Fotoğraf; müzik, yazı veya resim gibi, dünyaya karşı bakışınızı ifade edebileceğiniz bir araçtır. Bu nedenle çoğu kişi gençken fotoğrafçılığa merak sarmıştır. Günümüzün en değerli fotoğraf sanatçılarının da bir zamanlar oldukça istekli gençler olduklarını unutmamalı. Bu yazımızda genç fotoğraf heveslileri için 9 tavsiyeyi derledik.
1. Sabırlı olun
Günümüzde her şeyi hemen olsun istiyoruz. Biraz klişe gelebilir ama sabretmeyi öğrenmeniz gerekecek. Tabi bunun yanında bazı insanlar fotoğrafçılık adına yetenekli olabilir fakat onlar bile sabretmeden bir sonuç elde edemezler. En başta, başarının size ne ifade ettiğini tanımlamalısınız. Artık başarı sosyal medyada çok fazla takipçisi olmakla ölçülüyor gibi görünse de, başarı bu değildir. Hatta beğeni ve takipçilerin sayısı arttıkça, hatalarınızı görmek istemez ve gelişim gösteremezsiniz. Sonuç olarak yalnızca üzerinde zaman harcayın, hatalarınızın doğal olduğunu bilin ve gelişimizi doğal yollardan sürdürün.

fotoğraf: depositphotos
2. Yapıcı Eleştiri Alabileceğiniz Ortamlarda Bulunun
Geri dönüt almak gelişim için çok önemlidir. Kendi başınızayken, hatalarınızı fark etmeniz kolay olmaz. Hatalarınıza yönelik olan eleştirileri kabul edip üzerinde düşünün. Yapıcı eleştiriler gelişiminiz için çok önemlidir. Geri dönütler eleştiriye göre daha yapıcıdır. Çünkü genelde eleştiriler neredeyse tamamen negatiftir. Fakat sizi eleştiren insanların, neyi doğru veya iyi yaptığınızı da söylemesi, gelişiminiz için oldukça önemlidir. Bir fotoğrafçı olarak kendi stilinizi geliştireceksiniz, bu nedenle yapılan yorumların bazılarının, yorum yapan insanların stiline uymayabileceğini de göz önünde bulundurmak gerekir. Fakat bunun için fotoğrafçılığın temellerini iyi kavramalı ve tecrübe edinmelisiniz.

fotoğraf: depositphotos
3. Uzmanlaşacağınız Alanı Seçin
Fotoğrafçılık oldukça geniş bir mecradır ve alt dallara ayrılır. Fotoğrafçılar zaman içinde istedikleri alt dala doğru uzmanlaşır. Zaman içinde farklı dallarda çalışmalar yapmak doğal olarak size çok şey katacaktır. Fakat er yada geç, portre mi manzara mı veya yemek fotoğrafçısı mı olduğunuzu bilmeniz ve üzerine yoğunlaşmanız gerekecek. Bu her alt dal uzmanlaşmanız gereken ayrı bir dünya. Bu nedenle kalabalıktan sıyrılmak için seçiminizde uzmanlaşmanız gerekecek.

fotoğraf: depositphotos
4. Bir Mentor Edinin
Fotoğrafçılığın her alanında usta olarak görülen insanlar vardır. Çoğu zaman, seçtiğiniz alanda birden çok uzman vardır. Bu insanlardan size mentorluk yapmalarını isteyin. Günümüzde bu işi online olarak çözmek çok kolay. Bir profesyonel fotoğrafçıyla çalışacaksınız, bu kişinin meşgul olduğunu ve onunla geçirdiğiniz zamanın ücrete tabi olabileceğini bilin. Tabi ücret öderseniz, sonuç beklemelisiniz. Hedeflerinizi belirleyip öyle yola koyulun.

fotoğraf: depositphotos
5.Bir Fotoğraf Topluluğuna Katılın
Genç fotoğrafçıları heyecanlandıracak ve onlara ilham verecek en önemli aktivitelerden biri de bir fotoğraf topluluğuna katılmaktır. Bu topluluk online da olabilir gerçek hayatta da.Fotoğraf topluluklarının büyük bir çoğunluğu her seviyeden fotoğrafçıyı birleştirir. Böyle bir gruba katılarak mentorunuzla tanışabilirsiniz. Diğer fotoğrafçılarla birlikte olmak, çok önemlidir. Geri dönüt almakla kalmaz, diğerlerinin fikirlerinin size kazandırdığı yeni bakış açıları sayesinde, daha etkin bir fotoğrafçı olabilirsiniz.

fotoğraf: depositphotos
6.Yaşadığın Yeri Keşfet
Şimdi bir fotoğraf topluluğuna katıldınız ve alanınızı belirleyip onun üzerine çalışmaya yoğunlaştınız. Şimdi sıra yaşadığınız yeri keşfetmekte. Manzara fotoğrafları çekiyorsanız daha önce internetten araştırma yapmak ve böylece fotoğrafını çekeceğiniz yere bakış açınızı belirleyebilirsiniz. Portre fotoğrafçısı olmayı hedefliyorsanız, harici flaş kullanarak aile ve arkadaşlarınızla yaratıcı çekimler yapabilirsiniz.

fotoğraf: depositphotos
7. Çok Gezen Çok Fotoğraf Çeker
Fotoğrafçılıkta, ne kadar tecrübe o kadar iyidir. Fakat bu tecrübeleri hep aynı konu üzerinde edinmek bir yerden sonra sizi özgünlük anlamında kısıtlayabilir. Bu nedenle seyahat etmeyi ihmal etmeyin. Seyahat ederken de makinenizi yanınızdan ayırmayın. Fakat gideceğiniz bölgenin daha önce çekilen fotoğraflarına göz gezdirin. Bunun için 500px gibi sitelerden faydalanabilirsiniz. Ekipmanınıza da dikkat etmelisiniz. Gitmeyi hedeflediğiniz yere bağlı olarak doğru ekipman seçimini yapmalısınız. Son olarak bölge için gitmeye ve fotoğraf çekmeye en elverişli zamanı seçmeye dikkat edin.

fotoğraf: depositphotos
8.Fotoğrafları Düzenlemeye Zaman Ayırın
Fotoğraf iki aşamadan oluşur. Önce fotoğrafı çekmeli daha sonra karanlık oda veya bilgisayarda düzenlemelisiniz. Fotoğraflarınızda post-process ile bir çok düzenleme yapabilirsiniz. Manzara fotoğrafçılığında fotoğraflarınıza keskinlik ekleyebilir, istemediğiniz objeleri kaldırabilir ve renk düzenlemesi yapabilirsiniz.Portre fotoğrafçılığında ise fotoğraflarınızı daha soft hale getirebilir, gözleri keskinleştirebilirsiniz.

fotoğraf: depositphotos
9. Sınırları Belirleyin
Fotoğrafçılıkta kendinizi bir şekilde teşvik etmelisiniz. Analog fotoğrafçılığın revaçta olduğu zamanlarda bir ruloda 24 veya 36’lı filmlerle sınırlıydınız ve bunun için yanınızda yedek film taşımalıydınız. En basitinden bu film sayısı bile fotoğrafçılar için bir limitti. Bunu gibi sınırları belirleyerek çalışın. Odak uzaklığını sabit tutarak, bir gün boyunca tek diyafram açıklığı kullanarak veya tek renk çekim yaparak kendinizi zorlayın.