Fotoğrafçılığa sevdalı olup, ilk kez fotoğraf makinesi alacakların veya kompakt makineden DSLR’ye geçiş yapacakların kafasını karıştıran sorudur ”hangi makineyi almalıyım” sorusu. DSLR giriş seviyesi bile kendi içinde onlarca modele sahip, bir çok farklı özelliği barındırmakta. Adı üstünde ”ilk kez alacaklar” bu özelliklerin hangisi iyi hangisi gerekli bu konularda pek fazla bir fikirleri yoktur. Bu yazımızda giriş seviyesi DSLR modellerinden hangilerini tercih etmeliyiz, hangi özelliklerin olup olmamasına bakmalıyız. Bu tür soruların cevaplarını bulmaya çalışacağız.
Makine Modeline Göre Bütçe Değil, Bütçeye Göre Modelinizi Belirleyin
İster hobi olsun ister bunu mesleğe dönüştürmek için alın, ilk dikkat etmeniz gereken şey bütçenizi zorlamayacak fakat mevcut bütçeye alınabilecek en iyi özelliklerdeki makineyi seçmek olmalı. Bu ekipmanların sonu yok diyebiliriz. Her geçen gün gelişen teknoloji ile sürekli yeni modeller üretilmekte. Bunların bazıları gerçekten teknolojinin son ürünü olup tüm özellikleri barındıran profesyonellere hitap eden modeller iken bazıları da başlangıç seviyesi olup sadece satış üzerine yenilenmiş gibi gösterilen bir kaç özellikle piyasaya sunulan modellerdir.
Yoğunlaşmak istediğiniz alana göre giriş seviyesi ekipmanlarını BURAYA tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Fotoğraf: geoffgoldswain / Deposit Photos
Fotoğraf makinesinde ilk dikkat etmeniz gereken şey, en çok kullanacağınız özelliklerin seviyesidir. Örneğin; Megapiksel takıntınız olmamalı, çünkü artık her makine 20 megapiksel ve üstü üretiliyor. Fakat bu çözünürlükleri lensler tam yansıtmıyor veya manüel ayarlar bilmeden otomatik modda çekerek tam performans elde edemeyebilirsiniz. Başlangıç seviyesi DSLR modellerinde dikkat etmeniz gereken hepsinde hemen hemen aynı da olsa enstantane hızı, çekim kare sayısı, gövde yapısı, batarya ömrü, ISO aralığı, LCD ekran özellikleri, Video özellikleri ve türevleridir. Ortalama alabileceğiniz bir giriş seviyesi DSLR makinede 30sn ile 1/4000 enstantane aralığı, 100 ile 12800 ISO aralığı, 3fps ve üstü çekim sayısı, 9 ve üstü netlik noktası, hareketli LCD ekran gibi temel özellikler bulunması yeterlidir. Son zamanlarda üretilen giriş seviyesi DSLR modellerinde dokunmatik LCD, Wi-fi ile uzaktan kontrol, sosyal medya direk paylaşım vb gibi özellikler veya 4k video özellikleri ile piyasaya sunulmakta. Eğer bütçenizi sarsmayacak ise elbette bu özelliklerin de faydası olacaktır.
Fakat bunların hiçbiri fotoğrafa teknik ve kalite anlamında bir katkı sağlamayacaktır. Diğer saydığım enstantane af çekim hızı gibi özellikler ise şuan üretilen hemen her DSLR de bulunmakta ve daha fazla netlik noktası bulunan daha fazla saniyede fotoğraf çekebilen modellerde üretilmekte. Fakat unutmayalım bu DSLR modelleri başlangıç seviyesidir. Yani sizin 30sn ile 1/4000 enstantane aralığında fotoğraf çekerek enstantaneyi kavramanızı, Diyaframla ilişkisini, ISO nun fotoğraftaki etkisini öğrenmenizi sağlayacak genel özellikleri barındırması yeterlidir ve bu hemen hepsinde var.
Yani kısaca giriş seviyesi olan makinelerin en son modelini almak yerine iki önceki modelini alıp aradaki fiyat farkını lense veya tripot kumanda gibi aksesuarlara harcayabilirsiniz. Unutmayın, bu seviyedeki DSLR makinenizi en fazla 1 veya 2 seneye kalmadan değiştirmek isteyeceksiniz. Neden boşuna başlangıçta değiştireceğiniz makineye fazla para ödeyesiniz?
Şuan piyasadaki giriş seviyesi olan Canon ve Nikon gövdelerden tavsiye edebileceğim bazı modeller:
Hangi Lensleri Seçmeliyim?
Makine gövdenizi belirlediniz, şimdi sıra makine gövdesi kadar hatta bazı durumlarda gövdeden daha fazla önem taşıyan, görüntü kalitemizi yüksek miktarda etkileyen lensimizin seçiminde. Gövdeler genelde KİT dediğimiz standart 18-55, 18-105, 18-135 gibi lenslerle set halinde satılmaktadır. Bu lensler hem uygun fiyatı ile hemde kolay taşınabilirliği ile bilinir. Fakat kalite olarak genelde standart bazende diğer lenslere göre vasat, fakat teknik ve kullanım becerisi katıldığında hiç beklenmeyen sonuçların alındığı farklı bir lens türüdür. Genelde bu lensi alıp en kısa sürede satma ve yeni lens alma ihtiyacı hissedersiniz kendinizde.
Forumlarda, sosyal medya da duyduğunuz Lüks serilerin lenslerine hayranlıkla bakar ve onu alabilmek için hayeller kurarsınız. Peki o lensleri almak her şeyi çözüyor mu? Öncelikle birçok lens birçok gövde de tam performans vermez, birçok gövde de bazı lenslerle performans ve kaliteli sonuç sağlamaz. Tekrar hatırlatmakta fayda var: Siz başlangıç seviyesi bir DSLR sahibisiniz ve bütçenize göre ekipman seçmeyi tercih ediyorsunuz.
Lenslerin diyafram açıklığı, IS titreşim önleyici, USM hızlı netleme vb gibi bir çok özellik lenslerin fiyatlarını arttıran teknik unsurlardır. Fakat bunların bir çoğuna ihtiyacınız başlangıçta yoktur. Örneğin; 650D gövdenize tamamen özenerek 70-200mm F2.8 IS USM II almanız mantık dışı olacaktır. Bunun yerine çok daha uygun fiyatlı Sigma 70-300mm, Tamron 70-300mm, Canon 70-300mm ve Nikon 70-300mm gibi lensleri alabilirsiniz. Veya alan derinliğini öğrenmek için başlangıçta doğrudan 50mm f1.2 almanıza gerek yok. 50mm f1.8 STM işinizi gayet görecektir.
Bütçe Dostu Lens Tavsiyeleri
Başlangıç seviyesi geniş açı, zoom ve tak gez lensler, Sigma 18-250, Tamron 18-200, Canon 18-135, Nikon 18-105
Ultra geniş açılı lensler, Canon 10-18, Tamron 10-24, Tokina 11-16
Portre lensleri, Canon 50mm 1.8 STM, Nikon 50mm 1.8D, Canon 85mm, Nikon 85mm
Tele Zoom lensler, Canon 55-250, Canon 70-300, Nikon 55-200, Nikon 70-300
Makro lensler, Canon 60mm, Canon 100mm, Nikon 105mm, Nikon 60mm
Teşekkürler .Çok anlaşılır bilgiler vermişsiniz
İyi günler. Canon 600d almayı düşünüyorum. Fakat gönlüm hep 700d den yana çok araştırdım. Fakat alma imkanım yok. Sizce çok fark var mı? Fotoğraf kalitesi açısından ya da video açısından. Kullanış amacım aslında video değil fotoğraf.
Biraz acil bir durum.
Canon 700 dmi yoksa canon 1200 d 18 135 lenli olanmi hanqisi tercihiniz
alabiliyosanız 700d yi öneriyorum bu iki tercih arasından
Tşk
Merhaba Fatih bey, Canon 100d hakkında ne düşünüyorsunuz, 700d nin yerine tercih edilebilir mi, aralarında 400-500 tl fiyat farkı var
Barış ellerin küçükse güzel makine ama şahsen ele oturmuyor daha çok bayanlar için üretilmiş bir makine 700d ilede 650d arasında bir fark yok ikinci el alıcaksan 650d almanı öneririm eline oturma ve düğmelere basma konusunda 100d yi önermiyorum
İyi günler, fotoğrafçılığa ilk adımda full frame bir makine ile başlamak mantıklımıdır,bir de bu tür makinelerin sıfır fiyatları çok yüksek olduğu için bütçeyi zorlamakta bu yönde ikinci el makineleri tavsiye edermisiniz?
Crop makine almanı tavsiye ederim Bazı insanlar bi anlık hevesle alıyor makinelerini sonra bi köşede duruyor 2 ay 3 ay kullanıldıktan sonra 2 ci el crop makine olarak başlangıç seviyesi için 650d önerebilirim crop makine önermemin sebebi ise 1.6 canon 1.5 nikon çarpanı sen fotoğrafçılığa başladığında sadece portre çekmiceksin yakınlaştırıcaksın zoomlarla oynıcaksın macro ya merak sarıcaksın bu yüzden crop illa başlangış seviyesi istemiyosanda 7d serisi güzel bir makinedir.
Peki giriş seviyesi degilde nikon d7000 gibi bir makinayla baslasak bize ne gibi bir zaraarı olur
#HalilDEMİR iyi günler. Bende bu işe gönül vermiş yeni bir kişiyim. Makinemi 4 ay once aldim. Nikon D7200. 1 sene boyunca araştırdım ve sonun da buna karar kıldım. Ha neden derseniz diğerleri uygun değilmi aynı performansı saglamiyor mu? diyeceksiniz. Evet aynı performansi sagliyor D5000 ve D3000 serisi de ancak soyle bir durum ile karşılaştım. 1) D3000 serisi D5000 serisi ve aldığım makine D7200 ile fotograflar çektim. (Teknik anlamda fotoğrafçılık altyapim bayagi bi var kompozisyon anlaminda eksigim asla auto mod kullanmadım kullanmam da) Çekim sonrasinda sunu fark ettim renkler cok farklı D7200 de çok daha farklı. (kit-lens 18-105 ile çekim yaptım).… Okumaya devam et.
Halil Bey, illaki giriş seviyesi bir DSLR alarak fotoğrafçılığa başlamak zorunda değilsiniz. D7000 veya Buğra Beyin bahsettiği D7200 modellerini rahatça alıp kullanabilirsiniz. Eğer Canon markasından model isterseniz de 70D ve ele piyasadaki aynı seviyedeki diğer markaların modellerine göre daha fazla cuk diye oturan 7D ile başlangıç yapabilirsiniz. Sonuçta fotoğrafçılığa yeni başlayacaksanız 1DX ile D7000 arasındaki farkı şimdilik pek göremeyebilirsiniz.
Niye canon 650d ye 70 200mm f2.8 niye mantık dışı benin bildiğim lens gövdeden daha önemli
Mantık dışı olması yeni başlayan kullanıcının 650D gibi bir gövdeye 70-200 f2.8 is ii gibi bir üst seviye lensi takarak tam performans alamayacağı ve bütçe olarak düşük bütçelerle böyle bir set için uğraşılmaması gerektiği için mantık dışıdır. Yoksa elbette Lens gövdeden önemli çünkü ilk önce ışık lensten geçerek sensöre düşer. Fakat lensin de tam performans sağlaması için Gövdeninde en az lens kadar sağlam olması gereklidir. (70-200 gibi lensler için)
Peki canon 650d ye 70 200mm f4 mantıklı mı? ( Titreşim engeliyici olmayan modeli )
2.8 II versiyona göre tabi ki mantıklı. Maddi olarak hem zorlamayacak hemde kaliteli fotoğraflar çekmenizi sağlayacak. Aradaki fiyat farkını da gövdeye yatırabilir veya ek aksesuar alabilirsiniz.
70-200 f4 mantıksız. (Titreşim engelleyici olmayan modeli) Çünkü biraz daha profesyonel olunca bu lensi satıp IS modelii almak isteyeceksiniz. Ki bu sizin için hem zaman hem para açısından kayıptır. Alınca iyisini almak lazım. Bir atasözü var “ucuz alan pahalı alır” diye. Giriş için yazıda önerilen Canon 70-300 Is usm mantıklı. Canon gövde ile canon lens kullanırsanız daha iyi performans alırsınız. #fatihhocam siz bu yorumuma katılıyor musunuz?
Tabiki katılıyorum fakat bu maddi durumla orantılı bir şeydir. F4 bütçesi olan biri neden f2.8 diye kendisini zorlasın ki 🙂 yoksa her fotoğraf açığının gözbebeğidir 70-200mm f2.8 IS IIIIIIII :)))
Ucuz alacak kadar zengin degilim