Jason Shulman kamerasını oynayan bir filmin önüne koydu ve uzun pozlamayla bütün filmi çekti. Sonuç mu? Filmlerin Fotoğrafları serisinde sanatçı Jason Shulman ünlü filmlerin uzun pozlama fotoğraflarını çekti. Arka Pencere ve Fantasia gibi klasiklerin atmosferini ve hikayesini yoğunlaştırıp tek kareye kaydetti. Sonuç: filmden ince ince kesilmiş katmanların üst üste yerleştirilip rüya gibi bir kare oluşturulması.
“Kameramı bilgisayarımın önüne koydum ve ekrana odakladım. Eğer bir negatif filmi oynayan bir filme bir buçuk saat maruz bırakırsanız sonucun oyun hamurlarını karıştırdığınızda alabileceğiniz sonuca yakın olmasını beklersiniz -sadece kahverengi monoton bir renk-” diyor sanatçı. Görüntüler monoton dışında her şey oldu. Hatta siyah beyaz filmlerde bile grinin garip tonlarını kaydetmeyi başarabildi.
Bu iç içe geçmiş fotoğraflar, yönetmenlerin tarzları ve filmlerin hikayeleri hakkında çok şey anlatıyor. Bazı fotoğraflarda yüzlerin belli belirsiz hatlarının fotoğrafta bıraktığı izleri görürken, bazılarında binaların keskin hatlarıyla karşılaşabilirsiniz. Fakat çoğu fotoğrafta, kırmızı ve mavinin şekilsiz birleşimi bulanık bir renk demeti yaratıyor. Tarkovsky’nin Ayna‘sını gölgeli üç ağaç dalında ararken; Alice Harikalar Diyarı‘nda çok renkli bir mantar bulutuyla karşı karşıya kalırsınız. Fellini’nin 8½ filminde iki gölgesel figür gri bir arka planda gezinirken, Teksas Testere Katliamı filminin fotoğrafında kendinizi bir otobüsün arkasına bakarken bulabilirsiniz.
“Bu bir tür kaçış yolu.” diyor Shulman. Bu doğru. Tüylerimizi diken diken eden korku gerilim filmlerini veya çizgi filmlerini aynı bulanık soyutluğa indirgenmiş halde görmenin şüphesiz rahatlatıcı bir yanı var. Sizi kendinizden alıp başka bir yere bırakıyor.” Jason Shulman’ın online portfolyosundan daha fazla fotoğrafa göz atabilirsiniz.

Alice in Wonderland – 1951

8½ – 1963

Guided Muscle – 1955

Mirror – 1975

Texas Chainsaw Masssacre – 1974

Dr. Strangelove – 1964

Taxi Driver – 1976

Fantasia – 1940
Direkt olarak monitördeki görüntüyü mü pozlamış yada perdeye yansıyan şeklini mi pozlamış acaba ?
Çok değişik bir fikir olmuş