Fotoğrafta Temel Bilgiler

0 Shares

Fotoğrafa bir şekilde merak saldınız, uzun araştırmalardan sonra bir fotoğraf makinesi aldınız ve makineniz şu anda elinizde. Üzerinde bir sürü tuş ve tekerlek var ve şu anda Dünyanın en zor işi gibi geliyor bu aleti kullanmak. Kullanım kılavuzu da çok kalın, veya ingilizce.

O halde bu yazıyı okumanızı tavsiye ediyoruz…

Fotoğrafta Temel Bilgiler

Ne tür makine almış olursanız olun (amatör-profesyonel) mutlaka fotoğraf çekmek için kullanacağınız bir tuş vardır ve buna deklanşör diyoruz. Basçek makinelerden daha iyi makinelere geçtiğinizi düşünürsek yarım basma ve tam basma gibi iki tane terim var.

Düğmeye yarım basıldığında, lens ve makinenizin hızına göre net göstermek istediğiniz obje netlenir. Şöyle daha basit anlatalım; bazen vizörden baktığınızda baktığınız yer bulanık görünüyor olabilir, bunun sebebi netleme yapmamış olmanızdır. Eğer net göstermek istediğiniz yere doğru makineyi çevirip deklanşöre yarım basarsanız, lensinizin netleme yaptığının sesini duyacaksınız ve konu net hale gelecektir. Daha sonra deklanşöre tam basarak çekimi gerçekleştirebilirsiniz.

Makine ve Fotoğraf Çekimi

Sensör: Fotoğrafın dijitale geçmesiyle beraber görüntüyü dijtale çeviren aygıta da sensör deniyor. Filmli makinelerdeki film gibi düşünebilirsiniz. Sensörün boyutunun büyük olması daha fazla detay alabileceğiniz anlamına da geliyor. Yani makine satın alırken dikkat etmemiz gereken en önemli özelliklerden birisi sensörün boyutu, megapiksel değil.

Ekran: Dijital SLR (DSLR) makinelerin yaygınlaşmasıyla beraber çekilen fotoğrafları görebildiğimiz makinenin arka kısmındaki bölümdür. Büyüklüğü yine bir tercih sebebi olabilir. İlerleyen teknoljiyle beraber neredeyse makinelerin arkasının tamamını ekran oluşturmaya başlamıştır.

Vizör: Türkçeye “bakaç” olarak çevrilmiş olmasına rağmen genellikle vizör olarak bilinir. Fotoğraf çekerken gözümüzü dayayıp baktığımız yerin adıdır. Makinelerin vizörleri genellikle %100 görüş açısına sahip değildir. Bu sebeple gördüğünüz alandan %3-5 daha fazlasını fotoğrafınızda göreceksinizdir. Yeni nesil makinelerdeki Live View özelliği ile vizörün önemi birz azalsa da yine de en önemli bölümlerden biridir.

Live View: Makinelerde vizör kullanmak istemeyen ve göz dayanamanın yapılamayacağı yerler düşünülürek DSLR’lere uyarlanmış bir çeşit görüntüyü önceden görmedir. Klasik basçek kompakt makinelerin hemen hepsinde görülen Live View çekeceğiniz görüntüyü o anda ekranda gösterir. DSLR makinelerdeki Live View çok daha gelişmiş durumda olup netleme alanını %100 büyüterek bile kullanılabilmektedir.

Lens / Objektif: Fotoğrafın sensöre düşmesi için gerekli optik sistemdir. Lensin kalitesi fotoğraf için çok önemlidir. Kullandığınız makineden çok kullandığınız lens iyi bir fotoğrafta etkilidir. Geniş açı, dar açı, makro, balıkgözü gibi farklı isimlerde lensler mevcuttur. Bunları daha sonra detaylı şekilde inceleyeceğiz.

Alan derinliği: Alan derinliği, fotoğrafta netleme yapılan konunun, önünde ve arkasında net olarak görülen alanın miktarıdır. Genellikle fotoğrafa yeni başlayanların en çok sorduğu sorulardan biri “Arkaplanı nasıl flu yaparım?” sorusudur. Bu sorunun cevabı bu konuda yatmaktadır. Bu soruyu ayrıca daha sonra cevaplayacağız.

 

Fotoğrafta temeller bu şekilde, umarız yararlı olmuştur…

 

Subscribe
Bildir
guest

1 Yorum
En Yeni Yorumlar
En Eski Yorumlar
Inline Feedbacks
View all comments
1
0
Would love your thoughts, please comment.x