DJI Spark İnceleme ve Teknik Özellikler

0 Shares

DJI Spark fiyat ve özellikleri itibariyle drone konusunda teknik bilgisi kısıtlı ve anlık paylaşım yapmayı seven geniş bir kitleye kucak açtığını görüyoruz. Neredeyse hiçbir teknik ayrıntıya hakim olmadan çok rahat bir şekilde uçurabiliyor olmanız ve basit el hareketleriyle bile kontrol edebilmeniz DJI Spark‘ı etkileyici kılan özelliklerin başında geliyor.

DJI Spark ArtılarıDJI Spark Eksileri
Son Derece KüçükNispeten Kısa Uçuş Süresi
Otomatik Uçuş ModlarıPervane Kollarının Katlanamaması
El Hareketleriyle Kontrol

DJI Spark gerçekten çok küçük ve şu ana kadar DJI’ın ürettiği en kompakt ve hafif drone olarak karşımıza çıkıyor. 90’larda çocuk olanlar iyi bilir, o zamanlar bir şeyin ne kadar kolay yapılabileceğini ifade etmek için “Bunu ebem bile yapar.” derdik. Evet, işte ebemizin bile uçurabileceği  o drone, DJI Spark. Sahip olduğu her şeyi hızlı tüketen ve bilgi için pek emek sarf etmek istemeyen Z jenerasyonu hedef alınmış gibi görünüyor.

Tasarım

DJI Spark, 143mm x 143mm x 55mm boyutlarına ve sadece 300 gram ağırlığa sahip. Dolayısıyla her türlü çantanın içine sığabiliyor. Hatta emekli dayılar gibi kemerinizin kenarına iliştirip dolaşabilirsiniz. Spark’ın pervane kolları DJI Mavic Pro ve GoPro Karma gibi katlanamıyor.

Boyutunun yanı sıra, aynı zamanda farklı renk seçenekleriyle sunulmuş ilk drone. Drone dünyası ekseriyetle gri, siyah ve beyaz renklerine hapsolmuşken, böyle tatlı renk seçenekleriyle sunulmuş olması güzel bir ayrıntı. Aşağıda farklı renklerde Spark modellerini görebilirsiniz:

[aesop_gallery id=”40173″ revealfx=”inplace”]

Kamera

DJI Spark video özellikleri açısından 30p’de Full HD video, 3,968 x 2,976 çözünürlükte fotoğraf çekebilen 12 MP 1/2.3″ CMOS sensöre sahip. Dijital sensörün önünde ise 25mm (35mm eşdeğerinde) odak uzaklıklı bir lens bulunuyor ve yaklaşık 81 derece görüş açısına sahip. DJI, video özelliği açısından 4K video kaydedebilen Mavic Pro’dan bir tık aşağı düşmüş.

El Hareketleriyle Kontrol

DJI Spark’ın en büyük yeniliklerinden birisi sahip olduğu PalmControl özelliği sayesinde ellerinizle kontrol edebiliyor olmanız. Spark’ı avucunuzun içine koyduktan sonra uçurabiliyor, havadayken yine çeşitli el hareketleriyle yön tayin edebiliyor, yine ellerinizi kullanarak video kaydına başlamasını veya fotoğraf çekmesini sağlayabiliyorsunuz. Eminim ki, bazılarımız bu el hareketlerini yaparken kendini elleriyle nesneleri hareket ettirebilen Jedi gibi hissedecektir. Ancak şöyle anlaşılabilir bir kısıtlama var, ellerinizle hareket ettirebilmeniz için Spark’ın en az 3 metre yakınınızda olmanız lazım.

PalmControl özelliği sayesinde Spark’ı çalıştırdıktan saniyeler sonra, herhangi bir kumandaya ihtiyaç duymadan uçurabiliyorsunuz. Spark’ın kontrol kumandası var, ancak kutu içinde gelmediğinden ayrı olarak satın alınması gerekiyor. Zaten telefonunuza indireceğiniz DJI GO uygulamasıyla rahatlıkla kontrol edebileceğiniz için ayriyeten bir kontrol kumandası almanız elzem değil.

Akıllı ve Hızlı

DJI, Spark modeliyle birlikte QuickShots adını verdiği, GoPro Karma’dakine benzer 4 yeni uçuş manevrası da getirmiş oldu. Şimdi bu dört uçuş modunu sırasıyla açıklayalım:

  • Dronie Mode: Selfie çekmek istediğinizde kullanacağınız mod.
  • Helix Mode: Video kaydı esnasında Spark yukarı doğru çıkarken spiral bir hareket çiziyor.
  • Rocket Mode: Video kaydı esnasında Spark 90 derecelik dik bir açıyla yukarı çıkarken kameranın yönü sürekli size dönük oluyor.
  • Circle Mode: Spark video kaydı esnasında etrafınızda dairesel bir hareket çiziyor.

QuickShots özelliği sayesinde Spark, bu modları kullanarak çektiğiniz herhangi bir videoyu 10 saniye uzunluğunda kesiyor ve sosyal medyada paylaşıma hazır hale getiriyor. Tabii, dilerseniz DJI GO uygulamasıyla çektiğiniz videoları düzenleyebiliyorsunuz.

Ek olarak, Spark bünyesinde bulundurduğu çarpma önleyici sensörlerle her türlü engeli algılayıp dronunuzun hurdaya çıkmasına müsaade etmiyor. Spark’ın hiçbir engele çarpmadan uçmasını ve onu el hareketlerimizle kontrol edebilmemizin arkasında Intel Movidius Myriad 2 Vision Processing Unit çipleri yatıyor. Bu birim sensörler vasıtasıyla toplanan verileri işleyerek hem dronumuzun çarpmasını önlüyor hem de ellerimizle kontrol edebilmemizi sağlıyor. Benzer çipler zaten yaklaşık üç yıldır DJI dronlarında kullanılıyordu ama hiçbiri Spark’taki kadar kapsamlı değildi.

Bu yeni özelliklerin yanı sıra, Spark’ta daha önceki DJI modellerinden bildiğimiz TapFly ve ActiveTrack özellikleri de bulunuyor. Hatırlayacağınız üzere, TapFly özelliği sayesinde tek tuşla dronumuzun daha önce belirlediğimiz noktalara gitmesini sağlayabiliyoruz. ActiveTrack özelliği aktif hale getirildiğinde ise dronumuz bizi kadrajın tam ortasına konumlandıracak şekilde takip ediyordu.

Bütün bu bilgilere ek olarak, DJI Spark saatte yaklaşık 50 km/h ile uçabiliyor. DJI Spark uçuş süresi ise toplam 16 dakika.

Sonuç

DJI Spark, kullanım kolaylığı ve düşük fiyatıyla DJI firmasının şimdiye dek ürettiği en alınabilir drone. PalmControl, QuickShots ve çok daha gelişmiş akıllı telefon entegrasyonuyla, Spark drone dünyasına yeni yeni adım atmak isteyip de bir türlü cesaret edemeyen çok geniş bir kitleyi cezbedecek gibi görünüyor. Spark’ın fiyatı ABD pazarı için DJI tarafından 500 dolar olarak duyuruldu.

DJI Spark Ne Zaman Geliyor?

DJI Spark yine ilk olarak fotografium.com stoklarında olacak. Yaptığımız görüşmeler neticesinde Temmuz başı gibi ilk parti stoklarımıza girecek. Ancak ilk partiyi kaçırmamak adına şimdiden ön sipariş verebilirsiniz. İlk parti geldiğinde detaylı video incelemesini de Fotografium Youtube kanalında izleyebilirsiniz. Şimdilik en sevdiğimiz YouTuberlardan iPhonedo‘nun DJI Spark İnceleme videosuna göz atabilirsiniz.

Subscribe
Bildir
guest

1 Yorum
En Yeni Yorumlar
En Eski Yorumlar
Inline Feedbacks
View all comments
Yılmaz Aydın

Şaşırmayın ya 500 $

1
0
Would love your thoughts, please comment.x