Fotoğraf Makinesi Çekim Modları (Canon, Nikon ve Sony İçin)

0 Shares

Çekim Modları ilk baktığınızda karmaşık gelebilir ama kameranızı biraz kurcalamaya başlayınca rahatlıkla anlayacağınız bir sistemdir. Bu süreci sizin için biraz daha kolaylaştırmak isteyerek bu yazıyı hazırladık. Afiyet olsun.

Günümüzde fotoğraf çekenlerin en büyük yardımcılarından biri olan Çekim ModlarıISO, enstantane, diyafram, beyaz ayarı gibi seçeneklerin bir arada, çok daha efektif bir şekilde kullanımına imkan tanıyan, bir bakıma iş yükünüzü hafifleten bir asistan aslında. Bu asistan, sizin yerinize çantanızı, tripodunuzu taşıyamasa da bazı çekim koşullarında size yardımcı oluyor.

Analog fotoğraf makinelerinin yoğun kullanıldığı dönemlerde makinaların çoğu mekanik olduğu için çekim modu gibi kolaylıklar maalesef yoktu. Fotoğrafçılar, harici aletlerle pozlamaya bakıyor, ayarları atıyor ve fotoğrafı çekiyordu. Pozlamayı tahmin ederek yapmaya çalışanlar bile vardı. Bu yüce davada nice negatif telef oldu gitti. Fotoğraf makinelerinin dijitalleşmesiyle birlikte çekim modları fotoğraf literatürüne girdi. Artık fotoğraf çekmek hem kolay hem de çekici bir iş haline gelmeye başladı. Tabii birkaç basit modla başlayan bu süreç zamanla karmaşıklaşmaya başladı. Firmalar çıkardıkları ürünlerin özelliklerine göre bir çok modu makinelerine eklediler. Bu yazıda sizlere çekim modlarının ne işe yaradığını ve nerelerde kullanılması gerektiğini anlatmaya çalışalım. Fotoğraf makinelerimiz ortamdaki ışığı algılamak adına bazı ölçümler yapıyor ve bu ölçümleri pozometrenize yansıtıyor. Siz de pozometrenize bakarak ortamdaki ışık hakkında bilgi sahibi oluyorsunuz. Bu bilgiyi kullanarak Diyafram, Enstantane, ISO, Beyaz Ayarı gibi değerleri ayarlamaya çalışıyorsunuz. Fakat her seferinde bu değerleri ayarlamak bazen anı kaçırmanıza bazen zaman kaybetmenize sebep olur. Bu sebepten dolayı makinenize  mod kadranı üzerinden bazı değerleri (bazen tüm değerleri) otomatik atama talimatı verebilirsiniz.

Manuel

Çekim modları üzerindeki en önemli seçenek Manuel seçeneğidir. Bu seçenek kadranın üzerinde genelde M harfi ile ifade edilir. Siz bu modu seçtiğinizde makinanızdaki tüm pozlama değerleri sizin yaratıcılığınıza bırakılır. Diyafram, enstantane, ISO, beyaz ayarı gibi değerleri tamamen kullanıcı ayarlar. Manuel çekim modu özellikle ileri seviye kullanıcıların artık fotoğraf makineleri üzerinde söz sahibi oldukları ve mevcut ışığa göre tüm ayarları kendilerinin yapabildikleri, deyim yerindeyse en profesyonel moddur.

Otomatik Mod

Otomatik mod makinelerimizde genellikle yeşil simgeyle ifade edilir. Bu çekim modunda bütün pozlama ayarları fotoğraf makinasına bırakılır. Yani diyafram, enstantane, ISO ve flaşı makine otomatik olarak ayarlar. Fotoğrafa yeni başlayanların çoğu bu modu kullanır. El mahkum 🙂 Eğer fotoğrafçılıkta ilerlemek istiyorsanız bu moddan olabildiğince çabuk kurtulun. Hiçbir ayar yapmadan sürekli bu modu kullanırsanız fotoğrafçılığın tekniği hakkında hiçbir şey öğrenemezsiniz.

Portre Modu

Portre moduna geçtiğinizde kamera otomatik olarak küçük bir diyafram değeri seçer ve yalnızca portresini çekmek istediğiniz modele odaklanıp arka planı flulaştırır. Nasıl arka planı flu fotoğraflar çekebilirim? sorusunun kısmi cevabı bu modda yer alıyor. Ancak cevabın daha büyük kısmı lensinizin türünde saklı. Canon 50mm f/1.8 portre lensi kullanırken Portre Modu’nda tatminkar bir sonuç alabilirken, Canon 18-55mm kit lens kullanırken Portre Modu’nda “Benim neden arka planı flu püskevitlerim yok?” diye dert yanmanız kuvvetle muhtemel.

© Georgy Chernyadyev

camera-mode-macro-fill-512Makro Mod

Genellikle börtü, böcek, çiçek ve bilumum küçük eşyaları çekmek için kullanılan bir moddur. Makro modda çekim yaparken ışık sıkıntısı yaşayabileceğiniz için harici ışık kullanırsanız daha tatminkar sonuçlar alırsınız. Makinenizin dahili flaşını kullanırsanız, ışık çekeceğiniz nesne üzerinde patlama yapacaktır. Bundan kaçının. Son olarak, kısa mesafelerde alan derinliği çok dar olduğu için netleme daha zordur ve bunu göz önünde bulundurarak çekim yapın.

© Abidin Faiz Nur

Manzara Modu

Bu mod tabiri caizse Portre Modu’nun tam tersidir. Makine Portre Modu’nda arka planı flu çekerken, Manzara Modu’nda her yeri net çekmeye çalışır. Bu modda diyafram değeri (f/22, f/16 vs gibi) daha yüksek, enstantane değeri daha düşüktür. Dolayısıyla çekim yaparken tripod kullanmanız daha sağlıklı olacaktır.

© Rob Dickinson

Spor Modu

Hareket eden nesnelerin ve kişilerin net görüntülerini elde etmek için kullanılır. Kamera enstantane hızını otomatik olarak yüksek tutar. Bazı kameralarda Aksiyon Modu olarak da geçer. Sağ kanattan bindiren Sabri’yi, paldır paldır koşuşturan evcil hayvanları, araçları, vahşi doğanın ürkek hayvanlarını çekmek için ışık koşullarının iyi olduğu ortamlarda bu mod tercih edilebilir.

© Agus Rahiem

© Agus Rahiem

Gece Çekim Modu

Gece Modu ışık miktarının yeterli olmadığı ortamlarda kullanılır. Kameranın enstantane ve diyafram değerini düşürerek uzun pozlamayla çekim yapmanızı sağlar. Gece Çekim Modu’nu kullanacaksanız mutlaka tripod kullanmanız gerekecektir. Aksi takdirde, bulanık bir kare edersiniz.

© Gerard McAuliffe

© Gerard McAuliffe

Bulb Modu

Bu mod makinalarımızda B simgesiyle ifade edilir. Fotoğraf makinalarımız diğer modlardayken genellikle en fazla 30 saniyelik pozlama yapar. Fotoğraf makinelerimizin en uzun süreli perde hızından daha da uzun perde hızı ile çekim yapmak istediğimizde Bulb çekim yöntemine başvururuz. Örneğin makinemizle 50 saniyelik bir pozlama yapmak istiyoruz. Bunu yapabilmek için bulb modunu seçmeliyiz.

© Elia Locardi

© Elia Locardi

Bulb modunu seçip deklanşöre bastığınızda deklanşörü basılı tuttuğunuz süre kadar örtücü açık kalır, yani 50 saniyelik bir pozlama yapmak için deklanşöre 50 saniye basılı tutmanız gerekir. Tabii hiçkimse 45 saniye bir dakika elini deklanşöre basılı tutmak istemez. Bu sebeble firmalar bazı uzaktan kumandalar üretti. Bu uzaktan kumandalar sayesinde elinizi uzun süre deklanşöre basmak zorunda kalmadan da çok uzun pozlamalar yapabilirsiniz. Bu özellik genelde yıldız pozlama gibi uzun pozlama gerektirilen durumlarda kullanılır. Şunu hemen belirtelim ki, Bulb modunu kullanırken kesinlikle tripod kullanın. Eğer elde çekerseniz uzun pozlamanızda elinizin titremesinden dolayı oluşabilecek etkiler fotoğrafınıza yansıyacaktır.

Diyafram Öncelikli Mod

Bu mod makinamızda A veya Av sembolü ile gösterilir. Bu modu seçtiğinizde makine, diyafram hariç diğer bütün pozlama elemanlarına kendi karar verir. Siz bu modda sadece diyaframı ayarlayabilirsiniz. Bu mod genellikle alan derinliğinin önemli olduğu durumlarda kullanılır. Örneğin alan derinliği yüksek bir portre çekmek istiyorsunuz. Diyafram değerinizi 1.8 ayarladınız ve istediğiniz alan derinliğini elde ettiniz.

Bunun haricinde başka bir değerle uğraşmak istemiyorsunuz işte tam burada Av modu sizin yardımınıza koşuyor. Diyafram hariç bütün değerleri kendi ayarlayarak size çekim kolaylığı sağlıyor. Diyafram Öncelikli Mod özellikle fotoğrafçılığa yeni başlayanlar için diyaframın alan derinliği üzerindeki etkisini öğrenme ve tecrübe etme doğrultusunda oldukça kullanışlı bir moddur.

Enstantane Öncelikli Mod

Makinalarımızda bu mod genellikle S veya Tv simgeleriyle gösterilir. Bizim için perde hızının önemli olduğu durumlarda kullanılır.  Bu modda makinamız diyaframı kendi ayarlarken perde hızını ise kullanıcıya bırakır. Özellikle hızlı hareket eden bir obje çekileceği zaman, hareketi dondurmak veya harekette devamlılık hissini vermek istediğimizde bu modu seçip fotoğrafımızı çekebiliriz.

Örneğin bir futbol maçında oyundan bazı kareler yakalamaya çalışıyorsunuz. Fakat oyun çok hızlı olduğu için manuel modda çekim yapmanız zor çünkü siz tüm değerleri ayarlayana kadar o anı kaçırabilirsiniz. İşte tam burada enstanetene öncelikli mod yardımınıza koşuyor. Siz daha önceden yüksek hızlı bir perde hızını seçip diyafram ve diğer pozlama elemanlarını makinaya bırakırsanız anı kaçırmadan kolaylıkla maçtan kareler yakalayabilirsiniz.

Program Modu

Bu mod makinelerimizde P simgesiyle gösterilir. ISO, beyaz dengesi, pozlama telafisi ve flaş gibi belirli değişkenlere müdahale edebildiğiniz; ancak enstantane ve diyafram değerlerini makinenin otomatik atadığı moddur. Yani diyafram ve enstantaneye bu modda müdahale edemezsiniz. Fotoğrafçılığa yeni başladıysanız ve sürekli otomatik modda çekiyorsanız fotoğrafçılığı daha iyi öğrenmek adına yavaş yavaş program moduna geçmelisiniz. Böylece beyaz ayarı, pozlama telafisi, ISO gibi değişkenleri çok daha iyi deneyimler ve anlarsınız.

Subscribe
Bildir
guest

1 Yorum
En Yeni Yorumlar
En Eski Yorumlar
Inline Feedbacks
View all comments
Bayberty

Av moduyla ilgili ilk cümlede bir hata var (“B veya Av olarak gösterilir” diyor ancak “A veya Av olarak” düzeltilmesi gerekiyor) …

1
0
Would love your thoughts, please comment.x