Fotoğraf Çekmeye Yeni Başlayanlar İçin Tavsiyeler

0 Shares

Fotoğraf Çekmeye Yeni Başlayanlar İçin Tavsiyeler:

Fotoğraf çekmeye yeni başlayanlar için tavsiyeler tecrübeli fotoğrafçılar tarafından her zaman verilir. Oldukça da değerli tavsiyelerdir. Çünkü işin başında fotoğrafçılığı hobi edinmek isteyenler fotoğraf makineleri, lensler gibi temel ekipmanlar hakkında ya da fotoğraf kompozisyonları oluşturmak konusunda henüz bilgi sahibi değildirler. Bu nedenle internette, sosyal medyada ya da çevrelerinde fotoğraf konusunda profesyonelleşmiş kişilerden tavsiye almak isterler. Uzun yıllar bize de tabi bu konuda çok sorular soruldu. Uzmanlarımız da blog sayfamızda, Fotografium tv eğitim videolarıyla ve canlı destek hattımızdan fotoğraf çekmeye yeni başlayanlara cevap vermeye devam ediyor. Bu soruların başında tabi en çok hangi kamerayı almalıyım? Sorusu ve ekipman ile ilgili konular geliyor. Elbette fotoğraf çekmeye yeni başlayanlar için makine tercihi çok önemlidir. Ancak bu yazımızda vereceğimiz tavsiyeler sizin fotoğraf çekmek için yola çıkarken geliştirmeniz gereken yeni fikirlere rehberlik edecektir.

Fotoğraf Çekmeye Yeni Başlayanlar İçin Tavsiyeler

Fotoğraf Çekmeye Yeni Başlayanlar Önce Neyi Düşünmeli?

Yeni başlayanlar için fotoğrafçılık önceleri sadece teknikten ibaretmiş gibi gözükebilir. Ancak bu konuda yüzyılın en iyi fotoğrafçısı ünvanına sahip Henry Cartier Bresson’ un ” Fotoğraf gözü, beyni ve kalbi aynı nişan çizgisine getirebilmektir.” Sözü bunun çok doğru olmadığının en güzel şekilde ortaya koyuyor. Çünkü fotoğraf sanatında kompozisyon teknikten önce gelir. Bu güzel tanımdan yola çıkacak olursak insanın önce kalbinde başkalarına anlatacaklarını hissetmesi sonra beyninde bu tasarlaması ve sonucunda da gözünün bunu dış dünyada görebilir hale gelmesi gerekir. Aslında neden fotoğraf çekeriz? Sorusunun cevabı da tam budur. Biz duygularımızı ve düşünecelerimizi diğer insanlara aktarmak için fotoğraf çekeriz. Bu aynı zamanda iletişimin de anlamıdır. Yani netice olarak fotoğraf görsel iletişimin en güçlü ensturümanıdır. Elbette daha iyi fotoğraf çekmek için teknik bilgi de önemlidir. Özellikle istediğimiz kareler için doğru pozlama yapmak çok önemlidir. Ancak öncelikle fotoğraf çekmeye başlamak için bir fikre ihtiyacımız var. Bu fikirlerin toplamına biz fotoğraf projeleri diyebiliriz. Evet günümüzde o kadar çok görüntü kaydedilirken bir eksiklik var o da fotoğraf projeleri geliştirmek.

Yeni başlayanlar için fotoğrafçılık

Yeni Başlayanlar İçin Fotoğrafçılık Projesi Geliştirmek

Fotoğraf projesi bir seri oluşturmaktır. Yani öncelikle bir fikirle başlayan ve uzun soluklu bir serüvendir. Çıkış noktası yaşadığınız şehir, bir roman, bir şiir ya da başka bir olgu olabilir. Bir fotoğraf projesi aynı konu hakkınfa farklı kompozisyonların peşine düşmektir. Kafanızda bir fikir varsa gözünüz artık buna uygun kadrajları bulacak şekilde çalışır. Bu sayede hayata bakış açınız değişir. Aynı zamanda zaten fotoğrafın teknik kısmını öğrenmek için de çabanız artar. Zamanla fotoğraf çekerken nelere dikkat edilmeli konusunu kısa sürede çözmeye başladığınız göreceksiniz. Bu projenin orjinal olması yani size özel olması hem sizi motive edecektir. Hem de fotoğraflarınızı izleyenlerin etkilenmesini sağlayacaktır. Bunun için öncelikle bir plan dahilinde ilerleyin.

Proje fikrinizi buldunuz ve ilk kareler kafanızda belirdi. Zaten önce fikirleriniz sizin hayal gücünüzle adeta gözünüzde oluşmalı. Bundan sonra yapacağınız şey projeniz için süre ve çekilecek kare sayısını hesaplamak. Bunun bir standardı yok elbette. Öyle bir fotoğraf projesi vardır ki bir ömür sürer. Örneğin projem için aylık 15 fotoğraf karesi elde etmeliyim diyerek başlayabilirsiniz. Sonra proje kapsamında fotoğraf paylaşımına hemen başlayıp devam mı edeceğim. Yoksa tüm projeyi bitirip yayınlamaya başlayacağım konusuna karar verin. Bu noktada yayına başlayıp devam etmek hem sizde hem de izleyenlerde beklenti oluşturacağından daha motive edici olacaktır. Sonrasında bu proje için nerelerde fotoğraf çekilir? insan öğesi varlığı, kullanılacak açıları aklınıza geldikçe not alın. Ardından gezerken çekerim değil bu proje için yani fotoğraf gezintilerine çıkmaya başlayın. İlk gün istediğiniz kareler oluşmassa pes etmeyin. Unutmayın bunun sınırı yok. İster on gün ister bir ömür sürsün bu sizin serüveniniz.

Fotoğraf çekmeye yeni başlayanlar için fikirler

İlham Veren Ünlü Fotoğraf Projeleri

Yakın zamanlarda en çok ünlenen fotoğraf projelerinden bazı örnekler vererek fotoğraf projeniz için bir çıkış noktası bulmanıza yardımcı olalım.

Kurmaca denilen fotoğrafçılık türlerinde gündelik hayatta karşılaşılmayan durumlar ve kişilerle çalışılarak farklı kavramlar aktarılmaya çalışılır. Buna örnek gösterilebilecek çalışmalardan biri Rus fotoğrafçı Ezo Renier’in ”Fobiler” adlı fotoğraf projesi.

 

 

Ezo Renier Fobiler

Ezo’nun fotoğraf projesi adından da anlaşılacağı gibi fobilerimiz. Yani insanların en büyük korkularıyla yüzleşmesini anlatıyor. Ezo’nun serideki fotoğrafları  konuyu en iyi şekilde anlatmak için gerçeküstü görüntülerden yararlanıyor. Projede bazı fotoğraflar elinde ufalanmış bir palyaço tutan bir kız veya kuşlarla çevrili bir kadın portresi.  Bazıları ise biraz daha yaratıcı, denizin önünde elleriyle yüzünü kapatan, uğursuz bir şekilde onu saran kız veya alev almış kapının önünde duran bir kızı gösteren portreler gibi.

 

Diğer ilham kaynağı fotoğraf projesi örneği 14 yıllık bir çalışma. Fotoğrafçı  Beeth Moon hayatının 14 yılını dünyanın dört bir yanındaki yaşlı ağaçları fotoğraflayarak geçirmiş. Fotoğrafların ortak özelliği yaşlı ağaçların  siyah beyaz olarak fotoğraflanması olmuş.

Fotoğraf çekmeye başlamak için ilham veren fotoğraflar

Micheal Somoroof adlı fotoğraf sanatçısı da çok farklı bir fotoğraf projesi ile karşımıza çıkıyor. Projenin adı ” Öznenin Yokluğu ” Bu seride sanatçı önce bir mekanda insan portreleri çekmiş. Ardından gelen karede ise insan öğesini ortadan kaldırarak sadece mekanı fotoğraflamış. Böylece insan özne değilken kalanları bize göstermeyi amaçlamış. Gerçekten orjinal bir fotoğraf projesi örneği.

Micheal Somoroof – Öznenin Yokluğu

Fotoğraf Çekmeye Karar Verin Ve Başlayın.

Evet bunlar sadece birkaç fotoğraf projesi örneği. Siz de bunlar gibi orjinal bir proje geliştirerek başlayın. Bundan sonra karar verdiğiniz kareler için fotoğraf hangi açıdan çekilir? Alt açılar ve üst açılar denedikçe kendiliğinden gelecektir. Fotoğraf projelerinizi sergileyeceğiniz en güzel alanlar günümüzde sosyal medyadır. Hergün takipçilerinize fotoğraf projenize uygun kompozisyonları rahatlıkla katarabilirsiniz. Gelen geri dönüşler sizi daha da motive ederek bir projeden diğerine koşmanızı sağlayacaktır. İşte fotoğraf çekmeye yeni başlayanlara en büyük tavsiyemiz budur. Önce fotoğraf fikirleri üretin. Ardından üretmeye başlayın. Kolay gelsin.

 

 

Erdem Kılavuz

Fotografium İçerik Editörü,İstanbul Ünv. Radyo-TV mezunu.30 yılı aşkın süredir fotoğrafçı ve fotoğraf eğitmeni.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x