Flaş Nasıl Kullanılır?

0 Shares

Flaş Nasıl Kullanılır? Fotoğrafa Etkisi Nasıl Artar?

Flaş nasıl kullanılır? Sorusu fotoğrafçılıkla ilgilenenlerin ortak olarak cevap aradıkları bir konudur. Çünkü fotoğrafçılıkta ana ışık kaynağı olan güneşten sonra en çok kullanılan yapay aydınlatma kaynağı flaşlardır. Fotoğrafın icat olmasından hemen kısa bir süre sonra güçlü aydınlatma ihtiyacını karşılamak için bulunan anlık patlama sistemi flaşların gelişerek günümüze kadar gelmesine neden olmuştur. Fotoğraf makinesi flaşları bugün dahili  flaş ve harici flaşlar olarak gruplandırılır. Dahili makine flaşları fotoğraf makinesinin üzerine monte edilmiş gerektiğinde açılan küçük flaşlardır. Diğer isimleri pop up flaştır. Bunların açısı ve gücü standart olduğundan etkisi çok arttırılamaz. Bunun için harici flaşlar geliştirilmiştir. Bunlara tepe flaş denilir. Bizim asıl konumuz da bu fotoğraf makinesi tepe flaşlarıdır. Tepe flaş kullanımı kolaydır ama etkisini arttırmak için bazı önemli detayları ve ipuçlarını bilmeniz gerekir.

 

Fotoğrafta Tepe Flaş Kullanımı

Tepe flaşların diğer adıyla speedlightların fotoğrafta vazgeçilmez aydınlatma ekipmanı olmasını sağlayan bazı avantajları vardir. Birincisi tum aydinlatmalara gore yaninizda tasinmasi cok kolaydır. En fazla bir zoom lens kadar yer kapladığı için çantanızda her yere taşıyabilirsiniz.

İkincisi makinenizin ölçüm sistemiyle tam uyumlu calışır.Yani makinenizde belirlediginiz TTL ölçüm metoduna göre girilen diyafram, iso ve enstantane değerlerini hesap ederek calışır.Yani pozlama hatalarını sıfıra indirir.

Üçüncüsü de hareketli başlıkları sayesinde istediğiniz aydınlatma açısını kullanabilirsiniz. Yani çok istemediğimiz cephe ışığından kurtularak üstten ve en önemlisi yandan aydınlatmayı da sağlayabilirsiniz. Ayrıca tetikleyiciler yardımıyla tepe flaşları makinenizden bağımsız olarak ışık ayaklarına takarak da her ortamda mini bir paraflaş gibi kullanabilirsiniz.

Harici Flaş Kullanımı

İlk başlarken tepe flaş kullanımı zor gelebilir. Ama eğer çekeceğiniz konuya göre nasıl ayarlamanız gerektiğini bilirseniz  tepe flaslarını kullanmaktan vazgeçemezsiniz.

Tepe flaşlarınızın temel çalışma modu TTL modudur. TTL aslında fotoğraf makinenizin içindeki ölçüm sistemidir. Kısaca ışığı lensin içine girdikten sonra ölçer yani tüm ortamı değil sadece sizin kadrajınızdaki ışığı ölçer. Eğer makinenizde özellikle Av yani diyafram öncelikli modunu seçiyorsanız yani  diyaframı siz belirliyorsanız,  flaşınızın modu da TTL olmalıdır. Bu sayede flaş seçtiğiniz diyafram oranında gücünü belirler. Ve siz ortalama üstünde iyi aydınlanmış fotoğraflar elde edebilirsiniz. Burda bir ipucu verelim. Seri çekimlerde özellikle de organizasyon ve konser fotografçılığında bir karenin iyi aydınlanmış bir sonrakinin biraz daha karanlık olması sorunu yaşanır. Bu sorunu aşmanın formülü ise diyaframı ortalama bir değerde sabitlemektir. Mesela f.5.6 gibi bir diyaframda biraz da 400 ISO ile desteklerseniz flaşınız her defasinda çıkış gücünü aynı seviyede tutar. Böylece arka arkaya çektiğiniz tüm kareler eşit aydınlanır ve flaşınızın pil ömrü artar.

TTL Flaş Modu

Flaş Çalışma Modları

Peki TTL modu bu kadar iyi iken diğer flaş modları niye var diyebilirsiniz. İşte flaş nasıl kullanılır sorusunun cevabı da bunda saklıdır. Çünkü fotografçılıkta cok ceşitli kompozisyonlar var. Tepe flaslar aynı zamanda portre ve düğün fotoğrafçılığı için de cok güzel aydınlatma sağlarlar. TTL mod sadece en öndeki konuyu aydınlatmak üzere çalışır. Bu nedenle arka plan daha karanlık olur. Ama portrelerde ya da düğün günü fotograflarında arkadaki manzara ya da dekor da iyi aydınlanmalıdır. Bunun için de tepe flaşınızın M yani manuel modu  makinenizdeki gibi tüm ayarları kendinizin belirleyeceğii mod kullanılır. Bu modda flaşınızın çıkış gücünü aynı paraflaşlardaki gibi siz belirlersiniz. Eğer tek aydinlatma kaynağı ise tam güç, doğal ışıkta dolgu olarak kullanacaksanız yarım ve altı güçlerde patlamasını belirleyebilirsiniz.

Manuel Flaş Modu

Tepe Flaşların Gücü Ne kadar Önemlidir?

Bir tepe flaş satın alırken dikkat edilmesi gereken konuların başında flaş çıkış gücü gelir. Tepe flaşların gücünü belirleyen şey de teknik özelliklerinde yazan guide number yani klavuz numarasıdır.GN olarak yazan bu değerin formülü şudur. Klavuz numarası bölü konuyla aramızdaki mesafe bize kullanacağımız  diyaframı söyler. Örnegin: elimde bir tepe flaş var ve flaşınn GN değeri 47 . Çekecegim portre ile de aramda 3 m mesafe var. Bu durumda iso 100 iken dogru pozlama için kullanmam gereken diyafram 13 olur.Yani ne kadar kısık diyafram kullanabilecegimi burdan anlıyorum. Başka bir deyişle Klavuz numarası büyüdükçe tepe flaşın  gücü de fazla olacaktır. Aynı oranda flaş tüpü de büyük olacağından Gn değeri yüksek olan flaşların ebatları da daha büyük olur.

 

 

Flaş Bounce Hareketi Ne İşe Yarar?

Evet gelelim bir tepe flaşa sahip olmanın en güzel yanına . Tepe flaşın fotoğrafçıya sağladığı en güzel şey bounce hareketidir.Flaş kafasının sağa sola dönebilmesi bize yan duvarlardan ya da tavandan yansıyan yumusak bir ışık sağlar. Yine flasın üst kısmında gizli bulunan  beyaz bounce yani yansıtma kartı yakın çekimlerde cok iyi bir reflektör özelligi katar. Ayrıca flasın önüne açılı bir şekilde elinizi koyarak portrelerde ten rengiyle yansıtma sağlayabilirsiniz. Tavan beyaz ise tüm mekanı eşit hemojen olarak bu yöntemle aydınlatabilirsiniz.

Manuel modda sizin ayarlayabileceğiniz bir diğer ayar da zoom yani lens açısıdır. Normalde flaş sizin lensinizin açısını otomatik algılar ve geniş açı ile çalışıyorsanız patlama açısını genişletir. Ama siz hedefteki konuyu vurgulamak icin 24 mm lens ile çalışırken flaşınıza 105 mm zoom yaptırabilirsiniz. Böylece ilgi odağınız her yerden daha fazla aydınlanır ve belirginleşir.

Flaş Tetikleyici Ne İçin Kullanılır?

Tepe flaşlar makinenin sadece üzerine takılan ışıklar değildir. Makineden bağımsız bir ışık ayağı üzerinde de kullanılabilir.Bu bize ne sağlar. Işığı çekeceğimiz portre ya da konuya istediğimiz mesafe ve açıdan yönderimemizi sağlar. bu da dış mekan düğün ve moda fotoğrafçılığında önemli bir özelliktir. Flaşlarınızı haricen ve makine ile eş zamanlı kullanmak için geliştirilmiş tetikleyiciler tam bu iş içindir. Tetikleyiciler genelde wireless ya da radyo frekansı metodu ile çalışırlar. Tetikleyici setleri de kullanacağınız flaş sayısına göre genel de bir alıcı bir verici ya da bir alıcı 2 verici şeklindedir. Eğer kullandığınız flaş üzerinde kendinden tetikleyici sistemi varsa bu iş daha kolay olur. Ama kullandığınız flaş böyle bir sisteme sahip değilse hatta başka marka 2 flaşı beraber kullanmak isterseniz bu tetikleyicilerden alabilirsiniz.

Öncelikle tetikleyicimizin alıcı olan kısmını makinemizin flaş kızağına takıyoruz. Diğerini de flaşımıza takıyoruz. Alıcı ve vericiyi aynı kanala getirdiğimizde eşleşme sağlanır ve denklanşöre bastığımızda flaşımız istediğimiz noktadan patlar. Ayrıca bir flaş daha kullanıyorsanız bu flaşa tetikleyici takmadan slave moduna alarak da eş zamanlı patlamasını sağlayabilirsiniz.

Flaşın Önüne Takılan Işık Şekillendiriciler

Tepe flaşları haricen kullanırken ışık ayağına flaşı takmanızı sağlayan flaş tutucular kullanılır. Bu flaş tutuculara aynı zamanda transparan ya da yansıtma şemsiye de takabilirsiniz. Böylece ışığınızın yayıldığı alanı genişletebilirsiniz. Yine tepe flaşlar için üretilen kolay kurulan softboxlar ile dış çekimlerde ışığı yumuşatarak çok iyi portreler elde edebilirsiniz. Bunun için hem flaş tutucu hem de kolay kurulan flaş önü softbox içeren hazır setleri de tercih edebilirsiniz.

Kaiseberg Tepe Flaşı için Softbox Seti

Yine flaşların kutu içeriğinde bulunan renk jelleri ile farklı ortam ışıkları oluşturabilirsiniz. Flaş nasıl kullanılır sorusu çerçevesinde ana hatlarıyla tepe flaşlar anlattığımız  prensib ile çalışırlar. Gördüğünüz gibi de flaşlar hem iç mekan hem dış mekanda daha etkili ve net fotoğraflar için vazgeçilmez ışık kaynaklarıdır.

 

Erdem Kılavuz

Fotografium İçerik Editörü,İstanbul Ünv. Radyo-TV mezunu.30 yılı aşkın süredir fotoğrafçı ve fotoğraf eğitmeni.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x