Fotoğraçılığa yeni başlayan herkes deklanşöre düşünmeden basar. Öğrenme de böyle gerçekleşir zaten ama bir süre sonra eve gelip fotoğraflar bilgisayara atıldığında çok sayıda benzer veya gereksiz fotoğraf çekilmiş olduğu görülür ve zamanla bunları temizlemek işkence haline gelebilir. Bu sebeple zaman geçtikçe insan daha az fotoğraf çekmeye başlar. Bu yazımızda deklanşöre basmadan önce o fotoğrafı çekeceğimize emin olmak için sormamız gereken soruları göreceğiz.
1- Ne anlatmak istiyorum?
Fotoğraflar genellikle hissedileni dışarıya yansıtmak veya kendi gördüğümüzü başkalarına göstererek onların da benzer duygu yaşamaları veya anlam çıkarmaları amacıyla çekilir. Fotoğrafı çekmeden önce o konunun ne kadar anlamlı ve çekilmeye değer olduğunu kendinize sorun.
2- Nereye odaklanmak istiyorum?
Odak noktası seçmek, netlemek işlemi fotoğrafın temel noktalarından biridir, makinenizde doğru odak noktasını seçerek doğru yere netlemeli, bunu da göstermelisiniz. Bunu şuradaki yazımızda anlatmıştık.
3- Kadrajımda gereksiz obje var mı?
Kadrajlama yaparken de gereksiz objeleri çıkarmaya dikkat etmelisiniz. Unutmayın ki fotoğraf çekerken ‘Bunları daha sonra keserim, çıkarırım’ gibi bir düşünce kafanızda oluşmamalıdır. Bu zaman kaybına yol açar.
4- Arkaplan fotoğrafım için ne kadar iyi?
Arkaplanınız genellikle sade olmalıdır, veya kalabalığı göstermek istiyorsanız da parlak bölgelerin az olması gerekir. Böylece dikkat çeken bölgenin netlediğiniz bölge olmasını sağlayabilirsiniz.
5- Konuya yeterince yakın mıyım?
Çekmek istediğiniz konuya yeterince yakın veya uzak olmanız da iyi kadrajlamanın olmazsa olmazlarındandır. Eğer uzak durursanız etrafta dikkat çeken fazlaca şey olmadığından emin olun.
6- Işık nereden geliyor?
Işık fotoğrafın yapı taşıdır, ışığın iyi kullanımı da fotoğraftaki her şeydir. Eğer ışığın yönünü ve konunun konumlanmasını iyi yapabilirseniz, veya siz ona göre konum alırsanız fotoğraf bambaşka hale gelir o yüzden yön çok önemlidir.
7- Farklı açılardan çekersem daha iyi olabilir mi?
Pek çok kez farklı açıladan çekilen fotoğrafların daha çekici olduğunu görmüşüzdür, bunu kullanın, farklılık yaratın!
8- Diyafram değerim bu fotoğraf için iyi mi?
Diyaframla alan derinliğinin değiştiğini unutmayın, manzara çekiyorsanız her yerin net olmasını isteyecek, portre çekiyorsanız konunun net olmasını isteyeceksiniz, dolayısıyla buna dikkat edin.
9- Dik kadraj mı yapsam yatay mı?
Bazı fotoğraflar dik, bazı fotoğraflar yatay olarak daha iyi görünür, bunu kendinize sorun. Gerekirse her iki kadrajdan da çekin, beğendiğiniz kalsın 🙂
10- ISO değerim yüksek mi?
Bazen önceki çekimden kalma şekilde ISO değerinin çok yüksek kalmış olabilir, sonradan pişman olmamak için bunu kontrol etmenizde fayda var.
Daha belki bir çok soru sorulabilir ama bunları sormanızda büyük fayda var.
İyi çekimler.