Fotoğraf Makinesi Satın Alma Rehberi

0 Shares

Fotoğraf Makinesi Satın Alma Rehberi /Hangi Kamerayı Almalıyım?

Fotoğraf Makinesi Satın Alma Rehberi sizin için  2022 yılının en çok satan kameralarını incelenerek hazırlandı. Çünkü  yepyeni bir kamera almak üzere bir yolculuğa çıktınız! Çok güzel! Ama muhtemelen şimdiden seçenekler arasında boğulmaya başlamışsınızdır. Hatta bu kadar çok seçenek arasında artık illallah ederek kamera almaktan vazgeçmek üzere olanlarınız bile vardır. HİÇ ENDİŞELENMEYİN! Başlamak bitirmenin yarısıdır. Bu rehberi okuduğunuza göre cesaretle bu yola giriş yapmışsınız demektir. Bu rehber size hem hızlı bir alışveriş yapma imkanı sunacak hem de “Ya o paraya şu kameradan alırdın. Hem özellikleri daha iyiydi. ” gibi sözlere kulak asamamanızı sağlayacak. Çünkü bu rehberin sonunda ihtiyacınız olan makineyi belirlemiş olacaksınız. Rehberimizde Kamera çeşitleri,önemli özellikleri,Lensler ve Markaların tüm detaylarını anlatmaya çalışacağız.

Kamera Satın alma Rehberi 2022

Fotoğraf Makinesi Çeşitleri

Fotoğraf Makineleri  artık video da konuya dahil olduğuna göre genel tabiriyle kameralar yapısal bazı farkları ile türlere ayrılırlar.Bu türler DSLR Kamera ,Aynasız Kamera,Kompact Kameralar ve Aksiyon kameralar olarak sınıflandırılabilir. O halde Fotoğraf Makinesi Satın Alma Rehberine bu çeşitleri anlatarak başlayalım. Onları farklı kılan şeyler neymiş öğrenelim!

D SLR Kameralar:

Büyük, şık ve pahalı bir kamera düşündüğünüzde muhtemelen kafanızda DSLR tarzı bir kamera canlanıyordur. Bu kameralar iki bölümden oluşur. Gövde ve lens. Bunları ayrı ayrı alabilirsiniz.Ama nihayetinde fotoğraf çekebilmek için gövde ve lensi bir araya getirmeniz gerekecek. D SLR kameralarda çekeceğiniz kareyi lens vasıtasıyla görebilmeniz için ayna kullanılmıştır. Bu özellik size elde edeceğiniz görüntünün nasıl bir görüntü olacağına dair kapsamlı bir fikir verir. 

DSLR Fotoğraf Makinesi Nasıl Çalışır?

Görüntü kalitesine gelince, lens epey önemli bir rol oynar. DSLR kamera sahibi olduğunuzda çok farklı ortamlarda çok farklı fotoğraflar çekebilmek için çok geniş bir lens yelpazesine erişebileceksiniz. DLSR Kameralar üç ayrı seviye için üretilirler. Giriş seviye DSLR, Orta seviye   DSLR ve Üst segment DSLR Kameralar. Bunlar tamamen hobi fotoğrafçılığı ya da profesyonel fotoğrafçılık ihtiyaçları düşünülerek tasarlanmışlardır.İşte size giriş seviye ve üst segment DSLR makine örnekleri:

 

 

Aynasız Kameralar

Günümüzün en popüleri olan Aynasız Kameralar adından da anlaşılacağı gibi gövdelerinde DSLR gibi ayna bulundurmazlar. Bunun büyük bir artısı ve kişiye göre değişen bir eksisi vardır. Büyük artıları gövdenin oldukça küçük olmasıdır.Bu küçük gövdede fullframe sensör kullanırlar.Yani üst segment bir DSLR kamera kalitesini yaklaşık yarı boyutta yakalamış olursunuz. Peki eksisi nedir? Ayna olmadığı için optik vizör değil elektronik vizör kullanırlar.Yani LCD ekrandaki görüntüyü verirler. Canon bazı modellerde bunun için de dışardan takılan optik vizörler de üretiyor bu arada. Aynasız kameraları da sensör ebadına göre 3 grupta inceleyebiliriz. 1-Fullframe Aynasız 2- Croplu Aynasız 3-  Micro 4/3 Aynasız Kameralar.İşte aşağıda sensör ebadlarını yan yana görebilirsiniz.

Fotoğraf Makinesi Sensör Ölçüleri

 

Kompakt Kameralar

Bas-çek de denilen kompakt makineler genelde en küçük kameralardır. En küçük sensörler bu formattaki makinelerdedir ve lensleri değiştirilemez. Bu kameraların görüntü kalitesi son yıllarda epey gelişse de tabii ki DSLR veya aynasız kameralarla yarışacak konumda değil. Cep telefonlarının kameraları geliştikçe bitti bitiyor denilse de hala özellikle Canon G7X Mark II gibi yarı profesyonel kompakt makineler gelişmeye devam ediyor.  Yine Nikon Coolpix kompakt kamera serisindan P1000 gibi 125 x optik zoom’a sahip modeller de hala üretiliyor. Oldukça küçük olmalarıyla yanınızda taşınmaya aday kameralardır.

 

Fotoğraf Makinesi Satın Alma Rehberi / Kamera Alırken Bakacağınız Önemli Özellikler

Yukarıda çeşitlerini gördüğümüz Kameraların pek çok özelliği bulunur.Bunların birçoğunun ismi bile kulağınıza çok havalı gelebilir. Ama sonradan anlarsınız ki aslında hiç de kullanacağınız özellikler değildir. O zaman kullanmayacağınız özellikleri değil sizin için önemli olacak özelliklerin üzerinden beraberce geçelim.

Sensör Ölçüsü

Kameranın ürettiği fotoğraf veya videonun kalitesine direkt etki eden en önemli faktör kullanılan sensörün ölçüsüdür. Bunu şöyle basit bir örnekle açıklayayım: Küçük bir süngerle büyük süngerin su emmesini düşünün.Aynen öyle büyük süngerin daha çok su emmesi gibi Fullframe yani büyük sensörler daha fazla ışık alırlar.Böylece ışığın içinde barındırdığı renklerin tonları ve zenginliği artar. Karşınızda bir manzara var ve yeşilin onlarca tonu varsa Fullframe bir kamera ve kaliteli lens ile bu tonları fotoğrafınıza aktarabilirsiniz. İşte bu tam da profesyonellerin aradığı şey. Hem video hem fotoğrafta tabi. Ancak APS-C dediğimiz Croplu sensörler kötü denemez. Ortalama işlerde  hem daha küçük oldukları için idealdirler. Bunun için giriş seviye kullanıcılara tavsiye edilirler.

Fullframe ve Crop sensör farkı

Otomatik Netleme/Autofocus

Fotoğraf çekerken ilk adımlardan biri kamerayı çekmek istediğiniz konuya netlemektir. Doğru netleme güzel bir fotoğrafın olmazsa olmazıdır. Çünkü netlik alanı fotoğrafa bakan kişiyi yönlendiren alandır. Netlememiz gereken alanı kaçırırsak güzel olabilecek bir fotoğrafı vasat bir hale getiririz. Otomatik netleme konusu kamera alınırken oldukça dikkat edilmesi gereken bir konu. Kameranın otomatik netlemesini deklanşöre yarım basarak aktif hale getirirsiniz. Kameranın otomatik netlemesini test ederken ne kadar hızlı netleme yaptığı, yakındaki ve uzaktaki konuyu ne kadar doğru netleyebildiği önem teşkil eder. Eğer kameranın netlemesi yavaşsa veya netleme noktasında sıkıntı yaratıyorsa, hemen başka bir kameraya yönelin. Çünkü almayı düşündüğünüz kameranın netlemesi yavaşsa ve doğru netleme yapamıyorsa, bu sorunlar sizi birçok güzel anı yakalamaktan alıkoyacaktır. Ayrıca video için en önemli konulardan biri de kameranıza alacağınız lensin  STM yani sessiz netleme özelliğine sahip olmasıdır. 

Çoklu AF Noktası ve Hareketli Konular

ISO Performansı

ISO her durumda kullanılacak bir özellik olmasa da bazı durumlarda fotoğraf ve video başarısını %100 etkilyen bir başka faktördür. ISO kameradaki sensörün ışığa olan hassasiyetini ölçer. Sensör hassasiyetini artırarak ışığın az olduğu ortamlarda flaş kullanmadan çekim yapabilirsiniz. 6400 veya üzeri ISO değerine çıkabilen kameraları alırsanız ISO’dan daha fazla verim alırsınız. Tabii ihtiyaç dahilinde Sony Alpha7R IV gibi 102,000 ISO değerine kadar çıkan kameralar da var.Ancak yüksek ISO değerlerinde çekim yapmanın dezavantajları var. Yüksek ISO’da çekilmiş görüntülerde kumlanma meydana gelir. Bu da görüntünün kalitesini düşürür. Ancak kameralar git gide daha da gelişiyor ve kumlanma noktasında daha az sorun yaşıyorlar. Yüksek ISO değerlerinde çekilen görüntüler beklenenden çok daha kaliteli artık.Özellikle Canon ve Sony bu konuda da yarış halinde diyebiliriz. Makine almak istediğiniz zaman alacağınız makinenin örnek görüntülerine göz gezdirmekte fayda var. Diyafram, ISO ve Enstantaneyi daha iyi kavramak adına şu paylaşımımıza göz atabilirsiniz.

ISO performansı

RAW Format

RAW bazı kameraların kaydedebildiği bir dosya formatıdır. JPEG ise neredeyse bütün kameraların kaydettiği bir dosya formatıdır.RAW ile JPEG arasındaki fark ise RAW sensöre kaydedilen bütün bilgileri içermenin yanı sıra görüntü işleme noktasında size çok rahat bir çalışma alanı sunarken, JPEG sensörün kaydettiği bilgileri sıkıştırarak daha küçük bir boyutta kaydeder. Dolayısıyla elinizde daha kalitesiz bir görüntü olur. Neredeyse bütün DSLR, Micro 4/3 ve aynasız kameralar JPEG’in yanı sıra RAW formatında da çekebilir. Kompakt makineler birkaç tanesi dışında RAW formatında çekemez. Eğer fotoğrafçılıkla ciddi anlamda ilgilenecekseniz çoğu zaman RAW
çekmek isteyeceksiniz. Konuyla alakalı olarak
RAW mı, JPEG mi? yazımızı  okuyabilirsiniz.

Wİ Fİ/Kablosuz Aktarım

Evet son zamanların teknolojik gelişmeleri tabi kameralara da yansıdı. Bu teknolojik donanımların en önemlisi de Fotoğraf makinelerinin anında Wİ Fİ ile kablosuz olarak çektiğiniz fotoğraf ve videoları mobil cihazlarınıza ya da PC ‘ye aktarması oldu. Bu sayede çektiğiniz bir manzarayı eş zamanlı olarak sosyal medyanızda paylaşabilirsiniz. Özellikle Vlogger ve youtuberların çok işine yarayacak bir özellik. Bununla beraber fotoğraf makinesi markalarının oluşturduğu bulutlara kablosuz olarak yüzlerce fotoğrafı çektiğiniz anda aktarabiliyorsunuz. Bu sayede siz fotoğraf gezinizi bitirdiğinizde gün boyu çektikleriniz bilgisayarınızda sizi bekliyor olacaktır.Ayrıca mobil cihazlardan kameranızı da uzaktan kumanda etmenize olanak sağlar.Tüm bu özelliklerden anlaşılacağı gibi satın alacağınız kamerada Wİ Fİ özelliği olmalı.Bu yüzden Fotoğraf Makinesi Satın Alma Rehberi mizde yerini aldı.

Gördüğünüz gibi Mega Piksel ya da Video kalitesine hiç girmedik.Çünkü ister giriş seviye isterse de Üst segment kameralarda düşük Mega pikselli makine kalmadı.Ayrıca 4K video çözünürlüğü de her kamerada var diyebiliriz. Bu önemli özelliklere ek olarak fotoğraf makinelerinin video performansını etkileyecek titreşim engelleme modlarının etkisi eklenebilir. kameranın saniyede kaç kare çekebileceğini belirten bir özelliktir. Yine Yüksek FPS değerleri spor müsabakaları veya hızlı gerçekleşen olayları çekmek için oldukça elverişlidir. Ayrıca 120 FPS kaydedilen görüntülerden çok güzel slow motion videolar çıkacaktır.

Fotoğraf Makinesi İle Beraber Hangi Akseuarlar Alınmalı?

Yedek Batarya :

Mükemmel bir kadraj yakaladınız. Bütün ayarları yaptınız ve deklanşöre hevesle basmaya hazırlanıyorsunuz. Derken karşınızda anlamsız bir siyah ekran. Tabii ki, bir fotoğrafçının korkulu rüyalarından ve 21. yüzyılın en büyük mutsuzluklarından birini yaşadınız. Batarya bitti. Bunun yaşanmasına müsaade etmeyin. Kameranızın marka ve modeline göre yedek bataryaları önerdiğimiz ürünlere bakarak alabilirsiniz.

Duracell Yedek Batarya

Hafıza Kartı:

Kameranızla çektiğiniz görüntülerin kaydedilmesi için elbette bir hafıza kartına ihtiyacınız olacak. Hafız kartı noktasında size vereceğimiz tavsiye kesinlikle ucuza kaçmamanız. Bir  atasözünün dediği gibi “Ucuz mal alacak kadar zengin değilim.” Hafıza kartı noktasında durum hakikaten böyle. Fotoğraflarınızın bir çırpıda anlamadığınız bir şekilde silinmemesi veya zarar görmemesi için  SanDisk, Lexar gibi bilindik markaların Yüksek yazma ve okuma özelliği olan  kartını alın. Bu markalar muadillerine göre nispeten pahalı olabilirler ama söz konusu fotoğraflarınızın güvenliği olunca buna değecek, emin olun.

Kamera Taşıma Çantası:

Kameranızı elbette yanınızda taşıyacaksınız ve haliyle mutlaka kamera çantasına ihtiyacınız olacaktır. Eğer büyük bir lens koleksiyonunuz yoksa çanta boyutunu olabildiğince ufak tutmaya çalışın. Çünkü gittiğiniz her yere götüreceksiniz. Gereğinden büyük taşıması üşengeçlik yaratacak çantalar alıp kendinize sıkıntı vermeyin. Buradan kamera boyutuna ve ihtiyacınıza göre çantalara bakabilirsiniz.

Tripod:

Fotoğrafçılıkta epey yol kat etmiş birçok fotoğrafçı için kaliteli bir tripod olmazsa olmazlardandır.  Fotoğrafçılığa başlar başlamaz manzara fotoğrafçılığına veya uzun pozlama fotoğrafçılığına yönelmeyecekseniz pahalı tripodlar olmazsa olmaz değildir. Kaliteli ve güzel bir tripod almadan önce ilk etapta ihtiyacınızı karşılayacak ucuz bir tripod alın, kullanım oranınıza göre daha sonra ayrı bir bütçe ayırarak daha gelişmiş modellerini alabilirsiniz.

Evet Fotoğraf Makinesi Satın Alma Rehberi mizin sonuna geldik.Umarız artık hangi kamerayı almalıyım? sorunuza gerçek cevaplar almışsınızdır. Ancak şunu unutmayın! Fotoğraf makinesi herşey değildir. Asıl mesele sizin fotoğraf çekmekten keyif almanızdır. Yani son söz olarak ekipman bağımlısı değil,fotoğraf bağımlısı olun. Bol Fotoğraf çekin.Kendinizi güncel tutmak için de Fotografium Blog ve Fotografium TV yi takip etmeyi ihmal etmeyin.

 

 

Erdem Kılavuz

Fotografium İçerik Editörü,İstanbul Ünv. Radyo-TV mezunu.30 yılı aşkın süredir fotoğrafçı ve fotoğraf eğitmeni.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x