Fotoğraf Makinesi Fiyatları Nereye Gidiyor? | 40.000 TL ye Kadar Alınabilecek Fotoğraf Makinesi Önerileri

0 Shares

Merhaba fotoğraf sever dostum. Bu yazıya yolun düştüyse muhtemelen sen de bu fiyatların nereye gittiğini merak ediyor olmalısın. Belki yeni bir makine alarak hayalindeki içerikleri üretmek, belki de mevcut makineni güncellemek istiyor fakat nereden başlayacağını ve ne alacağını bilmiyorsun. Hadi başlayalım.

Kamera fiyatlarındaki artışın hem global piyasalarda hem de ülkemizde bozulan ekonomik dengelerden kaynaklandığını biliyoruz. Çünkü piyasada bulunan kameraları üreten firmaların çok büyük bir bölümü Japon üreticiler ve bu ürünler tüm ülkelere ithalat yoluyla giriyor. Birazdan bu konu ile ilgili derinlemesine bir inceleme yapacağız ancak sektörün genel durumuna biraz yakından bakalım.

LensVid’e göre, 2019 ve 2020 yılları arasında satılan kamera sayısı %40 düşüşle 14,8 milyondan 8,7 milyona geriledi. 2021 Ağustos ayında Nikkei tarafından yapılan başka bir araştırma bu rakamları doğruladı. 1970’lerden bu yana ilk kez, kamera satışları milyon bazında tek haneli rakamlara indi. Dijital kameralara olan talepteki düşüş, insanların evde daha fazla zaman geçirdiği ve sonuç olarak daha az fotoğraf çekmeye başladığı COVID-19 korona virüs pandemisinin bir sonucuydu. Ayrıca pandeminin neden olduğu ekonomik kriz, tüketicileri harcamalarını yeniden gözden geçirmeye ve daha önemli ürünlere odaklanmaya zorladı. Küresel dijital kamera pazar büyüklüğü 2021’de 7,2 Milyar ABD Dolarına ulaştı. 2022-2027 döneminde pazarın %4,39‘luk bir artış sergileyerek 2027 yılına kadar 9,4 Milyar ABD Dolarına ulaşmasını bekleniyor.

Büyümenin büyük bir kısmının uzak doğu pazarında, kalan kısmının ise Amerika ve Avrupa pazarında olacağı tahmin ediliyor. Afrika, Orta doğu ve Güney Amerika pazarında satışlarda hatırı sayılır bir artış beklenmiyor.

Ülkelere Göre 2020-2025 Yılları Tahmini Dijital Kamera Pazar Büyüklüğü

Tek bir araştırmaya bağlı kalmadan farklı kaynaklardan da araştırma yoluna gittiğimde benzer sonuçlara ulaşıldığını görüyorum:

 

Global Dijital Kamera Pazarı 2021-2028 Tahmini Pazar Büyüklüğü

Diğer taraftan, kamera üreticilerinin 2021 yılına ait pazardan aldıkları payı aşağıda görebiliriz. Bakalım 2028 yılına gelindiğinde bu üreticilerden birisi büyük bir teknolojik atılım yaparak pazardaki dengeleri değiştirebilecek mi? Ya da kim bilir, belki de yeni bir kamera üreticisi çıkıp pazarı domine edebilecek mi; hep birlikte göreceğiz.

  • Canon  %47,9
  • Sony  %22.1
  • Nikon  %13.7
  • Fujifilm  %5,6
  • Panasonic  %4.4
  • Olympus, Hasselblad, Pentax ve veri sağlanmayan diğer üreticiler % 6.3

Canon, Sony ve Fujifilm’in önceki yıla kıyasla büyüme kaydettiği, Nikon ve Panasonic‘in ise pastadaki paylarının azaldığı bilinmektedir. Nikon’un aynasız pazarına yatırım yapma konusundaki çekingenliği Fujifilm ve Sony’nin pazar payını artırmalarına sebep oldu. Diğer taraftan Canon‘un PowerShot Zoom gibi daha deneysel ve farklı ürünleri piyasaya sürmesiyle birlikte kamera pazarını genişlettiğini görüyoruz.

Satışlardaki azalmayı etkileyen bir diğer faktör ise içerik üreticilerinin kısmen mobil tarafına geçmesi. Aşağıda Apple ürünlerinin (iPhone) telefon satışları ile kamera satışlarının değişiminden bunu çok net görebiliriz:

Dünya geneli dijital kamera ve iphone birim satış adetleri (milyon)

Grafikten anlaşılacağı üzere, cep telefonlarında kamera özelliklerinin iyileştirilmeye başladığı 2010 yılından itibaren satılan telefon adedinde hızlı bir yükseliş göze çarparken, satılan kamera sayısında da ciddi bir azalış görülüyor. Fakat, mobil cihazlardaki kamera sensörünün ve işlemcisinin kameralardaki sensör ve işlemci kalitesine ulaşmaktan henüz uzak olduğunu belirtmek gerekir. Her ne kadar insanlar cep telefonları ile fotoğraf ve hatta film çekmeye başlasalar da ben mobil cihazların profesyonel işlerde kullanılması fikrine bir türlü alışamadım.

Biraz da Türkiye pazarında neler oluyor yakından inceleyelim. Geçtiğimiz günlerde 1 sene önce almak istediği lense parası yetmediği için altcoin alan ve 100 % karla satan fakat lens fiyatının da % 100 artmasıyla bir sene beklediği ile kalan, fakat en azından istediği lensi halen alabilmenin tesellisi ile avunan bir fotoğraf severin twitine denk gelmiştim. Döviz kurundaki dalgalanmalar birçok üründe olduğu gibi fotoğrafçılık sektöründe de fiyatların artmasına neden oldu.  Pandeminin etkisi ile global piyasalardaki dalgalanmalar, enflasyon rakamlarının yüksek gelmesi, hammadde/chip/üretim ve lojistik sorunları da bu sıkıntının tuzu biberi oldu. Tabii bir de bunlara bağlı olarak tüketicilerin satın alma güçlerinin azalması ve gelir dağılımındaki adaletsizlik eklenince tüketiciler istedikleri ekipmanlara ulaşmakta zorluk çekmeye başladılar. Reel Efektif Döviz Kurlarına göre fotoğraf makinesi/kamera fiyatları diğer ülkelere kıyasla ülkemizde ne durumda, bir de bunu inceleyelim. Ekonomi 101 derslerinden Reel Efektif Döviz Kurunun tanımını hatırlayacak olursak, Türkiye’nin dış ticaret ilişkisi içinde bulunduğu ülkeler içerisinde para birimlerinden oluşan sepete göre Türk Lirasının fiyat etkilerinden arındırılması sonucu bulunan ortalamaya denildiğini söyleyebiliriz. Ülkemizde büyümeye ve kişi başına düşen milli gelire kıyasla enflasyonun çok yüksek olması nedeni ile fotoğraf makinesi / kamera fiyatlarının Dünya ülkelerine göre daha fazla arttığını söyleyebiliriz.

Ülke bazında ekonomik veriler (Haziran 2022) https://www.mahfiegilmez.com/2022/06/kuresel-krizin-ve-salgnlarn.html

Örneğin Hollanda’da yaşayan bir vatandaş Sony A7 III ü 1 aylık brüt asgari ücreti ile alabilirken Ülkemizde bu gövdeyi alması için çalışması gereken süre 6 ay. (brüt)

Avrupa ülkelerinde brüt asgari ücret – 2022 Eurostat verileri

Türkiye ‘de satılan fotoğraf makinesi/kamera fiyatlarını 2022 Ocak ve 2022 Haziran fiyatlarıyla kıyaslayalım. Aşağıda birbirine yakın fiyatlarda satılan Canon 5D Mark IV ve Sony A7 III ün bir yıllık fiyat değişim grafiğini göreceksin. (veriler akakce.com ‘dan alınmıştır.)

 

Görüldüğü üzere fiyatlar 6 ayda neredeyse 1,5 katına, bir yılda ise 2 katına çıkmış. Yani altcoin alarak parasını iki katına çıkaran ama istediği lensi almak için 1 yıl bekleyen fotoğraf sever abimiz serzenişinde haklı gözüküyor. Buraya kadar fotoğraf makinesi fiyatlarının global ve Türkiye pazarındaki fiyatlarının bir değerlendirmesini yaptık. Ben makineleri merak ediyorum, 40 bin TL ye kadar da makine arayışı içerisindeyim, hobi olarak ya da ticari anlamda kameraya ihtiyacım var diyorsan al kahveni eline ve yazının 2. Kısmını okumaya devam et. Çünkü yazının sonunda seni teknik bilgiye boğmadan 9 adet model hakkında fikir sahibi olmanı sağlayacağım.

İşte inceleyeceğimiz gövdeler, piyasaya çıkış tarihleri ve global piyasalardaki tavsiye edilen fotoğraf makinesi fiyatları:

  • Canon EOS R10 (24 Mayıs 2022) (979 $)
  • Canon EOS RP (2 Nisan 2019) (999 $)
  • Nikon D7500 (12 Nisan 2017) (999 $)
  • Canon EOS R7 (24 Mayıs 2022) (1.499 $)
  • Canon EOS R (19 Kasım 2018) (1.599) $
  • Canon EOS 90D (28 Ağustos 2019) (1.599 $)
  • FujiFilm XT-4 (20 Mayıs 2020) (1.699 $)
  • Sony A7C (27 Kasım 2020) (1.699 $)
  • Sony A7III (23 Nisan 2018) (1.799 $)

Öncelikle teknik bilgiye boğmayacağım dedim ama crop lu ve full-frame ayrımını inceleme yaparken ayırt etmemiz gerekiyor. Listedeki gövdelerden Sony A7C, Sony A7 IIIi Canon EOS R ve Canon EOS RP full-frame olup diğer gövdeler ise croplu sensöre sahip gövdelerdir. Aynalı-aynasız ayrımı yapacak olursak Canon EOS 90D ve Nikon D7500 aynalı ve pentaprizma vizörlü; diğer gövdeler ise aynasız modellerdir. Bu ayrımlara başka bir yazıda değinebiliriz. Özetle;

Croplu Aynalı Modeller : Canon EOS 90D – Nikon D7500

Croplu Aynasız Modeller : Fujifilm XT-4 – Canon EOS R10 – Canon EOS R7

Full Frame Aynasız Modeller : Sony A7C – Sony A7 III – Canon EOS RP – Canon EOS R

Listede bulunan en ucuz makine yazının kaleme alındığı tarihte henüz piyasada olmasa da (Temmuz 2022 de gelmesi beklenmektedir.) 17.300 TL fiyatıyla Canon EOS R10, en pahalı makine ise 37.000 TL fiyatı ile Sony A7III tür. Yani incelemeye konu gövdelerin fiyatları yaklaşık 17 bin TL ile 37 bin TL arasında değişmektedir. Piyasada 17 bin TL altında başlangıç seviyesi gövde bulmak mümkün ancak orta seviyeye çıkınca maalesef bu rakamların altında gövde bulmak pek mümkün değil. Fiyat konusuna yazının en sonunda değineceğim. Diğer taraftan, listede bulunan makinelerden en uzun süredir piyasada bulunan gövde 12 Nisan 2017 tarihinde piyasaya çıkan Nikon D7500, en güncel gövde ise 24 Mayıs 2022 de yurtdışında piyasaya çıkan ve Temmuz 2022 de Türkiye’de satışa çıkması beklenen Canon EOS R7 ve R10 modelleridir.  Önemli gördüğüm kriterlere göre gövdeleri incelemeye başlayıp sonra genel bir değerlendirme yaparak yazımı noktalayacağım.

1-) Sensör : 6960×4640 maksimum çözünürlük ile Canon EOS R7 (33 MP) ve Canon EOS 90D (33 MP); 6720X4480 çözünürlük ile  Canon EOS R (30 MP); 6240X4160 çözünürlük ile Canon EOS RP (26 MP) ve Fujifilm X-T4 (26 MP); 6000X4000 çözünürlük ile Canon EOS R10 (24 MP), Sony A7C (24 MP) ve Sony A7 III (24 MP), 5568X3712 çözünürlük ile Nikon D7500 (21 MP)  listedeki sıralamayı paylaşan modellerdir. İşlemci konusunu burada göz ardı ediyorum çünkü Canon da Digic X , Sony de Bionz X, Nikon da Expeed 5 ve Fujifilm de X-Processor 4 işlemciler kullanıldığı için bu durum yine başka bir yazının konusunu oluşturmaktadır.

Baskı almak isteyen ya da ticari amaçla gövde satın almak isteyenler kullanıcılar için full-frame ve yüksek çözünürlüklü modeller tercih edilmelidir. EOS RP bu noktada işinizi görebilir. Full-frame olmasa da EOS R7 6960X4480 çözünürlük ve 33 MP sensörü ile ve ayrıca aynasız ve güncel olduğu için tercih edilebilir diğer bir modeldir. Normal kullanıcılar için 6240X4160 çözünürlüğü ve full-frame aynasız bir model olması nedeniyle Canon EOS RP tercih edilebilir.

2-) ISO : Sensörün ışığa duyarlılığını ifade eden ISO performansı bakımından gövdelere yakından bakalım. Her ne kadar gövdelerde ISO değeri ne kadar yüksekse o kadar iyi gibi bir algı olsa da, yüksek ISO değerlerine çıkmak kumlanma yapacağından gövdelerin ISO değerlerine değinmeyi gerekli bulmuyorum. Listedeki gövdelerin en yüksek ISO değeri zaten 51.200 ve bu değer Sony A7 III ve Sony A7C de 204800 e kadar çıkmakta. Hatta Nikon D7500 modelinde boosted ISO özelliği nedeniyle 1.640.000 ISO yu görebiliyoruz. Gövdelerin kumlanma yapmadan çıkabileceği maksimum ISO değeri burada göz önünde bulundurmamız en önemli etken diyebiliriz. Son yıllarda makinelerin ISO performanslarının da oldukça geliştiğinin de altını çizmek gerekiyor. ISO değerlerinin tek başına bir anlamı olmadığını ve kullanılacak lense bağlı olarak daha iyi sonuçlar alabileceğimizi de unutmamak lazım. Yine de Youtube da birkaç karşılaştırmalı video izlemenizde fayda var bu konuda.

3-) Focus : Netlik fotoğraf kalitesini etkileyen en önemli unsurlardan biri. Gövdenin focus yapabilme becerisinin yüksek olması ve çekim ayarlarının doğru yapılması bize doğru netlenmiş/pozlanmış kareler verecektir. Video konusunda da aynı şeyleri söyleyebiliriz. Listedeki gövdelerin focus noktaları sayısına çoktan aza doğru yakından bakalım :

Canon EOS R : 5655 focus noktası (RF Mount)

Canon EOS RP : 4779  focus noktası (RF Mount)

Sony A7C : 693 focus noktası (E Mount)

Sony A7III : 693 focus noktası (E Mount)

Canon EOS R7 ve Canon EOS R10 : 651 focus noktası (RF Mount)

Fujifilm X-T4  : 425 focus noktası ( X Mount)

Nikon D7500 : 51 focus noktası (F Mount)

Canon EOS 90D: 45 focus noktası (Ef/EF-S Mount)

Aslında bu rakamlara göre gövdeler arasında bir tercih yapmak doğru değil. Focus noktasının çok olması bir avantaj tabi ama burada önemli olan makinelerin performansına ne ölçüde etki ettiği. Burada güncel makineleri tercih etmenin doğru olacağını söylemek yanlış olmayacaktır. Çünkü fotoğraf makineleri üreticileri gün geçtikçe gövdelerin tracking/focus yeteneklerini artırıyorlar.

4-) Video Kayıt : Şunu belirtmeliyim ki, gövde tercihini belirlerken ihtiyacınızı mutlaka göz önünde bulundurmalısınız. Yani sadece fotoğraf mı çekeceksiniz, yoksa video ağırlıklı içerik üretmeyi mi planlıyorsunuz? Ya da hem fotoğraf hem de video özelliklerini kullanmak mı istiyorsunuz?

Listedeki gövdelerden Fujifilm X-T4 4096×2160  en boy oranı ile cinema 4k 60 fps, 1920X1080 formatında 120 fps çekim yapabilmektedir. Bu anlamda listedeki gövdeler arasında video çekim özelliği en iyi kamera Fujifilm X-T4 diyebiliriz. Video çekimi konusunda başarılı olan diğer modelleri Sony A7III, Sony A7C, Canon EOS R10, Canon EOS R olarak sıralayabiliriz. Diğer gövdeler (Canon EOS RP hariç)  3840×2160 çözünürlük ve saniyede 30 kare çekim hızıyla 4k formatında; Canon EOS RP ise 3840×2160 çözünürlükte saniyede 24 kareye kadar yine 4k formatında çekim yapabilmektedir. Bir diğer husus ise imaj stabilizasyonu. Modeller içerisinde XT-4, EOS R7, Sony A7C ve Sony A7 III modellerinde obis (on body image stabilisation) özelliği mevcut. Video özelliğini daha çok kullanmak isteyen kullanıcıların bu özellikleri göz önünde bulundurmalarında fayda olduğunu düşünüyorum. Video konusunu teknik bilgiye boğmamak adına burada sonlandırıyorum.

5-) Ekran ve Pil Ömrü : Listedeki gövdelerin tamamı dokunmatik ekran özelliğine sahiptir. Canon EOS R ve Nikon D7500 3.2”, diğer modellerin tamamı ise 3” ekran büyüklüğüne sahiptir. Yine değinmeden geçemeyeceğim bir husus ise Sony A7III ve Nikon D7500 hariç tüm modellerin ekranlarının tamamıyla hareketli olmasıdır. Bu iki modelin ekranı sadece tilt hareketi dediğimiz yukarı-aşağı hareketleri yapabilmektedir. Gövdelerin pil ömrünün kullanıma bağlı olarak değiştiği hepimizin malumu. Ben burada gövdelerin bataryalarını tek tek kıyaslamak yerine kullanılan pillere göre yorum yapmayı tercih edeceğim. Canon’un birçok gövdede kullandığı LP-E6N bataryası 1865 mAh ömrüyle ön plana çıkmakta. Listedeki gövdelerden Canon EOS R ve Canon 90D bu bataryayı kullanıyor. Canon’un bir diğer bataryası LP-E17 ise aynasız ve DSLR kameralar için ürettiği boyutu küçük ve 1040 mAh kapasiteye sahip bir diğer bataryası. Listedeki gövdelerden Canon EOS R10 ve RP bu bataryayı kullanıyor. EOS R7 serisinde ise Canon’un iddialı olduğu modellerden birisi olan EOS R5 de de kullandığı 2130 mAh kapasiteye sahip LP-E6NH  bataryayı kullandığını görüyoruz. Sony A7C ve Sony A7 III gövdelerde Sony’nin en iyi bataryalarından birisi olan 2280 mAh gücündeki NP-FZ100 model bataryasını kullandığını görüyoruz. Nikon D7500 ün yine iyi bir bataryası olan 2280 mAh kapasiteli EN-EL15 modelini kullandığını görüyoruz. Fujifilm X-T4 ise yüksek kapasiteli 2200 mAh kapasiteli NP-W235 model bataryasını kullanmayı tercih ediyor. Çoğunlukla video kaydı yaparken bataryaların daha hızlı tükenmesi nedeni ile video özelliğini daha çok kullanan kullanıcıların bu konuya biraz daha yakından bakması gerekiyor. Benim de şahsen kullandığım listedeki kameralardan Fujifilm XT-4 ün, Cine 4k çekim özelliği olmasına rağmen uzun bir süre ve ısınma yapmadan video çekimi yapabiliyor olması ciddi bir avantaj sağlıyor. Ancak Sony nin A7C ve A7III modelleri video çekimi konusunda oldukça başarılı ve batarya konusunda bir sıkıntı yaratmıyorlar. Canon tarafında ise 2130 mAh kapasiteye ve 4k 30 fps çekim hızına sahip EOS R7 tercihi sizi yarı yolda bırakmayacaktır. Bu gövdelerin obis (on body image stabilisation) özelliklerinin olduğunu da bir kez daha hatırlatalım.

6-) Diğer Özellikler : Yazımın başında da dediğim gibi teknik bilgiye boğmadan kameralar hakkında genel bir fikre sahip olacağınızı söylemiştim. Bu nedenle bu başlıkta kameraların öne çıkan ve diğer modellerden ayrışan bazı özelliklerini detaya girmeden topluca inceleyeceğim.

Kasa tiplerine baktığımızda Canon EOS 90D nin alüminyum, Canon EOS RP nin komposit, diğer gövde modellerinin de alüminyum olduğunu görüyoruz. Canon EOS R7 modeli hariç diğer gövdelerin tamamında flaş mevcut. SD Kart yuvalarına baktığımızda ikili kart yuvasına sahip iki gövde olan Fujifilm X-T4 de UHS-II destekli SD kart slotunun, Canon EOS R7 de ise UHS-II SD kart slotunun bulunduğunu görüyoruz. Diğer gövdelerde kart slotları tekli ve SD kart destekli. Sony A7C de UHS-I desteğine ek olarak UHS-II desteği de bulunmakta. Canon EOS R, Canon EOS 90D, Nikon D7500 ve Sony A7 III gövdelerde USB şarj özelliği bulunmuyor. Ancak Canon EOS R için bazı ara elemanlar kullanarak şarj etmeniz mümkün.  XT-4, EOS R7, EOS R, A7C ve A7 III usb 3.2 bağlantı hızına sahipken; EOS R10, EOS 90D, D7500 ve EOS RP usb 2.0 bağlantı hızına sahip. Bütün gövdeler wi-fi (kablosuz) bağlanma özelliğine sahipler. Gövde ağırlıkları bakımından 720 gr ile Nikon D7500 en ağır gövdeye sahipken Canon EOS R10 426 gr ve Canon EOS RP 485 gr ağırlıklarıyla en hafif gövdeler. Diğer gövdelerin ağırlıkları 600 gr ile 660 gr aralığında değişmekteler. Ekstra bir özellik olarak XT-4, R10, 90D, D7500, EOS RP ve A7C kendi gövdelerinde time-lapse video kaydı yapabiliyorlar.

Değerlendirme : Buraya kadar okuduğunuza göre fotoğraf makinesi fiyatları ve hangi gövdeyi almanız gerektiğine dair kafanızda bir takım fikirler oluşmuş olmalı. Elbette ki herkesin bütçesine ve ihtiyacına göre gövde seçimlerinin değişebilmesi gayet normal. Ben çantama atıp her yere götürebileceğim, çok fazla video içerikleri üretmeden çoğunlukla fotoğraf çekmek için kullanabileceğim, batarya ömrünü çok sorun etmeden powerbank ile şarj edebileceğim, hafif ve güncel, lens seçeneği de bol, bütçe dostu full-frame bir gövde almak istiyorum diyorsan Canon EOS RP tam sana göre.

Bu zamanda full-frame aynasız almayan da ne bileyim deyip hem fotoğraf hem de video özellikleri iyi olan, bataryası uzun süre gidebilen, lens çeşitliliği sorunu olmayan, ISO performansı oldukça tatmin edici ve bütçem yeterli, üst düzey bir kamera almak istiyorum dersen de Sony A7 III seni oldukça tatmin edecektir. Diğer taraftan bu konuda Fujifilm’in X-T4 ünün hakkını vermeden olmaz. Her ne kadar crop gövdeye sahip bir aynasız olsa da 4k 60 fps 4:2:2 10 bit video kaydı yapabilen, ısınmayan, bataryası uzun süre giden, fotoğraf çekimi konusunda da sizi son derece mutlu edebilen ve benim de uzun süre kullandığım bir cihaz X-T4. Son olarak Canon’un yeni Crop’lu Aynasızı EOS R7 yi henüz inceleme imkanı bulamadım ancak 32.5 MP Dual Pixel AF CMOS sensörü (R3 serisinde kullandığı auto-focus sisteminin daha geliştirilmiş versiyonunu kullanıyor), sensor-shift imaj stabilizasyonu, 10 bit Ultra HD 30 fps (full-width özelliğiyle 60 fps) video kaydı ve LP-E6NH uzun süreli kullanıma uygun batarya özellikleri itibariyle edindiğim izlenimler tercih edilebilecek bir model olduğu yönünde.

İncelemeye konu gövdelerin 20.06.2022 tarihi itibariyle gövdelerin ülkemizdeki piyasa fiyatları aşağıdaki gibidir. Yazıyı yazmaya başladığımda daha ucuz olan fiyatları yazımı bitirirken güncelleme ihtiyacı hissettim. Gövde almaya karar vermeden önce üreteceğiniz içerik türüne göre kullanmak istediğiniz ve sonradan ihtiyacınız olabileceğini düşündüğünüz lensleri ve fiyatlarını araştırmak da lehinize olacaktır. Dilerim herkes gönlünden geçen, ihtiyacı olan ekipmanları alır ve istediği içeriği üretebilme şansı yakalar. Ama şunu da unutmamak lazım ki büyük usta, fotoğraf sanatçısı Ara Güler ‘in de dediği gibi “En iyi makine en iyi fotoğrafı çekseydi, en iyi daktiloya sahip olan da en iyi romanı yazardı.” Aslolan insanın sürekli kendini geliştirmesi. Kalın sağlıcakla…

20.06.2022 tarihi itibariyle fotoğraf makinesi fiyatları :

  • Canon EOS R10       17.000 TL
  • Canon EOS RP         17.350 TL
  • Canon EOS 90D      20.400 TL
  • Nikon D7500            21.000 TL
  • FujiFilm XT-4          26.000 TL
  • Canon EOS R7         26.000 TL
  • Canon EOS R            27.750 TL
  • Sony A7C                   33.500 TL
  • Sony A7III                 37.000 TL

Kaynaklar:

https://www.digitalcameraworld.com/news/camera-market-share-canon-owns-48-sony-22-nikon-drops-to-14

https://www.globenewswire.com/ : Global Mirrorless Camera Market Report 2021 Featuring Samsung, Sony, Canon, Nikon, Olympus, Panasonic, Fujifilm, Leica Camera, Pentax, Kodak

https://www.mahfiegilmez.com/2022/06/kuresel-krizin-ve-salgnlarn.html

https://tr.euronews.com/2020/06/14/asgari-ucret-hangi-ulkede-ne-kadar

https://menafn.com/ Digital Camera Market 2019 2022:

https://www.hexaresearch.com/research-report/digital-camera-market

https://tadviser.com/index.php/Article:Cameras_%28global_market%29

https://www.researchandmarkets.com/reports/5394023/digital-camera-market-forecast-to-2028-covid-19

https://thehustle.co/02082021-digital-camera-market/

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x