DJI Inspire 2 İnceleme ve Teknik Özellikler

0 Shares

DJI Inspire 2 fiyatı, incelemesi ve teknik özellikleri itibariyle drone dünyasının Metin Oktay’ı taçsız kral DJI tarafından drone severlerin beğenisine sunulan muhteşem bir multikopter. Bizler dün gece mışıl mışıl uyurken devrimsel özelliklere sahip yeni ürünü DJI Inspire 2 modelini kullanıcılarının beğenisine sundu. Sabah uyandığımızda bizleri yataktan düşüren özelliklere sahip bu ürün, o kadar profesyonel ki tanıtımında, Life of Pi ve Benjamin Button filmlerinin görüntü yönetmeni Claudio Miranda  üründen heyecanla bahsediyor.

satin-alma

Sinema, reklam ve dizi sektörünün vazgeçilmezi olacağına can-ı gönülden inandığımız Inspire 2 modeli DJI’ın bugüne kadar ürettiği tartışmasız en iyi drone. Bu minik ejderhayı bu kadar özel kılan  özelliklerin başında  5.2K çözünürlüğünde 4:4:4 (kayıpsız) 30fps video kaydı yer alıyor.  Ayrıca 4K 60fps Cinema DNG (RAW) formatında çekim yapan bu ürün saniyede 100 MBPS’lik devasa bir veri akışı sunuyor. Bu çözünürlük ve kayıt formatları, post prodüksiyon kısmında daha özgür olabilmemizi sağlayacağı için Arri Alexa, Red Dragon gibi profesyonel sinema kameralarıyla daha rahat renk eşlemesi yapmanın önünü açıyor.

Tabii bu kayıt seçenekleri beraberinde yüklü bir veri getiriyor. DJI bu verinin hızlı ve doğru bir şekilde yazılabilmesi adına Inspire 2’ye sadece DJI’ın ürettiği CINESSD’lerle kullanılabilecek bir SSD yuvası koymuş. 120GB ve 480GB’lık iki depolama seçeneği ile haricen satışa sunulan bu CINESSD’ler 4.2Gbps hızında veri kaydedebiliyor. Böylelikle kart değiştirmeden uzun süreler çekim yapabilirken daha profesyonel bir aktarım teknolojisinden de yararlanmış oluyorsunuz.

*Şunu da belirtelim, Inspire 2’de hala SD kart yuvası bulunuyor. Tercihinize göre ister SD ister SSD ile çalışabiliyorsunuz.

13

Inspire 2 firmanın, bugüne kadar ürettiği ilk çift kameralı drone olma özelliğini taşıyor. İki yöne dönebilen 2 akslı sabitleme sistemine sahip bu ikinci kamera, çekim anında esas kameranın farklı yöne baktığı durumlarda drone’un ön tarafını görmenize olanak sağlayan bir yol kamerası görevini üstleniyor. Ayrıca bu kamera üzerinden gideceğiniz rotayı çizdiğinizde (TapFly) drone otomatik olarak o noktaya hareketleniyor böylelikle pilotajla uğraşmadan daha fazla kamera açısına ve sinematografiye odaklanabiliyorsunuz.

DJI Inspire 2’nin her yerinden adeta kameralar ve sensörler fışkırıyor. Drone üzerinde 5 adet sensör bulunduruyor. Özellikle önde, üstte ve altta bulunan kızılötesi sensörlerle drone etrafına 360 derecelik bir güvenlik duvarı örüyor. Böylelikle bir yere çarpma korkusu olmadan özgürce drone’u uçarabiliyorsunuz. DJI’ın Obstacle Avoidence olarak adlandırdığı bu çarpma önleyici özellik, otomatik eve dönüş asistanına da entegre edilmiş. Önceki modellerde drone’u geri çağırdığınızda drone bir engelle karşılaşırsa otomatik dönüş sistemi devre dışı kalıyordu. Fakat yeni gelen Smart Return Home özelliği sayesinde drone, önünde bir engelle karşılaşsa bile o engeli aşıp otomatik olarak iniş noktasına ulaşıyor. Tabii uçuş özellikleri bunlarla sınırlı değil Inspire 2, DJI Mavic ilele beraber gelen Active Track (Otomatik Konu Takibi) özelliğine de sahip. Bu özellikte drone çerçeve içine aldığınız bir nesne veya insana kitlenerek sürekli onu otomatik olarak takip ediyor.

screen_shot_2016-11-15_at_2.43.49_pm_0

DJI Inspire 2’nin devrim yaratan bir özelliği daha var: Spotlight Pro. Bu özellik çekimi zor dramatik sahnelerde ikinci bir operatöre ihtiyaç duymadan hem drone’un yönünü hem kamera açısını hem de konu takibini gerçekleştirmenize olanak sağlıyor. Bu özellik aslında Active Track, Tap fly, Waypoint ve Point of Intrest özelliklerinin bir arada kullanımına olanak tanıyor.

Güç için optimize edilen Inspire 2 108kph yani saatte 108km hıza çıkabiliyor. 0’dan 80km’ye 4 saniyede çıkabilen bu drone (BMW 316i ile hız karşılaştırması yakında YouTube kanalımızda! 🙂  27 dakikalık bir uçuş süresine sahip. Ayrıca DJI LightBridge teknolojisi ile 1080p ve 720 çözünürlüğünde canlı televizyon yayını gerçekleştirebiliyorsunuz.

193705j1ncl9nennl41fuu

SONUÇ

Profesyonel film ve dizi yapımcıları daha önceleri havadan görüntüleme için büyük helikopterlerin ucuna bağlanmış gyrostabilizer sistemlerini yada çok büyük octocopterleri kullanıyorlardı. Aşırı maliyeti olan bu ürünler iyi bir görsel kalite sunsa da pratiklikten uzaktı. Dji, film yapımcılarının bu gibi problemlerini muadillerine göre nispeten taşıması kolay hafif bir alet olan Inspire 2 ile çözüme kavuşturuyor.  Drone piyasasının açık ara lideri olan DJI, Mavic, Phantom 4 Pro ve Inspire 2 modelleriyle rakiplerine adeta tur bindiriyor.

youtube-abone

Ömer Faruk Yayla

Marmara Üniversitesi Sinema Televizyon Bölümü mezunu. Fotografium, dijital içerik üreticisi.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x