Fotoğrafta Kompozisyon ve 1/3 Kuralı

0 Shares

Hepimiz bu fotoğraf zehrini aldıktan sonra, fotoğraf izliyoruz, çekilen fotoğrafları biz de çekebilir miyiz diye bakıyoruz, hangi makine ile çekilmiş, hangi lens kullanılmış diye uzun süre bakıyoruz. Fakat unuttuğumuz bir şey var ki fotoğrafı fotoğraf yapan, fotoğrafa ruh katan şey : Kompozisyon

Bu yazımızda fotoğraftaki temel öğelerden olan kompozisyonu anlatmaya çalışacağım. Eğer fotoğrafta kaliteli bir kompozisyon kurabilirseniz, iyi oturmuş bir kadrajla beraber çok iyi bir kare yakalayabilirsiniz. İyi kompozisyona sahip fotoğraflarda gözler kaliteyi çok aramaz. Dolayısıyla iyi kompozisyonlu bir fotoğraf hep bir adım öndedir, çünkü izleyenlere bir şeyler anlatır, ruhu vardır, düşündürür, farklı duyguları hissetmesini sağlar.

Fotoğrafta Kompozisyon
Örneğin Gökhan Tutak’a ait bu fotoğrafta, iki kişinin birbirine olan özlemi çok iyi şekilde fotoğraflanmış. Kadrajda fazla olan obje yok, gözler tek bir yöne kilitlenebiliyor ve fotoğraftan oradaki duyguyu alabiliyorsunuz. Bir fotoğrafla elde edilmek istenen de oradaki duyguyu verebilmekse eğer, bu fotoğraf iyi bir fotoğraftır diyebiliriz.

Fotoğrafta Kompozisyon

Bu fotoğrafta ise çizgilerin müthiş uyumunu görüyorsunuz. Kompozisyon fotoğrafın her dalında vardır bu unutulmamalıdır. Yatay çizgiler dinginlik, sakinliği vurgularken, dikey çizgiler hareketi simgeler. Fotoğraftaki tam ortadan geçen eğik çizgi ise neredeyse fotoğrafı ikiye ayırmış ve simetri unsuru oluşturmuş durumda. Doğanın renkleri de fotoğrafa eklenince bu şekilde güzel bir fotoğraf ortaya çıkmış.

Kompozisyonda 1/3 Kuralı

Vizörden baktığınız yeri bu şekilde dokuza ayrılmış olarak hayal edin.  Bu çizgilerin birleşme yerlerine eğer modelinizi konumlandırırsanız fotoğrafınız çok daha ilgi çekici olacak, sıradanlıktan uzaklaşacaktır. Fotoğrafta en çok yapılan hatalardan biri modelin (konunun) tam ortaya konumlandırılmasıdır.

Fotoğrafta Kompozisyon

Üstteki örnek fotoğraflarda da gördüğünüz üzere konular çizgilerin birleşme çizgilerine getirilmiş durumda, bu şekilde güzel kompozisyonlar elde edebiliyorsunuz. Bazı makinelerde ekran üzerine veya vizör içine bu çizgilerin koyulabildiğini de hatırlatayım. Fotoğrafta kurallara uymak veya uymamak her zaman tartışılan bir konudur fakat çoğu iyi fotoğrafçının söylediği gibi ‘Önce kuralları bil, ondan sonra onları yık.’ Dolayısıyla bu kurallar fotoğrafçılıkta çok önemli yere sahiptir.
Subscribe
Bildir
guest

4 Yorum
En Yeni Yorumlar
En Eski Yorumlar
Inline Feedbacks
View all comments
Turan Yılmaz

Fotoğraf konusunda, “Fotografium” gerçekten güzel hizmetler veriyor.Teşekkür eder, devamını dileriz.

seda

çok başarı bir açıklama olmuş gerçekten çok teşekkürler…

Tural Azerbaijani

süper bir anlatım olmuş. teşekkürler

Erdal

çok güzel ve açıklayıcı bir anlatım olmuş emeğinize sağlık çok teşekkürler, sizlerin sayesinde çoğu şeyi burdan öğreniyorum. 🙂

4
0
Would love your thoughts, please comment.x