Fujifilm X-PRO 2 Full Frame mi Olacak?
Yukarıdaki sorunun cevabını Fujifilm aslında birçok kez açıkladı. “Full Frame Sensör düşüncemiz yok.” Bunu söylerken %50 gerçekçilik payıyla söylemiş gibi görünüyorlardı. Yani çıkmayacak ama X-T2 ya da X-PRO2 Full Frame gelebilir gibi bir izlenim bırakmışlardı ki yeni yeni haberler ve söylentiler de Fujifilm X-PRO2 Full Frame bir sensöre sahip olacak yönünde devam ediyor.
Neden Full Frame bu kadar önemli? Ya da Full Frame sensörlü bir makine neden tercih edilmeli? Cevap çok basit. Sensör daha büyük, bunun da etkileri fotoğraf ve videodaki gelişmelerin önünün açık olduğu anlamına gelmesi gösterilebilir. Sıkıntıları yok mu? Yıllardır bu teknoloji’nin Leica analog ve dijital modellerinde sıkıntı görülmedi. “Ama Leica lensleri de çok kaliteli.” Evet kaliteli yalnız bu teknolojinin açılımı çok da farkı olmadığı yönünde ve günümüz aynasız teknolojisi bunu yapmaya müsait. Aynı Sony A7 modellerinde olduğu gibi.
Full Frame Avantajları nelerdir?
Daha iyi ve büyük sensör daha doğru pixel yerleşimi ya da her bir pixelden alacağınız verimin artması demek. Daha az ısınan sensör daha yüksek ISO değerlerinde çok daha iyi ve grensiz ya da noise olmadan fotoğraflar üretebiliyor. Ayrıca günümüz fotoğrafçılarının aradığı özellik net alan derinliği(ne kadar doğru bir tabir olmasa da) Yani arkası bulanık fotoğraf nasıl çekilir? Sorusunun cevabını Full Frame sensörlü bir makine çok daha iyi verebiliyor. Ayrıca buradaki faktör lens diyafram değerindei düşüklük ya da bir başka deyişle diyaframı açık lensler.
Yukarıdaki bu iki faktör yeterli oluyor aslında full frame sensörün önemini açıklamada.
Lens teknolojisinin açık diyaframlı lensleri kullanmakta sıkıntı çıkaracağı kanısının olması da üreticiler için sıkıntı olmaya başladı. Hem küçük ve hafif; hem keskin ve iyi görüntüsüne sahip hem de ucuz. Böyle bir lens üretmek Leica kadar çok maliyetli olmaya başladı.
O yüzden Aynasız makinelerde full frame sensör farkını aramak mantıklı mı? Sorusuna cevabı en iyi kullanıcı verecek. Sony A7 serisi gibi full frame mi yoksa daha açık diyaframlı lensle birlikte aps-c sensörlü makine mi?
Kısaca toparlayalım. Aynasız makineler yeni yola çıkmış bir gemi ve şu anda nereye gideceğini fotoğrafseverler belirliyor. Söylentiler her zaman doğru çıktı ve çıkmaya da devam edecek gibi görünüyor büyük ihtimalle. Yani Fujifilm ne kadar full frame sensör düşünmüyoruz dese de yeni gelecek modeller arasında Sony’e rakip çıkarmak adına Full Frame bir gövde çıkarabilir ve %50 ihtimalle de olacaktır.
DSLR ne alemde? Orada bir hareket yok mu? Yeni DSLR makine yok mu? Canon ve Nikon aynasız makine ne zaman çıkartacak?
Bu tarz sorularınızı Facebook Fotografium.com Grup sayfamızda ve yeni başlıklarla Fotografium Facebook Sayfamızda bulabilirsiniz.
Satın alma ile ilgili sorularınızı mesai saatleri içerisinde canlı destek hattımızdan sorabilir ve bizimle iletişime geçebilirsiniz.