Fotoğraf Seçmek / Raw mı Jpeg mi

0 Shares

İlk yazımızda fotoğrafı nasıl depolayacağınızdan bahsetmiştik. Bu yazımızda ise fotoğrafı depolamadan önce nasıl ayırmamız ve elememiz üzerine konuşacağız.

Fotoğraf, Sabit Kalfagil ‘in deyimiyle bir ayıklama sürecidir. Her yapılan fotoğraf turu denize atılan bir ağ gibidir. Mesele çok balık tutmak değil, büyük balık yakalayıp insanlara kendinizi ifade edebilmektir. Fotoğrafa ilk başlayanlar makineyi bir otomatik tüfek gibi kullanarak gördüğü her şeyi çekerler. Bu benimde yaşadığım doğal bir süreçtir. Asıl mesele bu süreçten sonra çektiğimiz fotoğrafları nasıl ayıklayacağımız.

Yaklaşık 1tb lık fotoğraf arşivi olan birinin size vereceği tavsiyleri dikkate almanızı dilerim yoksa benim gibi her sene sonunda tüm arşivinizi baştan göz atıp çöp fotoğrafları elemeniz gerekir.

Doğru fotoğraftan önce doğru formatta fotoğrafı çekmek gerekir. Aldığınız hafıza kartında jpeg olarak 600 fotoğraf saklaya bilirken RAW olarak 200 fotoğrafa düşer. Jpeg olarak 600 fotoğraf yerine RAW olarak 200 fotoğraf hakkınız olduğunu bilmek daha fotoğrafı çekmeden sizi bir süzgeçten geçirecektir.

Filmli dönemde bu kadar aktif olarak fotoğraf çekmedim ama ustalardan dinlediğim kadarıyla 36 lık bir filmi doğru bir şekilde kullanmak için bir çok fotoğrafçı farklı bir reflekse sahip oluyor. Dijitalde önümüz alabildiğine açık olsa da bazen kendimizi kısıtlamak çektiğimiz fotoğrafın kalitesini arttıracaktır.

Raw çekmek ile elemeye başladıktan sonra ikinci durağımız çektiğimiz fotoğraf a ekrandan bakmak olacaktır. Ekranda beğenmediyseniz hiç düşünmeden fotoğrafı silin. Tekrar çekme şansınız varsa bir daha hakkınızı kullanabilirsiniz.

Günümüzde en büyük yanılgı, ekrandan bakıp bu fotoğraf koyu olmuş ben bunu edit programları ile düzeltirim düşüncesidir. Evet edit programları ile birçok fotoğraf düzeltilebilir fakat o zaman neden dünyalar kadar para verip bu makineleri alıyoruz ki ? 100 tl lik bir kompak makine alıp edit programı ile de düzenleyebilirsiniz.
raw_jpeg

Ekrandan bakarak beğenmediğimiz fotoğrafları sildikten sonra çekim süreci devam edecektir. Saatlerce çekim yaptığınızı farz edersek verdiğiniz ilk molada oturup çektiğiniz fotoğraflara bakmanızı öneririm. Gerekirse arkadaşlarınız ile de görüş alışverişinde bulunabilirsiniz. (Eğer grup halinde fotoğraf çekiyorsanız)

Bu mola esnasında daha objektif olarak beğenmediğiniz ve kusur bulduğunuz tüm fotoğrafları düşünmeden elemenizi tavsiye ederim. Amacınız doğru fotoğrafı çekmek. Doğru fotoğrafı çekme refleksine sahip olduktan sonra güzel fotoğrafa ulaşmak daha kolaydır.

Verilen molada da eleme işlemi gerçekleştiyse aynı süreci verilen tüm molalarda tekrarlayabilirsiniz.

Çekim bitti ve evin yolunu tuttuk. Evde bilgisayara fotoğraflara bakarken asıl ana eleme işlemini gerçekleştirmeniz gerekir ve kendinize karşı acımasız olmaktan çekinmeyin. Beğenmediğiniz fotoğraf size ilerde hiçbirşey kazandırmayıp sadece arşivinizde gereksiz ?çöp? vazifesi görecektir.

Jpeg olarak 600 fotoğraf olarak başladığımız çekimimizi RAW ile 200 adete indirmiştik. Makinenin LCD sinde çektiklerimizin yarısını eledik ve elimizde 100 fotoğraf kaldı. Molalar ve duraklar esnasında da eleme yaparak eve 50 fotoğraf götürdüğümüzü farz edelim.

Bu 50 fotoğraftan en beğendiğiniz 5 yada 10 fotoğrafı arşivinize atmanızı ve geri kalanı silmenizi öneririm.

Bir çekimden sonra elinizde herşeyiyle doğru 5-10 fotoğraf kalacaktır ve bu tüm fotoğrafçılar için geçerlidir.

Dergilerde, ekranlarda gördüğünüz birçok profesyonel fotoğrafçı da bu şekilde çalışır. O gördüğünüz birçok mükemmel kare birçok deneme yanılmanın sonucunda ortaya çıkmaktadır.

Arşivinize katacağınız gereksiz 600 fotoğraf yerine başarılı 5-10 fotoğrafı insanlar ile paylaşmak kendinizi ifade etmenizi kolaylaştıracaktır.

Unutulmamalıdır ki fotoğrafta her sanat dali gibi kendini ifade etme türüdür ve en doğru seçimler sizi ortaya çıkartır en çoklar değil.

Eğer bir proje veya sergi için fotoğraf çekiyorsanız bu eleme sürecine sizin seçtikleriniz harici projenin başında bulunan eğitmen ve küratör de dahil olacaktır.

Yaklaşık iki sene yürüttüğüm bir projede çektiğim yüzlerce fotoğrafa karşılık sadece 6 tanesi sergilenmeye uygun bulundu.

 

Subscribe
Bildir
guest

6 Yorum
En Yeni Yorumlar
En Eski Yorumlar
Inline Feedbacks
View all comments

[…] genelde RAW çekmeye çalışın, bunu daha sonra bilgisayarda işleyerek HDR yapabilir ve daha doğal […]

Pulufpurpike

Güzel bir yazı ancak nacizane görüşüm, lcd ekrana aldanıp olmamış bu diyip silmemek gerek, zira o fotoğraf geniş ekranda ”bu daha iyiymiş aslında ya” dediğiniz fotoğraf olabiliyor.

Ahmet

Güzel bir yazı çok teşekkürler..

Nuh

Gerçekten çok güzel bir yazı, bana farkındalık oluşturdu. Emeğiniz için teşekkürler.

Pusula İstanbul

Çok güzel bir yazı olmuş. Keyifle okudum. Ellerinize sağlık.

elbey

tesekkurler,guzel olmus,emeyinize salik…

6
0
Would love your thoughts, please comment.x