuz? Hangi lensi alacağınızı bilmiyor musunuz? Kameranıza yeni bir lens almak istiyorsanız bu yazı tam size göre.
18-55 f/3,5-5,6
Örnek olarak standart lensimizle başlayalım. Bir çok kamerada (Canan 550D, 600D vs) kit lens olarak geliyor. Şimdi biraz ayrıntıya girelim… 18-55mm sizin odak mesafenizdir. Odak uzunluğunuz ne kadar büyükse o kadar yakınlaşabilirsiniz. Odak uzunluğundaki sayı ne kadar düşükse fotoğrafa daha fazla cisim sığar, çünkü daha geniş alanı kadrajınıza alabilirsiniz. Yukarıdaki lens 18-55mm arasında zoomlama yapabilir. 18-55 gayet iyi bir odak uzunluğudur ve bir çok temel ihtiyacınıza cevap verebilir. Şimdi farklı örneklere bir göz atalım.
10-22mm
Bu tip bir lens, geniş açılı bir lenstir. Bu tür lensler dar bir alanda fotoğraf karesine bir çok nesne sığdırmak için kullanılır. Geniş açılı bir lensi gezilerinizde ve yolculuklarınızda kesinlikle kullanmanızı tavsiye ederim. Ben ise bu lensleri daha çok otel odalarını, manzaraları ve şehir silüetlerini çekerken kullanırım. Geniş açılı lenslerdeki mantık, nesnenizden uzak kalmadan fotoğrafa bir çok farklı şey sığdırabilmektir.
Ancak portre veya meyve resimlerinde bulanıklılık ve bazı bozulmalar yaptığı için bu tür çekimlerde geniş açılı bir lens tavsiye etmem.

10-22mm f/3.5-4.5 @ f/3.5

10-22mm f/3.5-4.5 @f/8

10-22mm f/3.5-4.5 @ f/5.6
70-200mm
Bu odak uzaklığında bir lense “telefoto lens” denir. 70-200mm lensler doğal olarak 18-55mm lense göre daha fazla yakınlaşabilirler. Çok fazla içeriye doğru (zoom in) yakınlaştığınız için telefoto lensler kapalı ortamlarda pek kullanılmaz. Telefoto lensleri kullanırken çekeceğiniz nesneyle aranızda bir hayli mesafe olmalıdır. Bu sebepten dolayı telefoto lensler genellike dış mekanlarda kullanılır.

70-200mm f/4L @ 104mm @ f/4.5
50mm
Bu lense genellikle Prime veya Fixed lens denir. Bu tür lensler hiç bir şekilde zoom yapamaz. Prime lensler genellikle kapalı ortamlarda, portre çekimlerinde veya meyve çekimlerinde kullanılır. Kaliteleri genellikle zoom lenslerden yüksektir.
Şu durumda artık odak uzaklığını ve bazı lens çeşitlerini gördünüz. Eğer nesnenize yakınlaşmak istiyorsanız istediğiniz rakamın yüksek olması eğer uzaklaşmak istiyorsanız rakamların düşük olmasına dikkat ediniz. Eğer herhangi bir lensiniz yoksa ben bir çok alanda kullanmanız için 18-200 aralığında bir lens tavsiye ederim.

50mm f/1.4 @ f/1.6
Diyafram
f/3.5-5.6
Şimdi ilk örneğimiz olan 18-55mm f/3.5-5.6 lensine bakalım. Bu lensteki diyafram f/3.5-5.6′dir. Diyafram, arkaplan bulanıklılığını (bokeh) kontrol eder. Burada rakam ne kadar düşükse bulanıklılık o kadar artar. Gördüğünüz üzere bu lensteki diyafram aralığı f/3.5-5.6?dır.Bu lensin diyaframı sabit olmadığından 3.5-5.6 arasında değişecektir. Yani 55mm ‘ye zoom yaptığınızda 3.5 diyafram elde edemezsiniz. Eğer lensinizde sadece bir tane diyafram sayısı varsa örneğin 24-70mm f/2.8, sabit diyaframlı lens denir, zoomlama yapsanız da yapmasanız da diyaframın 2.8 olacağını belirtir ki bu tür lenslerin de fiyatı hayli yüksektir. Şunu belirtmek isterim ki bu rakamlar diyaframın en düşük olduğu değerlerdir. Her iki lenste de diyaframı artırabilirsiniz.
Kafanızı biraz daha karıştırmak için söyleyelim: diyafram tarafından oluşan arkaplan bulanıklılığı, odak uzaklığı ile orantılıdır. Odak uzaklığınız ne kadar yüksekse (ne kadar zoomladıysanız) o kadar fazla arkaplanda bulanıklılık olacaktır. Örnek olarak, f/4 diyaframında ve 18mm odağında bir resimde arkaplanda pek fazla bulanıklılık olmayacaktır. Ancak aynı diyafram değerinde ama 200mmlik bir odaktaki bir resimde arkaplanda oldukça fazla bulanıklılık olacaktır.

70-200mm f/4L @ 200mm @f/4

10-22mm f/3.5-4.5 @17mm @f/4
Eğer derin ve yumuşak bir arkaplan bulanıklılığı isterseniz 2.8?den fazla bir diyafram tavsiye etmem. Şunu da belirtmek isterim: Eğer herhangi bir arkaplan bulanıklılığı isterseniz lenste birden fazla rakam (örnek 24-70mm f/2.8) tavsiye etmem. Yene aynı lensten 18-55mm f/3.5-5.6 devam edelim. 18mm odağında diyaframınız f/3.5 ise diyaframınız bir arkaplan bulanıklılığı oluşturmak için yeterli değildir. Ancak 55mm odağında f/5.6 diyaframında ise diyaframınız yumuşak bir arkaplan oluşturmak için yeterince düşük değildir. Ancak diyaframınızı f/2.8?e ayarlarsanız odağınız 18 veya 55 olsun yeterince arkaplan bulanıklılığınız olacaktır.

24-70mm f/2.8L @24mm @f/2.8
Makro
Diğer belirtmemiz gereken bir lens ise makro lenslerdir. Eğer kendinizi çekeceğiniz nesnelere yaklaştırarak daha fazla detay elde etmek isterseniz bir makro lens size göre olabilir. Makro lensler nesnenize yeterince yaklaşabilmenizi sağlar. Fotoğraflarınızı bilgisayarda kırpmak fotoğraflarınızın kalitesini düşürür, o yüzden makro lensleri tavsiye ediyorum. Makro lensler özellikle portre, böcek, çiçek, vb alanlarda çok iyidir.

100mm f/2.8 Macro @f/2.8
Lens Kısaltmaları
EF veya EF-S: Bu mercek yuvası (lens mount) demektir. EF, Canon EOS DSLR kameralarındaki standart lens merceğidir. Bu, lensteki kırmızı noktanın kameradaki kırmızı noktaya denk gelerek takılması demektir. Eğer kameranızda bir de beyaz kare varsa bu da kameranızın EF-S mercek yuvasına sahip lensleri de kullanabileceğini söyler.
L: Bu Canon’un en tepedeki lensleridir, aynı zamanda Luxury-Lüks anlamına da gelmektedir.
IS: Image Stabilization yani görüntü sabitleyici demektir. Birçok lenste hem IS?i kullanabilir hem de o özelliği kapatabilirsiniz. Eğer titrek bir eliniz varsa bu önemli bir özelliktir.
Bu bilgilerle artık kendinize yeni bir lens alabilecek bilgilere sahipsiniz. Her türlü sorunuzu alabiliriz. Kolay Gelsin!
Kaynak: Kevin&Amanda
Çeviri: Talha Şamil Çakır
Merhaba 🙂
Ben keskin portre lens istiyorum ama bazen de geniş açıya ihtiyacım oluyo sokak fotoğrafçılığı için 85mm portrede çok iyi diyorlar ama çok dar açı ve biraz da pahalı o ücrete değer mi eğer onu alırsam sokak fotoğraları için biraz ucuz hangi lensi önerirsiniz ?
makinanız nedir? cropsa 35 mm alın. efsane lenstir. 1,8g olacak ama. dikkat edin. 85 mm ye geçmeden 35 mm zevkine varın derim. 3 yıl kullandım.
merhabalar bır cok bulanık cekmek ıstıyorum ama yapamıyorum 🙁 kıme sorsam bılmıyorum dıor yardımcı olabılımrsnz
Merhaba fatma hnm https://www.facebook.com/Genc.fotografci.41 adreste ulaşım yardımcı olayım
Nikon 28-300mm f/3.5-5.6 VR 30 ay garantisi var. satmak istiyorum. ilginizi ceker mi?
Hocam yani zomm bir lens almak istiyorum 70-300 mm benim isimi gorurmu acaaba bide ben en az 200 metreden çekim yapacam…cvb bekliyorum hocam