Haida Pro II CPL+VND Filtre İncelemesi

0 Shares

Merhaba, kısa bir aradan sonra tekrar beraberiz sevgili okuyucu dostum. Geçen hafta sonu Bostancı – Kartal sahili boyunca bisikletimle  biraz yolculuk yaptım. Az rüzgarlı ve mevsim normallerinde serin ama üşütmeyen bir sıcaklık vardı hafta sonu. Sonbaharın ilk günlerini yaşadığımız bu nefis İstanbul havasında Feneryolu’ndan Pendik’e kadar uzanan uzun sahil koridoru boyunca bisiklet sürmek, fotoğraf çekmek, kamp sandalyesinde oturup kahve içmek, kitap okumak bence Istanbul’da yapılabilecek en güzel aktivitelerden. Neyse, konuya dönelim. Çıkmışken tabi kameramı ve tripodumu da yanıma aldım. Malum, Istanbul’da nereden nasıl bir kare yakalayacağı belli olmuyor insanın. Ancak esas yapmak istediğim şey gün batımına doğru Haida’nın yeni üretmiş olduğu cpl+vnd filtreyi test etmekti. Bunun için de Dragos sahilinde bulunan batık gemiyi çekmenin iyi bir seçenek olduğunu düşündüm ve yolculuğumu gün batımına doğru orada olacak şekilde ayarladım.

Haida CPL+VND filtreyi sipariş vermek istediğimizde sınırlı olarak sipariş verebileceğimizi, taleplere henüz yetişemediklerini söylemişlerdi. Bu arada sadece 67mm-77mm ve 82mm çaplarında üretiliyor şimdilik. Yaklaşık 10 gün kadar da üretilmesini bekledik ve nihayet filtrelerimiz geldi. Bunun nedenini tahmin edebiliyordum. Yıllardır filtre seçimi fotoğrafçılar ve video içeriği üretenler açısından hep ayrı klasmanlarda düşünülmesi gereken bir konuydu. Sonunda hem fotoğrafçıları hem de video içeriği üreticilerini düşünen birileri çıktı. Haida’nın cpl+vnd filtresi bu iddia ile yola çıkmıştı. CPL-VND filtre, bir tarafta cam, su ve diğer herhangi bir yansıtıcı yüzey üzerindeki yansımaları azaltmaya yardımcı olan dairesel kutuplu bir filtre ve diğer tarafta görüntü kalitesinde herhangi bir değişiklik olmaksızın düşen ışık miktarını azaltan değişken nötr yoğunluklu bir filtre.

Dairesel olması, kolaylıkla hem circular polarize filtre, hem de 3 stoptan 7 stopa kadar değişken ND filtre özelliğini yekpare olarak taşıması özelliği, gerektiğinde ND özelliğini kapatarak CPL olarak kullanabilmesi, hafif ve şık olması ilk dikkatimi çeken özellikleri oldu. Edindiğim izlenimleri sizlerle paylaşmak istiyorum. Aşağıda filtreli ve filtresiz olarak çekilen fotoğrafları görebilirsiniz :

Filtresiz Çekim

Haida CPL+VND ile çekim

 

Fotoğraflarda da görebileceğiniz gibi, gün batımıyla birlikte boğazın akıntısı kıyıda küçük dalgalar oluşturuyordu. Bu resimleri çekmek için Manfrotto  190x 3 way head tripod üzerine Canon EOS R6 ve 50mm RF 1.8 STM lens monte ettim. ISO yu 100 e aldım ve ilk fotoğrafı 1/100 sn f8 ile, 2. Fotoğrafı ise yine ISO 100 de cpl+vnd filtreyi 7 stopa getirerek 6” sn pozlama süresi ve f8 lik bir diyafram açıklığı ile çektim. Bu şekilde denizde tül etkisi, gökyüzünde de belirgin bir renk kontrastı oluştu.

Gördüğünüz gibi, filtre olmadan çekilen ilk fotoğraf ile karşılaştırıldığında, fotoğrafların renklerinde herhangi bir bozulma olmadı. Bu arada şunu da belirteyim hemen, fotoğraflarda manipülasyon yok. Bu filtre ayrıca masa başında edit için harcayacağınız zamanı da size geri kazandırıyor. Haida CPL-VND 2’si 1 arada filtrenin kullanımı da son derece kolay, VND’yi maksimuma açıp ardından yansımaları kaldırmak için CPL’ i yansımaya/sonuca göre çevirerek ayarlamak mümkün. Bundan sonra, filtre üzerindeki küçük kolu çevirerek ND filtrelemesini, genel görüntü için tercih ettiğiniz pozlama süresine yol açan değere (3 ila 7 stop) eklemek yeterli.   3-stop bir ND filtre pozlama süresini 2³ katı yani 8 katı kadar, 7-stop bir filtre 27 katı yani 128 katı kadar uzatıyor.  Buna duruma göre 2 stop da cpl filtrenin yaratacağı etkiyi eklersek toplam 9 stop. 29 = 512

1/100 sn x 512 =  yaklaşık 6 sn.

Güneşin batma açısı kadrajıma girseydi şayet diyaframı kısarak 10 sn.  pozlama süresine  kadar çıkıp tül etkisi elde etmeyi planlıyordum. Denedim de zaten ama doğru pozlanmış bir fotoğraf olmadı haliyle.  Kromatik distorsiyondan (renk sapmaları) kaçınmak için diyaframı kısmak da istemedim.

Kısa bir video ile aşağıda filtreli ve filtresiz kameranın “P” çekim modunda çekilen görüntüler arasındaki farkı görebilirsiniz.

Soldaki video filtre ile çekilen , sağdaki video ise filtresiz çekilen görüntü. Video konusunda ise örnekte görüldüğü gibi sonuçlar şaşırtıcı derecede iyi. ND stop derecesini bir miktar düşürebilirdim belki ama tam etkisini görebilmek için 7 stop kullandım. Özellikle güneşli havalarda çekim yapacağınız yerin özelliklerine göre sinematik görüntüler çekmek mümkün. Hem takması ,taşıması kolay hem de patlama yapmadan sinematik görüntüler sunması oldukça etkileyici. Sonuçlar beni oldukça tatmin etti. Diğer taraftan vlogger’lar içinde oldukça iyi çünkü yatay ya da dikey olarak çekilen videoları ufak rötuşlarla ve  masabaşında edit kısmı ile uğraşmadan paylaşmak mümkün. Hatta dış ortamda güneşli havalarda canlı yayın yapan kullanıcıların da içerik kalitesini yükseltibilecek bir filtre. Daha sonra yapacağım çekimlerde  videodaki etkisinin sonuçlarını daha iyi görebilmeniz için sosyal medya hesaplarımızda paylaşacağım.

Haida filtreler ile ilgili sorularınız için [email protected] üzerinden bana e-mail ile ulaşabilirsiniz. Başka bir incelemede tekrar görüşmek üzere, şimdilik hoşçakalın.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x