Fotoğrafta Renk, Ekran ve Kalibrasyon

0 Shares

Fotoğrafta rengin önemi tartışılmaz, peki herkesin monitöründe sizin fotoğrafınızdaki rengin farklı görünebileceğini biliyor muydunuz? Sadece bu sebeple renk kalibrasyon cihazları var, bu yazımızda renk, ekran ve kalibrasyon konusunu ele alıyoruz.

Renk

Dijital fotoğraf ın en büyük sorunu tutarsız ekranlar ve bu uyumsuzluktan doğan renk sapmalarıdır.

Rengin değişimini ele alacak olursak;

  1. Gördüğünüz renk,
  2. Çektiğiniz renk,
  3. Sensörün algıladığı renk,
  4. Fotoğraf makinesi ekranında gördüğünüz renk,
  5. PC nin ekranında gördüğünüz renk,
  6. Netbook un ekranında gördüğünüz renk,
  7. Notebook un ekranından gördüğünüz renk,
  8. Tablet in ekranından gördüğünüz renk,
  9. Telefonunuzun ekranından gördüğünüz renk,
  10. Photoshop ile düzenlenen  renk.

Fotoğrafta Renk, Ekran ve Kalibrasyon

Çektiğiniz bir fotoğrafın rengi ile sizin gördüğünüz arasında ton farkları vardır. Bunu etkileyen başlıca nedenler;

  • Makinanın beyaz dengesi ayarı,
  • Sensörün kalitesi,
  • İşlemcinin kalitesi
  • Düşük ışıkta İSO performansı,
  • Kullandığınız lensin kalitesi ve mercek yerleşimi,
  • Lensin ışık geçirgenliği,
  • Kullandığınız lens filtreleri,

Fotoğrafta doğru rengi sesnsöre yansıtabilmek için özel üretilmiş renk kartları mevcuttur ve bu kart yüzeylerine yapılan ölçümler baz alınarak çekilen fotoğrafın doğru renkte olması sağlanmaktadır.

Ayrıca ışık sıcaklığına bağlı olarak renk değişkenliği yaşandığı için white balance için üretilen gri kartlar sayesinde ortamın sıcaklık değerine göre fotoğraf makinelerine ışık değerleri girilebilmektedir.

Kalibrasyon

Rengi etkileyen faktörlere göz attıktan sonra bunu nasıl düzeltebileceğimizi sizlere anlatmaya çalışacağız. Çektiğiniz veya ekranda gördüğünüz renklerin bilgisayarınızda gerçek ışık değerleri ile yansıması için bilgisayarınızı (sadece ekranınızı değil bilgisayarınızın) kalibre etmeniz gerekmektedir.

Birçok firmanın çıkardığı farklı tiplerde kalibrasyon cihazları mevcut. Eğer bir ?marka? için reklam çekimi yapıyor ve çektiğiniz ürünlerin renklerini doğru olarak ekrana yansımasını istiyorsanız kalibrasyon işlemini yapmanız şart.

Ayrıca sizin yaptığınız kalibrasyon işleminin teslim edeceğiniz iş vereninizin ve bu fotoğrafları baskı olarak kullanacak olan şirketin bünyesinde de yapılması gerekmekte.

Çektiğiniz bir fotoğrafı sizin doğru renkte olarak görmeniz yeterli gelmemekte diğer kullanıcılar tarafından da doğru olarak algılanması gerekmektedir.

Fotoğrafta Renk, Ekran ve Kalibrasyon

Ekran

Rengin doğru okunması ve kalibre edilmesi kadar ekran kalitesi ve çözünürlüğü de önem kazanmaktadır. Günümüzde fotoğrafçılar tarafından kullanılan In-Plane Switching ( IPS) monitörler hem elinizle monitöre dokunduğunuzda ortaya çıkan dalgalanma hissiyatını ortadan kaldırmakta hemde her açıdan doğru rengi gözlemlemenizi sağlamaktadır.

Çözünürlüğü FULL HD olan ve analog bağlantı kadar HDMI üstünden pc lere bağlanabilen monitörler veri akışını hızlandırmakta, ses çıkışına sahip ekranları PC ile senkronize etmektedir.

20inc altı ekranlar değerini yitirirken 23-24 inc minimum olmakla beraber 32inc ekranlarda fotoğraf izlemek ve editlemek fotoğraflarda detayları gözlemlemek adına önem kazanmaktadır.

Son nesil i- Pad lerin çözünürlüğü 2048*1536-pixel iken ve çektiğiniz fotoğrafların minimum 18mp seviyelerin de olduğu düşünülürse gelecek nesil ekranlar 4K (Full Hd çözünürlüğün 4 katı) çözünürlüğü destekleyeceği ve gelişen windows teknoloji ile dokunmatik olacaktır.

Subscribe
Bildir
guest

2 Yorum
En Yeni Yorumlar
En Eski Yorumlar
Inline Feedbacks
View all comments
2
0
Would love your thoughts, please comment.x