Yazılarımızda hep diyaframdan, enstantaneden, ISO’dan, pozlamadan bahsettik. Bunların hepsi makinenin yaratıcı modlarının kullanımları içindir. Her DSLR makinede bulunan bu özellikleri daha iyi nasıl kullanabiliriz, ne zaman kullanırız, şimdi de bu soruları cevaplayacağız. Öncelikle diyaframın ne olduğunu tekrar hatırlayalım: Kısaca ve anlaşılır şekilde anlatacak olursak fotoğraf çekildiği anda lensteki açıklıktır. Sensörünüze ne kadar ışık düşeceğini belirleyen elementtir. Diyaframı açtığınızda daha fazla ışık girerken, kıstığınızda daha az ışık girmesine müsaade etmiş olursunuz.
Diyafram Öncelikli Mod Nasıl Seçilir?
Makinenizin genellikle üst kısmında olan tekerlekte (AV, A) gibi üzerinde A harfi bulunan modu seçtiğinizde (A=Aperture: İngilizcede diyafram) diyafram öncelikli moda geçmiş olursunuz. Bu modda makine kendisi enstantane değerini seçer, siz sadece diyaframı seçersiniz. Çoğu kullanıcının seçtiği ve sürekli kullandığı moddur. Çünkü çoğu kullanıcı sadece diyaframı değiştirerek bütün çekimleri gerçekleştirebileceğini düşünür, çoğu zaman da doğrudur.
Ne Zaman Diyafram Öncelikli Mod Seçilir?
Hangi durumlarda nasıl diyafram kullanmamız gerektiğini diyafram konusunda işlemiştik. Bunları hem tekrar hatırlamış olalım, hem de yeni görseller koyalım. Diyaframı alan derinliği için kullanıyoruz. Alan derinliğinin bağlı olduğu etmenlerden biri diyaframdır. Açık diyaframda sığ alan derinliği elde ederken, kısık diyaframda geniş bir alan derinliğimiz olur. Bu çoğu kez karıştırılan bir şeydir. Yani arka planı flu yapmayı istediğiniz zaman diyaframı açarak bunu gerçekleştirebilirsiniz. Tam tersi durumda da; örneğin manzara fotoğrafları, kısık diyafram kullanmalısınız.
[…] öncelikli modu şuradaki yazımızda görmüştük. Enstantane öncelikli modu da burada anlatmaya çalışacağız. Öncelikle […]
Harika