Fotoğrafa Başlarken Yapılabilecek 10 Hata

0 Shares

Fotoğrafa başlama süreci genel olarak sancısız olarak algılanmakta ve sadece bir tuşa basmaktan ibaret görüldüğü için de yeteri kadar saygı göremiyor. Neyse biz sadece fotoğrafa kolay diyen kişilerin nerelerde hata yaptıkları ya da yapabildikleri üzerine kısa bir yazı paylaşmak istiyoruz.

Hatalar şu şekilde sıralanabilir;

  1. Kullanma Kılavuzunu okumuyoruz! Aslında genel anlamda bir okuma alışkanlığımızın olduğu söylenemez. (Aşırı genelleme yapmıyorum )
  2. İstenilen fotoğrafı elde etmenin tek yolunun pahalı ve belirli bir ekipmanı almaktan geçtiğini düşünüyoruz.
  3. Fotoğrafı bilgisayara atıp, %100 boyutlarda görüntülemeden karar veriyoruz.
  4. LCD gördüğümüz fotoğrafı baz alıyoruz. Bunu hiç bir zaman yapmayınız. Orada gördüğünüz ile bilgisayarda gördüğünüz arasında bariz farklar olacaktır.
  5. Her şeyi ya Program ya da Otomatik Modda çekiyoruz.
  6. Seviyeniz üzerinde ekipmanlara sahip olmaya çalışıyoruz.
  7. Hafıza kartını temizlemeden önce yedeklerini almayabiliyoruz.
  8. Yeteri kadar hafıza kartı almıyoruz.
  9. Yeteri kadar batarya almıyoruz.
  10. Ve fotoğrafa çok fazla müdahale ediyoruz. (Gerçekten çok fazla! )

Kullanma Kılavuzu

Kabul edelim, bunu yapmak kolay olmayabiliyor. Bir çok kullanma kılavuzu çok katı ve sıkıcı bir havası var.  Ancak buna katlanıp okumakta fayda var.

LCD Yanılsaması

Henüz bunu farketmediyseniz LCD gördüğünüz fotoğraf keskin, istediğiniz renk tonlarında ve pozlamada olabilir. Bundan emin olmak için mutlaka bilgisayara atıp ondan sonra karar vermeniz. Bu her koşulda mümkün olmayabilir ancak en azından bunun bilinciyle hareket ederseniz her şey sizin için daha güzel olacaktır.

Manuel Mod Kullanımı 

Fotoğrafı öğrenirken neden makina sizin yerinize karar versin neyi nasıl çekeceğinize? Bunu bana söyler misiniz? Neden işin kolayına kaçıyorsunuz eğer aceleniz yoksa?  O yüzden “M” sizin yaratılmıştır, kullanın kullandırın lütfen.

Ekipman Karmaşası

Daha önceki yazılarımızda bahsetmiştik. Sırf ekipman almış olmak için, amacınızı bilmeden ekipman almayın. Gerçekten ne istediğinize karar verene kadar bekleyin ve sizin için uygun olanı alınız.

Yedekleme

Bunu sonradan farkettiğinizde çok pişman olabilirsiniz. O yüzden sürekli yedekleme yapmak alışkanlık haline getirilmelidir.

Hafıza Kartları

Daha önceleri pahalı olan hafıza kartları artık her bütçeye uygun şekilde piyasada bulunabilir durumdadır. O yüzden uygun olanı bulun ve sürekli olarak bir adet fazladan hafıza kartınızı yanınızda taşıyın.

Uygun Bilgisayar ve Yazılımlar

Günler geçtikçe fotoğraf makinaları gelişmekte ve bu doğrultuda fotoğraf boyutları artmaktadır. Şuan 15mp çözünürlüğe sahip bir makinadan çıkan fotoğraf 17mb kadar bir boyuta sahip olabiliyor. Ve bunun gibi yüzlercesini bilgisayarınıza attığınızı düşünün. Eğer eski bir bilgisayara sahipseniz makinanızı almadan önce bunu da düşünmeniz kesinlikle gereklidir. Ayrıca bilgisayarınız ne kadar hızlı? Eğer fotoğraf işlerim ben diyorsanız o zaman çok daha iyi bir bilgisayara ihtiyacınız olacaktır. Örneğin; 2gb ram ve 2ghz hızında bir bilgisayar Adobe Lightroom ve Adobe Photoshop CS5‘i aynı anda çalıştırır ama siz fotoğrafı işlemeye devam edip, fotoğrafın boyutu büyüdükçe bilgisayarınız artık kaldırmamaya zorlanmaya başlayacaktır.

Bilgilerinize?.

Subscribe
Bildir
guest

1 Yorum
En Yeni Yorumlar
En Eski Yorumlar
Inline Feedbacks
View all comments
1
0
Would love your thoughts, please comment.x