Gece Fotoğrafı Nasıl Çekilir?

0 Shares

Gece fotoğraf çekmek, gün ışığında yüksek perde hızlarında fotoğraf çekmek kadar basit bir iş değildir. Gündüz manuel ayar kullanarak yada diyafram öncelikli gibi modlarda güzel fotoğraflar elde edebilirsiniz. Gündüz veya gece, mutlaka bir kompozisyon ve sanatsal bakış fotoğraf için gereklidir. Çevrenizdeki çoğu ”fotoğrafçıyım” diyen arkadaşın Gece Fotoğrafçılığı‘nda başarısız olduğunu görebilirsiniz. Sebebi ise “AV’ye alıp çekiyorum.” gibi ezberciliktir. Tamamen teknik bilginin konuşturulduğu fotoğraf türü ve zaman dilimidir gece ve gece fotoğrafçılığı.

night photographer gece fotografciligi

Hatta diyebilirim ki en basit ekipmanla bile (Örn: bir çoğumuzun beğenmediği 18-55’li bir giriş seviyesi DSLR) gece muhteşem fotoğraflar çekebilen birçok insan var ve bu insanlar teknik açıdan donanımları sayesinde böyle fotoğraflar çekebiliyorlar. Birde gece inanılmaz fotoğraflar çekip gündüz çekemeyenler olabiliyor bunun sebebi ise halen bilinememekte 🙂

Gece Fotoğrafçılığı İçin Ne Tür Ekipmanlar Gerekir?

Gece fotoğrafı sadece ”DSLR” ile çekilir diye bir kural veya şart yoktur. Manuel ayarların bulunduğu aynasız fotoğraf makinesinden tutun, kompakt fotoğraf makinesine  hatta cep telefonuna kadar bir çok cihazla çekim yapılabilir. Yeter ki manuel enstantane diyafram ayarı bulunsun. Aklınıza ”Cep telefonuyla DSLR bir mi olur hiç?” gibi soru gelmesin elbette bir değildir. Fakat sonuç odaklı bakarsak konuya göre cep telefonlarıyla da aynı DSLR gibi uzun pozlama yapabilirsiniz. Şuan bu özelliğe sahip ve DNG fotoğraf çekebilen LG G4 cep telefonunu göz ardı etmemek gerekli. Fakat ”DSLR ne yaparsa aynısını yapar” manasına gelmez elbette. Sabit açı, sabit diyafram ve sensör boyutu farkı zaten DSLR ile arasındaki en bariz farklardan bazıları. Cep Telefonu örneğini vermemdeki sebep işin ekipmandan önce ”Teknik Bilgi” olduğunu fark etmeniz. Yazıyı okuyup ”DSLR makinemi satıyorum” gibi düşünceler oluşmasın 🙂

Manuel Ayarlara Sahip Fotoğraf Makinesi

dslr-manuel-mod

Yukarıda bahsettiğim gibi manuel ayarlara sahip DSLR, Aynasız veya kompakt bir fotoğraf makineniz olması yeterli. Sabit lensli kompakt makineler haricinde DSLR ve aynasız makineler için çekeceğiniz konuya ve kompozisyona göre lens seçmeniz gerekmektedir. Manuel ayarlara sahip olması konusunda da mutlaka perde hızını ayarlayabildiğiniz bir makine olmalı. Sabit hareketsiz mekanlar çekiliyor ise ISO performansına çok dikkat etmek gerekmeyebilir, fakat uzun pozlama yapılmayacak olan gece fotoğraflarında enstantane için ISO performansı ve gerektiği yerde de Harici ışık kaynağı gereklidir.

DSLR ve Aynasız Makineleri Olanlar İçin Lens

Canon-Prime-Set-1Gece fotoğraf çekiminde oluşturmak istediğiniz kadraj, kompozisyon ve çekilen mekana göre lens seçiminizde değişkenlik olacaktır. Örnek olarak Üsküdar sahilden Kız Kulesi ve denizi alacak şekilde isterseniz geniş açı lens, Kız Kulesi ve Galata Kulesini aynı anda kadrajı dolduracak şekilde çekim yapmak için de Tele-Zoom lens kullanabilirsiniz. Gece portre ve insan fotoğrafları çekmeyi planlıyorsanız mutlaka açık diyaframlı lens almanızda fayda var. Fakat ilk başta bahsettiğim gibi 18-55mm de gece portre insan çekilmez gibi bir şey söz konusu değil.

Tripod, Kablo Deklanşör veya Uzaktan Kumanda

6921232234_79fe08efa3_b

Cep telefonlarından bildiğimiz, gece fotoğraf çekerken flaş açık değilse hareketli nesneleri genelde net çekemeyiz, hatta bir çok zaman ”Hayalet gibi çıktı” diye tepki verdiğimiz fotoğrafların asıl sebebi düşük enstantane ve hareketten dolayı oluşan hayal meyal görüntüler. Gece fotoğraf makinemizde flaş kullanmadan fotoğraf çekeceğimiz zaman yine düşük enstantane sebebiyle elde çekilen görüntüler net olmayacaktır. Özellikle uzun pozlama da kesinlikle makine sabitlenmelidir. Bu yüzden gece çekimlerinde tripod dediğimiz 3 ayak kullanarak makineyi sabitlememiz gerekmektedir. Ayrıca makinemizde fotoğraf çekme işlemini başlattığımız deklanşöre basma işlemi sırasında da titreşim olacağı ve fotoğrafa yansıyarak netlik kaybına sebep olacağı için uzaktan kumanda veya kablo deklanşör kullanmamız gerekmektedir. Eğer kablo deklanşör alamıyorsak veya yanımızda değil ise her fotoğraf makinesinde olan zamanlayıcı ”timer” ayarından 2, 5 veya 10 saniye sonrasına ayarlayarak deklanşöre basıldığında oluşan titreşimi engelleyebiliriz.

Bütçenize uygun bir TRIPOD satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.

Bütçenize uygun bir KABLO DEKLANŞÖR satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.

Bütçenize uygun bir UZAKTAN KUMANDA başlığı satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.

Gece Fotoğrafı İçin En Uygun Zaman Dilimi Nedir?

Gece fotoğrafları çekimi için ille de karanlığın çökmesine gerek yoktur. Güneşin batımı ardından yarım saat içerisinde şehrin ışıklarıyla birlikte akşam vakti gece fotoğrafları çekmeye başlayabilirsiniz. En güzel gece fotoğrafları şehir ışıklarının yanmaya başladığı ve gökyüzündeki maviliğin hafif hafif siyaha dönmeye başladığı mavi saatlerde elde edilir. Şehri güneşin batışı ardından karanlıktan aydınlığa hafif hafif çeviren şehir ışıkları ile havadaki maviliği birlikte pozlamak inanılmaz fotoğraflar ve renk tonları yakalamanızı sağlar. Aşağıdaki iki örnek fotoğraf bu saatlerde çekilmiştir.

Gece Fotoğrafçılığı

Gece Fotoğrafçılığı

Gece Fotoğrafçılığı

Gece Fotoğraf Nasıl Çekilir?

  • ISO Ayarı ve Enstantane

Yukarıdaki yazılarda geçen ekipmanlarımız hazırsa çekime başlayabiliriz. Gece fotoğraflarında oluşturacağımız etkiye göre ayarlarımız değişmekte. Örneğin tripota makinemizi sabitledik ve mimari fotoğraf çekeceğiz. Mimari olarak herhangi bir hareket olmayacağı, sizde aynı şekilde tripodda sabit olarak duruyor ve bu fotoğrafı çekiyorsanız, ISO değerini en düşükte tutup (örnek; 50 – 80 veya 100) uzun pozlama yaparak temiz bir fotoğraf elde edebilirsiniz. ISO, Enstantane ve Diyafram hakkında sınırlı bilgiye sahipseniz şu eğitim videomuzu izleyerek kapsamlı bilgi sahibi olabilirsiniz:

Çekeceğiniz konu hareketli ise ve bunu net olarak yakalamak istiyorsanız en açık diyaframda ve yüksek ISOlarda çekmeye çalışmanız gereklidir. 1/50’nin altındaki enstantane değerleri düşük enstantaneye gireceği için çok hızlı hareket varsa ve bunu yakalamak istiyorsanız enstantane değerinizi arttırmanız gerekir. Devamında ise ISO’yu artırmanız veya çok fazla noise oluşmasını istemiyorsanız dahili flaş veya harici bir tepe flaşı kullanmanız gerekir.

  • AF Netleme

Netlik ayarınızı LCD ekranınızdan genelde tüm DSLR veya Aynasız fotoğraf makinelerinde olan 5x 10x dijital ön izleme yakınlaştırması yaparak netliğinizi manuel ayarlayın AF yi manuele getirin. Unutmayın bu manuel netlik sadece o anlık fotoğraf için geçerlidir, yerinizi değiştirip başka bir kadraj belirlediğinizde tekrar netlik yapmalısınız. Eğer çekeceğiniz şey hareketli ise AF otomatikte kullanmak veya sürekli manuel olarak takip etmeniz gerekmektedir. Düşük ışıkta AF yapmak zor olacağı için AF yardımcı ışığı kapalı ise mutlaka açmanız, DSLR ise tepe flaşı açarak referans AF için flaş ışığı desteği ile netleyip çekim öncesi flaşı kapatıp çekiminizi yapmanız gerekmektedir.

  • Fotoğraf Formatı

Fotoğraflarınızı genelde RAW çekmeye çalışın, bunu daha sonra bilgisayarda işleyerek HDR yapabilir ve daha doğal işleyebilirsiniz. Beyaz ayarı gibi fotoğraf stili gibi keskinlik doygunluk gölge aydınlatma ve daha bir çok ayarı RAW çekerek doğal bir şekilde bilgisayarınızda işleyebilirsiniz.

Beyaz ayarınızı AWB değil çekilecek olan mimarinin ışık sıcaklığına göre uygun kelvindeki ayara getirin. Genelde sarı tonlarla aydınlatması yapılan mimarilerin aşırı sarı veya kızıl tonlarda çıkmasını istemiyorsanız RAW çekip Bilgisayarda yada çekim esnasında soğuk tonlar için 3200 3500 kelvin değerine getirin. Unutmayın, Kelvin ayarında sayısal olarak düşmeniz (4000 3700 3500 3200 2700) size soğuk mavi renkler, sayısal olarak yükselmeniz (4500 5000 5300 5700) sıcak sarı tonlar almanızı sağlayacaktır. Beyaz Ayarı hakkında sınırlı bilginiz varsa aşağıdaki eğitim videosunu izleyerek kapsamlı bilgi sahibi olabilirsiniz:

Çekeceğiniz fotoğraflarda şehir ışıkları yıldız şeklinde çıksın, daha net fotoğraflar elde edeyim ya da poz süresini uzatayım isterseniz diyaframı kısabilirsiniz. (Örnek f2.8’den f9-11 vb gibi artış) Ya da enstantane arttırmak, ışıktan fazlaca yararlanmak, çekilen planın arkasını flu yapmak veya bokehli fotoğraf çekmek istiyorsanız da diyaframı en açık seviyeye getirmelisiniz. (Örnek f2.8, f2, f1.8  gibi)

  • Titreşim Engelleme

Lensinizde bulunan ve markaların kendilerine has isimlerinde bulunan IS, VR, OS, VC gibi titreşim önleyici modlarını kapalı tutun. Uzun pozlama için tripota fotoğraf makinenizi sabitlemeniz gerekli, ve bu titreşim önleyici modları denklanşöre bastıktan bir süre sonra halen denklanşöre basılı değilse otomatik titreşim önleme özelliğini durduruyor ve bu sırada oluşan titreşim fotoğrafta netlik kaybına sebep oluyor. Bu sebeple Titreşim önleme özelliğini tripotun sabitlenmesi ile sağlayıp bu özelliği lens üzerinden kapalı tutun.

  • Kablolu Deklanşör veya Zamanlayıcı

Tripota bağlasanız bile deklanşöre bastığınız anda makinede oluşacak sarsıntı uzun pozlama da netlik kaybına sebep olacaktır. Bu yüzden Uzaktan kumanda, Kablo Deklanşör veya makinenizin dahili zamanlayıcı ”timer” özelliğini kullanarak makine titreşimini en aza indirin. 30 saniye üstü uzun pozlama yapmak için Bulb modunda çekim yapmanız gerekmektedir. Bunu filtre kullandığınız veya diyafram kıstığınız ve 30 saniyede karanlık fotoğraf elde edip normal seviyeye ISO artışı yapmadan getirmek veya zifiri karanlık olan mekanlarda fotoğraf çekebilmek için kullanın. Bulb modu deklanşöre basılı oldukça pozlama yapar, makinede sürekli eliniz deklanşöre basılı kalamayacağı ve titreşim oluşacağı için kablo deklanşörde deklanşör kilitleme özelliğini kullanın.

  • Tripod Başlığı

Kullanacağınız tripotun sağlamlığı ve taşıma kapasitesi kadar önemli olan bir diğer husus tripot başlığıdır. Çok sağlam bir Ball Head başlığınız yoksa mümkün oldukça kilitlendiğinde hareket etmeyecek sabit kalacak başlık türlerinden 3 kollu tripot başlığı kullanmaya çalışın. Eğer ağır bir Tele lens kullanıyorsanız mutlaka tripota makinenizin altından değil lensin var ise lens tripot halkasından sabitleyin. Aksi halde ön bölümdeki aşırı dengesiz yük sebebiyle yavaş yavaş eğilmeye, ve lens taktığınız bayonet kısmına zarar vermeye sebep olacaktır.

Bütçenize uygun bir tripod başlığı satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.

Fatih Akkuş

''Kısaca Fotoğraf Delisi''

Subscribe
Bildir
guest

4 Comments
En Yeni Yorumlar
En Eski Yorumlar
Inline Feedbacks
View all comments

[…] İlk yazımız olan “Gece fotoğrafı nasıl çekilir?” yazımızı BURADAN okuyabilirsiniz. […]

same+

121321

Gülhan Ağırbaş

Ön eğitim alan yarı profesyonel fotoğrafçılar için çok değerli bilgiler…. gece çekimleri genellikle düşük performans vermekte…aynı. Değerler Slr makineler. İçin geçerli olurmu??

4
0
Would love your thoughts, please comment.x