Drone Fotoğrafçılığı İçin İpuçları

0 Shares

Drone Fotoğrafçılığı İçin Bilmeniz Gereken İpuçları:

Drone Fotoğrafçılığı,yeni dönemde hayatımıza giren bir kavram.Aslında işin başında video için üretilen Droneların özellikle de DJI Drone modellerinin görüntü kalitesinin artmasının bir sonucu bu.Video performansının artması için üreticiler daha iyi lens ve sensör kullanmaya başladılar.Bu da aslında droneların fotoğraf performansının da artması demekti.İş böyle olunca kullanıcılar sahip oldukları DJI modelleri ile hem video hem de kaliteli fotoğraf üretmeye başladılar.En başlar da drone ile çekilmiş bir fotoğrafın keskinliğinin düşük olmasından tanırdık.Şimdiler de ise sadece bazı üst açıların sadece drone vasıtasıyla çekileceğini varsayarak tanıyoruz.

Drone Fotoğrafçılığı

Drone Fotoğrafçılığı

Peki Drone ile çekeceğimiz fotoğrafları daha kaliteli bir hale getirebilir miyiz? Elbette.Bunun için fotoğraf kavramlarını ve tekniklerini bilerek uygulamak gerekir. O halde gelin daha profesyonel drone fotoğrafçılığı için size bazı ipuçlarını maddeler halinde sıralayalım.

Hava Fotoğrafçılığında RAW Format Kullanın:

Bildiğiniz gibi RAW format,daha sonradan işlenmeye müsait bir fotoğraf formatıdır.Özellikle pozlama ve beyaz dengesi gibi temel ayarları lightroom gibi bir yazılım ile yeniden düzenlemeye olanak tanır.Bu da size büyük bir rahatlık ve esneklik sağlar. Bir de konumuz havadan fotoğraf çekmek ise zorlu ve değişken hava şartlarını düşünürseniz RAW çalışmak hayat kurtarıcı olabilir.İşte aşağıda drone ile çekilmiş bir fotoğrafın nerden nereye gelebileceğinin güzel bir örneği.

RAW İşlenmiş Fotoğraf

Drone Fotoğrafçılığında Kompozisyon Öğelerini Unutmayın

Fotoğrafçılıkta teknik ile uğraşırken atlanan en önemli konu kompozisyon öğeleridir.Aslında fotoğrafta kompozisyon teknikten önce gelir.Özellikle ilgi odağı,perspektif ve altın oran kurallarını bilerek uygulamak fotoğraflarınızı farklılaştırır.Nasıl olsa alışılmadık bir açıdan drone ile kuşbakışı ya da dar açıyla bile zor fotoğraflanacak mekanlarda çalışıyorum diye bu kompozisyon öğelerini asla unutmayın. Çünkü bu kompozisyon öğeleri sayesinde daha eşsiz kareler yakalayabilirsiniz. Örneğin bir dağ manzarasına odaklanmışken kadrajınızın önüne bir miktar alacağınız ağaçlar ya da çiçekler doğal bir çerçeve oluşturarak hem ilgi odağınızı destekler hem de fotoğrafınıza perspektif kazandırır.Yine fotoğrafınızda çizgileri ve şekilleri altın oran kuralına göre konumlandırmanız daha güçlü fotoğraflar verecektir.

Drone Filtreleri İle Doğru Fotoğraflar Elde Edin

Fotoğraf ve videoda lens filtreleri en önemli aksesuarlardır.En çok kullanılan türleri de UV,Circular polarize ve ND filtrelerdir.Tabi hava fotoğrafçılığı için de olmassa olmazlardandır.Çünkü yüksek mesafelerde çalışırken daha parlak ışıkla muhatap oluruz.İşte tam bunun için dronelar için özel lens filtreleri üretilmektedir.Özellikle daha doygun renkler için Polarize filtre kullanılır.UV filtreler de hem zararlı UV ışınlardan drone lensinizi korur.Hem de yağışlı havalarda lensinizi fiziki olarak korur.Özellikle havadan manzara fotoğrafçılığı yapıyorsanız mutlaka bir ND filtre setine sahip olmalısınız.Uzun pozlamalar için zaten zorunlu olan bu ND filtreler.Diyaframınızın yetişemeyeceği parlak ışık koşulllarında da kontrast ve renginizin ideal olmasını sağlayacaktır.

Haida DJI Drone Filtre setleri

Haida DJI Drone Filtre setleri

Pozlamanızı Kontrol Ederek Doğru Pozlama Yapın

Evet Fotoğraf tekniği denilince tabi doğru pozlama akla gelir.Doğru pozlamayı sağlayan şey de diyafram,Enstantene ve ISO’yu doğru kullanmaktır.Pozlamayı yaparken özellikle havasal fotoğrafçılık da ilk sırada diyafram gelir.Özellikle doğa manzaralarında kısık diyafram kullanmak netliğin genele yayılmasını sağlar.bu manzaralarda geniş açı çalışıldığından her yerin net olmasının sırrı diyaframı kısık seviye de tutmak olacaktır.Bunun için de kumandanızda A (Diyafram Önceliği) modunu kullanın. Eğer hızlı bir konu takibi yapıyorsanız da ISO’yu yükselterek anı dondurabilirsiniz. Yine Sisli ve karlı havalarda pozlama telafisi ayarınızı +1 olarak ayarlamanız doğru pozlama yapmanızı sağlayacaktır.

İşte aslında göreceğiniz gibi bazı farklar dışında karada ya da havadan fotoğrafçılık kavramları aynıdır.Bu ipuçlarıyla daha kaliteli Drone Fotoğraflarına kavuşabilirsiniz.

 

 

 

 

 

Erdem Kılavuz

Fotografium İçerik Editörü,İstanbul Ünv. Radyo-TV mezunu.30 yılı aşkın süredir fotoğrafçı ve fotoğraf eğitmeni.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x