Ekipman Seçimi – Ekipman Alırken Nasıl Düşünmeli?

0 Shares

Fotoğraf çekmeye heves edip, kısıtlı bütçe ile bu işi gerçekleştirmek olan her birey, ilk fotoğraflarını kit lens adı altında tabir edilen 18-55mm f3.5-5.6 lens ile ortaya çıkarmaya başlar. Gerek makineye hakimiyet, gerekse hoşlanacağı ve yakın göreceği fotoğraf tarzını belirleme süreci içerisinde bu objektif fotoğrafçıya yeterli gelmektedir. Geçen süre zarfında izlemekten ve çekmek istenilen fotoğrafların ne yazık ki bu objektif ile zor bir şekilde ortaya çıkartılacağı gerçeği ile yüzleşen kullanıcı; ya üreticilerin sunduğu derin havuzda boğulacak veya kararlı seçim ile mutluluğa ulaşacaktır.

Peki seçimimize etki edecek faktörler neler olacak?

Eğer maddi yönden objektif edinmekte kısıtlayıcı bir unsur yoksa ve geçen süre zarfında tarzını belirleyememiş “Ben her şeyi çekerim.” ifadesini belirten kullanıcıya objektifleri ile birlikte ağırlığı taşıyacak sağlam beden ve sırt çantalarına tavsiyesinde bulunabiliriz 🙂

Gelelim madalyonun diğer tarafına. Ekipman seçimi. Bütçemiz kısıtlı, kit lensimiz ile çektiğimiz fotoğraflarımızda tarzımız oturmuş, yeterince bilinç kazanmışız. Bu iki faktör seçim esnasında nokta atışı yapmamızda kilit rolünü üstlenir. Canon ve Nikon gibi body (gövde) üreticileri kendi markaları altında ürettikleri objektiflerde; gövde uyumluluğu, belirli verilerin gövdeyi iletilmesi, tripod bağlantı esnasında belirli özelliklerin kapatılması (Canon’da IS’ın devre dışı kalması vb.) gibi özellikleri barındırmaktadır.

Objektif seçimi esnasında eğer maddiyat yeterli miktarda ise gövde ile aynı markada bir objektif edinmenin sağlıklı ve faydalı olacağı kanaatindeyiz. Böylece ilk seçeneğimiz maddiyat olarak öne çıkmış bulunuyor. İkinci belirleyici faktörümüz ise elde edilecek karenin tarzı olarak isimlendirilebilir. Çiçeklerin üzerinde bulunan polenler, kelebek fotoğrafçılığı, arının bal toplama esnası gibi kareler elde edilmek isteniyorsa üzerinde Macro özelliğini barındıran, sabit diyafram değerine sahip Macro objektifler, mimari çekimler, geniş kapsamlı manzara çekimleri, kapalı alan çekimleri için geniş açı ve özel üretim olan tilt shift objektifler, sokak fotoğrafçılığı, portre-moda çekimleri için kullanılan, sabit diyaframlı ve sabit odak uzaklığına sahip prime, sabit objektifler ve günlük olayların; kabaca her şeyin çekiminde kullanılabilecek, uzak zoom, odak aralığına sahip tak-gez objektiflerin seçimi, genel anlamda doğru bir seçim olacaktır.

Makro lense örnek olarak Nikon 105mm f2.8 önerebiliriz.

Geniş açıya örnek olarak Canon 17-40 L‘yi önerebiliriz.

Prime lense örnek olarak Nikon 85mm 1.8‘i önerebiliriz.

Tak gez lense örnek olarak da Sigma 18-250mm‘yi önerebiliriz.

Ekipman seçimi sadece objektif ve gövde ile kısıtlandırılmamalıdır. Sırt çantasından kullanılan ışığın doğal & yapay olmasına, ışık setlerinden tripodlara, flaşlardan hafıza kartlarına kadar çok geniş bir ürün yelpazesi ile karşı karşıya olduğumuz unutulmaması gereken diğer bir etkendir.

Kısaca özetlemek gerekirse; ekipman seçiminde öncelikli olarak maddiyat faktörünü aştıktan sonra çantamızda işimize yarayacak ekipmanı bulundurmak bizim doğru seçim yaptığımızın kanıtı olacaktır.

Murat ÖRNEK

Subscribe
Bildir
guest

2 Yorum
En Yeni Yorumlar
En Eski Yorumlar
Inline Feedbacks
View all comments
2
0
Would love your thoughts, please comment.x