Fotoğraf ve Video Düzenlemek İçin Monitör Seçimi
Fotoğraf ve Video Düzenlemek İçin Monitör arayışındaysanız. Mutlaka İyi bir monitörün işi ne kadar değiştirdiğinin farkına varmışsınız demektir. Çoğunlukla atlanan bir ekipman olan monitörler özellikle fotoğraf ve video çalışmalarını profesyonel düzeyde yapanlar için aslında temel ekipmandır. Düşünün.Çok iyi kameralar ve daha iyi renk ve keskinlik için çok iyi lensleriniz var.Ama bu renkleri ve keskinliği izleyemiyor ve fotoğraflarınızın son hali tabi ki istediğiniz seviyeye bir türlü gelmiyor.İşte bunun temel nedeni uygun olmayan ve kalibre edilmemiş bir monitör kullanmanız. İşte tam da bu nedenle uygun bir monitöre ihtiyacınız var.Peki fotoğraf ve video işlemek/düzenlemek için en iyi monitör hangisi? Bu sorunun cevabı için piyasada bulunan önce temel monitör türlerine gözatarak temel kavramları anlamınızı sağlayalaım.
Monitör Türleri ve Farklar
Piyasada temel olarak dört ana bilgisayar monitör çeşidi var.TN, VA, IPS ve OLED monitörler. Bu monitörlerin aslında her biri başka bir amaca hizmet eder. Ve birbirlerine göre avantajları ve dezavantajları vardır.Bunun için bu dört farklı monitör türünü tanımak işiniz için en uygun olanı seçmenizi kolaylaştırır.Bu panel türlerinin dördü de LCD teknolojisi ailesinin bir parçasıdır. Bunların hepsi LCD panellerdir, ancak her biri bazı yönleriyle farklıdır. Farklılıkların nedeni bir oyuncu ile grafik tasarımcının başka özellikler aramasıdır.Biz işimiz için bu farklara şu kriterlere göre bakmalıyız:Daha iyi tepki süresi, daha iyi görüş açısı, daha iyi renk üretimi, daha iyi kontrast oranı ve hatta daha iyi siyah oranları. Görüldüğü gibi bu kriterler tam da Fotoğraf ve Video düzenleme Monitörleri için en önemli detaylar.Bu kriterleri özellikle de daha iyi renk üretimi ve gerçek siyah yani gerçek renkleri sağlayan monitör türü profesyonellerin çoğunun kabul ettiği IPS Monitörlerdir.
Fotoğraf ve Video Düzenlerken IPS Monitörlerin Avantajları:
IPS, Düzlem İçi Anahtarlama anlamına gelir. Akla gelebilecek en zengin renkleri üretmek için sıvı kristaller kullanır. IPS monitörler, fotoğraflar için daha iyi görüş açıları oluşturmak için değişen sıvı kristal desenlerine sahiptir.Çünkü IPS monitörleri, monitörlerinde görüntüledikleri her şeyde doğru renklere ve tutarlılığa ihtiyaç duyanlar için tasarlanmıştır. Renk performansı ve geniş açılar, IPS monitörlerin iki avantajıdır. Bunun sağladığı şey de ekrana değişik açılardan da baksanız yine de doğru renkleri görmenizdir.Diğer önemli konu ise baskı aşaması yani matbaa.Ekranda gördüğünüz renklerin basıldığında nasıl görüneceği profesyonel fotoğrafçılar için en önemli kriterdir.Yine bunu sağlayan monitör türü IPS monitörlerdir.
Ayrıca, IPS monitörleri Adobe RGB gibi çoğu büyük renk teknolojisini destekler. Bu monitörler daha fazla görüntülenebilir renk sunarak doğruluğu daha da artırır.Görüldüğü gibi Kontrast, çözünürlük ve renk, IPS monitörlerinin iyi olduğu üç ana şeydir.Bu da video ve fotoğraf için gerekli tüm özelliklere sahip olan monitörler bunlar demektir.Örnek olarak ASUS ProArt Serisi monitörler %99 Adobe RGB, %100 sRGB ve %120 NTSC* renk aralıklarının bulunduğu geniş bir renk aralığı ile en yüksek renk doğruluğu ve çalışılacak tüm renk aralıklarına sahip olursunuz. Aynı zamanda ekranda size daha yumuşak tonlar ve bu tonlar arasında daha doğal geçişler için 1 milyardan daha fazla renk sağlayan 10-bit ekran rengi sunarak, canlı yeşil ormanlar ve günbatımlarını foto-realistik şekilde sunar.Ancak IPS monitörler oyunlar için tepki süresi açısından uygun değildir.Bu da dezavantaj olarak değerlendirilebilir.Peki İyi bir monitör yine de kalibre edilmeli mi? Elbette evet edilmeli.Çünkü fotoğraf ve videonun son çıkışı yani kitlelere ulaştığındaki hali bu kalibrasyon işlemine bağlıdır.
Fotoğraf ve Video İçin Monitör Kalibrasyonu Nasıl Yapılır?
Öncelikle şunu söylemek lazım.Monitörler fabrikadan kalibrasyonlu da gelebilir.Kalibrasyonsuz da gelebilir. Doğru kalibrasyon ise sizin bilgisayarınızla çalıştığınız ortamdaki ışık koşullarıyla yapılan kalibrasyondur.Bunun yanında monitörlerin görüntü renkleri, zaman içinde değişebilir. Bu sebeble monitörünüzün kalibrasyonunu çalışma ortamınız değişmese de üç ayda bir yeniden yapmanızda fayda var.Peki kalibrasyon nasıl yapılır? Gözle kalibrasyon yapılabilir dense de doğru olmadığını kabul etmek lazım.Bunun için mutlaka donanımsal ve yazılımsal olarak monitörleri kalibre etmek üzere üretilmiş harici bir cihaza ihtiyaç vardır.Monitörünüzü fotoğraf ve video için kalibre etmek için profesyonellerin tercihi son dönemlerde X Rite markasından yana olmaktadır.Bunun en büyük nedeni Fotoğraf ve video kameraların kullandığı iki temel renk uzayı olan Adobe RGB ve s RGB renklerini en doğru şekilde tanıması.Çünkü neticede fotoğraf işleme denilince Adobe photoshop ve Lightroom,video edit denilince Adobe Premiere Pro en çok kullanılan yazılımlar.Bunun için X-Rite i1 Display Studio ekran kalibrasyon cihazı en iyi tercih olacaktır.
Eğer fotoğraf çalışıyorsanız doğru renk referansları için X-Rite Color Checker Passport Photo 2, Video için ise X-Rite ColorChecker Passport Video satın almalısınız.Ya da tümünü aşağıdaki linkten kit olarak alabilirsiniz.
Kalibrasyon cihazları, PC’nize USB üzerinden bağlanır ve monitörünüzün üst tarafından ekranın üzerine sarkıtılır. Bu sırada cihazın sensörleri, monitörün çıktısını algılar. Yaklaşık 5 dakika süren işlem sırasında kullanıcının herhangi bir müdahalede bulunmasına gerek olmaz. Cihaz, sisteminiz için doğru renk ve kontrast değerlerini bularak, otomatik olarak ayarlayacaktır. Bu yazımızda fotoğraf ve video düzenlemek için monitör ve kalibrasyon cihazlarından bahsettik.En doğru ekran kalibrasyonunun nasıl yapılacağını aşamalarıyla ayrı bir başlıkta anlatacağız.Takipte kalın.