Gezi Fotoğrafçılarının Dikkat Etmesi Gereken 7 Etik Kural

0 Shares

Seyahat etmek fotoğrafçı için görsel bir şölen, bir macera ya da unutamayacakları yüzlerce hikaye demek olsa da birçok ülkede habersiz fotoğraf çekmek oldukça yanlış anlaşılabilir. Kutsal alanlar ya da yöresel yüzler, ne olursa olsun, insan ve kurumlardan izin almak ve doğru ve yanlışların farkında olmak seyahat fotoğrafçıları için çok önemli.  Bu rehber (Allah korusun) yurt dışında karakollara düşmenizi ya da kameranızın parçalanmasını önlemek amacıyla hazırlanmıştır.

Cassandra Rohr ‘un Resource Travel sitesine yazdığı yazıdan alınmıştır.

Yapılması Gerekenler
Araştırma: Belgelediğiniz yer hakkında bilgi sahibi olun. Bu size gittiğinizde fotoğraf çekeceğiniz anlarda zaman kazandıracak. Gideceğiniz yerin gelenekleri, kuralları hakkında önceden bilgi sahibi olmak istenmeyen sürprizlere karşı hazırlıklı olmanızı sağlar. Fotoğrafçılıkla ilgili kural ve düzenlemeler her ülkede aynı değildir. Örneğin, Suudi Arabistan’da izinli ya da izinsiz bir kadının fotoğrafını çekmek çok ayıplanan, hatta karakola düşmenizi sağlayabilecek bir şeydir, ancak aynı şey Dubai’de söz konusu değil.

İzin İsteyin: Birini ya da birine ait olan bir şeyi fotoğraflayacaksanız her zaman izin isteyin. Aslında bunu söylemeye bile gerek yok ancak bazı kişilerin pek umurunda olmuyor. Birinin izni olmadan onu fotoğraflamak kişisel hakların ihlaline girer. Karşınızdaki insanın dini ya da kültürel geçmişini bilmiyorsunuz, onlara çok yanlış gelebilir ve bu gayet normal.

Cassandra Rohr ‘un Resource Travel sitesine yazdığı yazıdan alınmıştır.

Çektiğiniz Şeyi Gösterin: Birini fotoğraflayıp suratına bakmadan gitmek kadar kaba bi’ şey yok. Onlar size izin verdiği için istediğiniz her şeyi yapamazsınız, en azından aldığınız izne minnettar olduğunuzu göstermek adına çektiğiniz portreyi ya da manzarayı o kişiye gösterip teşekkür etmeyi unutmayın.

İzin Yoksa Sil: Evet, fotoğrafı gösterdik ama diyelim ki beklediğimiz karşılığı alamadık. Olay çıkarmaya hiç gerek yok, direk fotoğrafı silin. Bazen insanları kandırabilirsiniz ama yabancı bir ülkede tek bir fotoğraf için risk almaya gerek yok.

Cassandra Rohr ‘un Resource Travel sitesine yazdığı yazıdan alınmıştır.

Önce Saygı: Çektiğiniz fotoğrafı hak etmek önemli bir şey. Örneğin bir müze ya da tapınaktan çekim için izin aldınız. Saygısızlık etmemeye özen gösterin. Eğer başka birini kendi ülkesinde, memleketinde, mahallesinde, iş yerinde fotoğraflayacaksanız, ilk olarak düzgün bir göz teması kurarak samimiyetinizi gösterin. Daha sonra kendinizi tanıtın ki karşınızdaki kişi iyi niyetinizin ve ciddiyetinizin farkında olsun.

Yapılmaması Gerekenler

Minnetinizi Parayla Göstermeyin: Tamam, Afrika’daysanız bazen sipaliyi dökmeniz gerekebilir ancak diğer yerlerde bunu yapmamanızı öneririm. Para teklifi karşınızdakini dilenci konumuna düşürecektir ki, pek iyi bir durum değil bu. Rüşvet vermektense nezaketi kullanarak iyi fotoğrafı elde etmenin diğer yollarını arayabilirsiniz.

Çocuklara Hediye veya Para Vermeyin: Neden? Çünkü birçok kişi öyle yapıyor. Ancak bu doğru olduğu anlamına gelmez. Çocukların “Turist abilere-ablalara tatlı görünür, fotoğraflarımı çektirirsem, okula gitmeme gerek yok” diye düşünmemeleri gerekir. Çünkü bir gün büyüyecekler ve yaşlandıklarında “Keşke okusaydım.” diyecekler.

Cassandra Rohr ‘un Resource Travel sitesine yazdığı yazıdan alınmıştır.

Bütün Ekipmanları Yanınıza Almayın: Birincisi, seyahat eden biri için bu ekstra yorgunluk anlamına gelir. İkincisi de, turist avcılarının iştahını kabartmanıza hiç gerek yok. Ayrıca fotoğraf çekerken diffüz kullanın ya da flaşınızı en düşük ayara alın. İnsanları korkutmaya ya da germeye de hiç gerek yok.

Cassandra Rohr ‘un Resource Travel sitesine yazdığı yazıdan alınmıştır.

Sözlerinizi Yerine Getirin: Eğer fotoğrafını çektiğiniz kişinin isim, adres ya da mail bilgilerini aldıysanız ve eğer bir söz verdiyseniz o sözü yerine getirin. Fotoğrafı elde etmek görevlerinizin bittiği anlamına gelmez. Bazı insanlar kendileri görmeyecek olsa da tanımadığı bir sürü insanın fotoğrafını görecek olmasından mutlu olabilir. Ancak karşınızdaki insanın sizden beklentileri varsa dünyanın öbür ucunda diye onlara yalan söyleyemezsiniz, onları unutamazsınız. Onlara hoşlandığınız kızın ya da modelin çekimindeki nezaketle davranmayı unutmayın.

Gökhan Gök

Yönetmen & Müzisyen. Marmara Üniversitesi Sinema Televizyon Bölümü'nü birincilikle bitirdi. TURSAK Geleceğin Sineması Ödülü, Boğaziçi Film Festivali En İyi Senaryo Ödülü sahibi. Çeşitli sinema ve reklam filmlerinde senaristlik ve yardımcı yönetmenlik yaptı. Fotografium'un Youtube yüzü.

Subscribe
Bildir
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x