Drone deyince akla ilk gelen markalardan birisi olan DJI’ın Mavic Air 2 modelini mercek altına alıyoruz.
Boyut
Öncelikle boyutundan bahsetmek gerekirse 570 gram ağırlığı ve 180mm boy, 97mm en ve 84mm yüksekliğiyle taşıması kolay bir cihaz olduğu söylenebilir. Aynı zamanda katlanabilir olduğu için seyahatlerinizde yanınızda taşıyabilmeniz açısından oldukça avantajlı. Ayrıca önceki modellere göre daha fazla geliştirilen aerodinamik yapısı sayesinde 10 kilometreye kadar menzil sunuyor oluşu da oldukça dikkat çekici
Kamera Özellikleri
12 MP çözünürlüğünde ve yarım inçlik bir sensöre sahip olan makine, fotoğraf modunda 48 MP çekim yapabilme özelliğine sahip. 28mm odak uzaklığı ve f2.8 diyafram açıklığına sahip, sabit bir lensin yer aldığı kamera 3 eksenli bir gimballa birikte konumlandırılmış. Bu sayede titreşimleri engellemek ve sinematik çekimler yapabilmek konusunda oldukça başarılı işler çıkartabildiğini söyleyebiliriz. Ayrıca 4K / 60 fps, 1080p (FULL HD)/ 240 fps çekebiliyor oluşu sayesinde sinematik ve profesyonel slow motion çekimler yapabilmenizi sağlıyor. Hyperlapse ve Timelapse modunda ise 8K çekim yapabilmeniz mümkün. Ayrıca tüm bu çekimlerde HDR özelliğini de kullanabilir ve daha çarpıcı görüntüler elde edebilirsiniz. Özetle kamerası gerek fotoğraf gerek video veya hyperlapse çekimler açısından kesinlikle profesyonel sonuçlar elde edebileceğiniz tatmin edici sonuçları rahatlıkla çıkartabilecek seviyede.
Uzaktan Kumanda
Maviz Air 2 modelini eski versiyonundan ayıran temel özelliklerden bir diğeri de kumandası olmuş. Uzaktan kumandaya cep telefonunuzu bağlayarak telefonunuzu referans monitörü olarak kullanabiliyorsunuz. Cihazı ve kumandayı çalıştırıp DJI Fly uygulaması aracılığıyla dronenun kamera, uçuş ve güvenlik ayarlarını yaparak cihazı telefonunuz üzerinden kontrol edebilmeniz mümkün. Ayrıca USB kablo ile bağlanan kumanda aynı zamanda telefonunuzu şarj edebilmenizi sağlıyor.DJI’n uyumluluk açısından problem yaşanmaması için cihazın kutusuna Micro USB, USB, USB-C ve Apple Lightning uçlara sahip kablo koymuş olması da takdire şayan. Kumanda pil gücü açısından da güçlendirilmiş. Elde tutuşu oldukça rahat ve kullanışlı. Ayrıca fazla yer kaplamaması ve taşımasının kolay olması açısından thumbstick başlıkları çıkarılabilir olarak tasarlanmış. Bu başlıkları kumandanın altındaki silikon ceplere yerleştirebiliyorsunuz. Ayrıca kaybolma riskine karşı kutu içeriğinde yedeklerine de yer verilmiş.
Uçuş
Cihazın üç adet uçuş modu var. Bunlar; normal mod, tripod modu ve spor mod. Tripod modu uçuş hızının sınırlandığı ve genellikde daha ağır, yavaş yavaş kayan daha sinematik modlar elde edebileceğiniz bir modken, normal modda hız sınırlamaları ortadan kalkıyor. Spor modunu açtığınızda ise sınırları zorlayarak maksimum seviyedeki hızlara çıkabiliyorsunuz. Cihaz spor modunda saatte 68 kilometreye kadar hızlanabiliyor.
Uygulama 500 metreye kadar irtifa kazanmanıza izin veriyor. CE standartiarının uygulandığı ülkelerde arada sinyal kesecek engeller olmadığı koşullarda 6 kilometreye kadar video aktarımına izin veriyor. Yüksek bina ya da ağaçların olduğu yerlerde çekim yapıyorsanız bu mesafe azabiliyor fakat açık arazide maksimum verimi rahatlıkla alabilirsiniz. Ayrıca drone full batarya ile 34 dakika uçabiliyor ki bu çok iyi bir süre. Bu süre ne kadar uzun kayıt alıp almadığınıza, gimballınızı ne kadar fazla hareket ettirdiğinize ve uçuş yaptığınız bölgedeki rüzgarın şiddetine göre elbette farklılık gösterebiliyor fakat normal koşullarda ortalama olarak 30 dakika rahatlıkla uçuş yapabileceğinizi belirtelim. Küçük boyutlu dronelarda karşımıza çıkan en büyük problem genellikle rüzgar dayanıklılığıdır. Mavic Air 2 bu konuda da muadillerine göre gerçekenten bir adım önce. Ayrıca karşı koyamayacağı bir rüzgarla karşılaştığı durumlarda da uygulama üzerinden size bildirimde bulunarak irtifa düşürmenizi yani alçalmanızı istiyor. Böylelikle riski de azalttığını söyleyebiliriz.
Focus Track
Mavic Air 2, üç farklı takip modu sağlayan Focus Track özelliğine sahip ki bu bir drone için oldukça önemli bir özellik. Takip etmek istediğiniz nesne ya da kişiye telefon üzerinden dokunarak cihazın onu takip etmesini sağlayabiliyorsunuz. Bu da özellikle video çekimi yaparken işinizi oldukça kolaylaştıracak bir özellik ve oldukça başarılı bir şekilde çalıştığını da belirtelim. Active Track, Point of Interest ve Spotlight modları sayesinde hareket eden bir nesneyi takip edebileceğiniz gibi sabit duran bir nesnenin etrafında droneun hareketini de belirleyebilmeniz mümkün. Ayrıca Focus Track aktifken dahi engel algılayabilmenizi sağlayan APAS 3.0 özelliği de mevcut. Ön, alt ve yan taraflardaki sensörleri sayesinde uçuş yaptığı bölgenin bir haritasını oluşturarak karşısına çıkacak engellere göre yön değiştirebiliyor. Fakat APAS 3 modunun spor mod ve yüksek kare çekimlerde devre dışı kaldığını da belirtmekte fayda var. Bu mod açıkken Full HD (1080p) 60 fps dışındaki yüksek kareli ve çözünürlüklü çekimlerde kullanamıyoruz.
Mavic Air 2 ağırlık olarak 500 gram üzeri bir drone olduğu için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün İHA1 sınıfına dahil. Yani drone’u uçurmak için İHA1 pilotluk lisansı almanız gerekiyor.