Dikey çizgiler güç, kuvvet (gökdelenleri düşünün) ve büyüklük (ağaçları düşünün) gibi pek çok değişik belirleyici faktörü fotoğrafınıza taşıyabilir.
Yatay çizgileri, makinanızı yatay konumda tutarak fotoğraf çekerek vurguladığınız gibi, dikey çizgileri de makinanızı tutuşunuzu değiştirip kameranızı dikey çerçeveye aldığınızda oldukça etkili olarak kullanabilirsiniz. Bu şekilde dikey konunuzun uzunluğunu arttırır ve yüksekliği vurgularsınız.
Bu kurala zıt olan diğer bir seçenek ise, dikey konunuzu yatay çerçeveye koyarak, objenizin fotoğraf karenize sığmadığı hissini vermektir. (Dikey çizgilerin çok kuvvetli olduğu durumlarda daha etkilidir.)
Dikey çizgilerinizi, fotoğraf karesinin kenarları ile mümkün olduğu kadar paralel tutmanız da önemlidir. Bu her zaman mümkün olmayabilir. Örneğin yukarı doğru bakarak bir obje çekiyorsanız, konu yukarı uca doğru giderek yaklaşır, sivrilir – ancak merkezi mümkün olduğu kadar düz tutmaya çalışırsanız, iyi sonuçlar elde edebilirsiniz.
Bir fotoğrafta güçlü yatay çizgileriniz varsa 1/3 kuralını göz önünde bulundurun. Bir çizgiyi, doğrudan karenin ortasına yerleştirmek, fotoğrafınızı ortadan ikiye bölünmüş gibi gösterecektir. Bu dramatik bir etki yaratsa da, aynı zamanda fotoğrafınızın parçalı gibi görünmesine neden olacaktır.
Dikey çizgilere dikkatinizi verin, eğer birbirini takip eden bir şablon şeklinde ise, bunlar fotoğrafınızda büyük bir etki yaratmak için kullanılabilir. Özellikle de başka yönlere giden şekiller veya çizgilerle kontrastlık varsa.
Keyifli çekimler.
[…] Fotoğrafta Dikey Çizgiler kullanmak […]