Teknik Bilgi

Fotoğrafta Kompozisyon ve 1/3 Kuralı

Hepimiz bu fotoğraf zehrini aldıktan sonra, fotoğraf izliyoruz, çekilen fotoğrafları biz de çekebilir miyiz diye bakıyoruz, hangi makine ile çekilmiş, hangi lens kullanılmış diye uzun süre bakıyoruz. Fakat unuttuğumuz bir şey var ki fotoğrafı fotoğraf yapan, fotoğrafa ruh katan şey : Kompozisyon

Bu yazımızda fotoğraftaki temel öğelerden olan kompozisyonu anlatmaya çalışacağım. Eğer fotoğrafta kaliteli bir kompozisyon kurabilirseniz, iyi oturmuş bir kadrajla beraber çok iyi bir kare yakalayabilirsiniz. İyi kompozisyona sahip fotoğraflarda gözler kaliteyi çok aramaz. Dolayısıyla iyi kompozisyonlu bir fotoğraf hep bir adım öndedir, çünkü izleyenlere bir şeyler anlatır, ruhu vardır, düşündürür, farklı duyguları hissetmesini sağlar.

Fotoğrafta Kompozisyon
Örneğin Gökhan Tutak’a ait bu fotoğrafta, iki kişinin birbirine olan özlemi çok iyi şekilde fotoğraflanmış. Kadrajda fazla olan obje yok, gözler tek bir yöne kilitlenebiliyor ve fotoğraftan oradaki duyguyu alabiliyorsunuz. Bir fotoğrafla elde edilmek istenen de oradaki duyguyu verebilmekse eğer, bu fotoğraf iyi bir fotoğraftır diyebiliriz.

Fotoğrafta Kompozisyon

Bu fotoğrafta ise çizgilerin müthiş uyumunu görüyorsunuz. Kompozisyon fotoğrafın her dalında vardır bu unutulmamalıdır. Yatay çizgiler dinginlik, sakinliği vurgularken, dikey çizgiler hareketi simgeler. Fotoğraftaki tam ortadan geçen eğik çizgi ise neredeyse fotoğrafı ikiye ayırmış ve simetri unsuru oluşturmuş durumda. Doğanın renkleri de fotoğrafa eklenince bu şekilde güzel bir fotoğraf ortaya çıkmış.

Kompozisyonda 1/3 Kuralı

Vizörden baktığınız yeri bu şekilde dokuza ayrılmış olarak hayal edin.  Bu çizgilerin birleşme yerlerine eğer modelinizi konumlandırırsanız fotoğrafınız çok daha ilgi çekici olacak, sıradanlıktan uzaklaşacaktır. Fotoğrafta en çok yapılan hatalardan biri modelin (konunun) tam ortaya konumlandırılmasıdır.

Fotoğrafta Kompozisyon

Üstteki örnek fotoğraflarda da gördüğünüz üzere konular çizgilerin birleşme çizgilerine getirilmiş durumda, bu şekilde güzel kompozisyonlar elde edebiliyorsunuz. Bazı makinelerde ekran üzerine veya vizör içine bu çizgilerin koyulabildiğini de hatırlatayım. Fotoğrafta kurallara uymak veya uymamak her zaman tartışılan bir konudur fakat çoğu iyi fotoğrafçının söylediği gibi ‘Önce kuralları bil, ondan sonra onları yık.’ Dolayısıyla bu kurallar fotoğrafçılıkta çok önemli yere sahiptir.
Continue Reading

Türkiye'de içerik noktasında fotoğrafçılığa en çok yatırım yapan, Türkiye'nin en büyük online kamera ve video ekipmanları sitesi.

4 Comments

Kimler Neler Demiş?

Bildir
avatar
Fotoğraf Dosyaları

Video ve Ses Dosyaları

Sıralama:   En Yeni Yorumlar | En Eski Yorumlar
Turan Yılmaz
Misafir
Turan Yılmaz

Fotoğraf konusunda, “Fotografium” gerçekten güzel hizmetler veriyor.Teşekkür eder, devamını dileriz.

seda
Misafir
seda

çok başarı bir açıklama olmuş gerçekten çok teşekkürler…

Tural Azerbaijani
Misafir
Tural Azerbaijani

süper bir anlatım olmuş. teşekkürler

Erdal
Misafir
Erdal

çok güzel ve açıklayıcı bir anlatım olmuş emeğinize sağlık çok teşekkürler, sizlerin sayesinde çoğu şeyi burdan öğreniyorum. 🙂

wpDiscuz

More in Teknik Bilgi