Diyafram nedir? Diyafram ne işe yarar? Fotoğrafçılığın temellerinden olan üçlünün son halkasındayız şimdi de. ISO – Enstantane – Diyafram üçlüsünü ve beraber çalışma mantıklarını gerçekten anlayabilir ve kafanızda oturtabilirseniz fotoğraf çekmek sizin için hem zevkli hem de kolay bir hale dönüşecek. Çünkü bu ayarları bilmeniz sizin bütün çekim tekniklerini bilmeniz anlamına geliyor. Şimdi sırada diyafram var. Öncelikle şunu söylemekte fayda var, bana göre diyafram bu üçlünün arasında fotoğraf için en önemlisi. Diyafram kullanarak yaratıcılığınızı gösterebilirsiniz, netliği istediğiniz şekilde ayarlayabilirsiniz, bu da fotoğraflarınıza boyut katar.
Diyafram Nedir?
Kısaca ve anlaşılır şekilde anlatacak olursak fotoğraf çekildiği anda lensteki açıklıktır. Bunu yandaki fotoğrafa bakarak rahatça anlayabilirsiniz.
Fotoğraf çekmek istediğinizde, deklanşöre bastığınızda ışık ışınları lensin izin verdiğiniz diyafram aralığından geçer ve sensörünüzde görüntüyü oluşturur. Yani ayarlarladığınız diyafram değeri, deliğin büyüklüğünü belirtir; bu da basit olarak ne kadar ışık istediğinizdir. Delik ne kadar büyük olursa o kadar fazla ışık sensöre düşer.
Diyafram değerleri genellikle f-stoplarla ölçülür. Lenslerin de üzerinde mutlaka diyafram değerleri yazılır. Örneğin Canon EF 135mmf/2.0 L USM veya Nikon 24-85 f2.8-4D AF… Örnekteki Canon 135mm lens f2 sabit diyaframa sahipken Nikon 24-85 lens 2.8-4 aralığında diyafram belirtmiştir. Sabit diyaframa sahip lenslerin daha hızlı netleme yaptığını belirtelim, bu konuyu ileride daha detaylı göreceğiz.
Diyafram değerleri nasıl ilerler?
f/1, f/1.4, f/2, f/2.8, f/4, f/5.6, f/8, f/11, f/16, f/22, f/32 şeklinde ilerler. Bu değerler 1 f-stop değerini belirtir. Yani f-stop değeri ışığın 2 kat artacağını veya azalacağını belirtir. Yani f2.8 değerinden f4 değerine geçerseniz 1 stop daha düşük pozlama yapmış olacaksınız. Bunu kompanse edebilmek için enstantane değerinizi 1 stop yavaşlatabilirsiniz. Bu bloğun amacı çok fazla teknik bilgi olmadığı için bu bölümü çok detaylı anlatmayacağım.
Diyaframın alan derinliğine etkisi nasıldır?
Diyaramın en önemli ve en etkili kullanım alanlarının başında alan derinliği gelmektedir. Diyaframı ne kadar fazla açarsanız o kadar sığ alan derinliği elde edersiniz.
Üstteki fotoğrafta diyaframın alan derinliğine etkisini net şekilde görüyoruz. Aynı lens kullanılarak farklı diyaframlarda çekilmiş bir fotoğraf ve kısık diyaframda (rakam olarak daha büyük) alan derinliğinin çok fazla olduğu yani her yerin net olduğu görülüyor. Diyafram konusunu çalışırken en çok karıştırılan yerlerden biri de açık diyafram – kısık diyafram olgusudur. Çünkü en başta ters orantılıymış gibi gelir. Kısık diyafram büyük rakamları gösterirken, açık diyafram da küçük rakamları ifade eder.
Hangi durumlarda nasıl diyafram kullanmam gerekir?
Portre fotoğraflarda ; genellikle arka planı flu yapmak istendiğinden açık diyafram kullanmak gerekir.
Makro fotoğraflarda ; portre fotoğrafla benzerdir, konuyu önplana çıkarmak için açık diyafram tercih edilir.
Manzara fotoğraflarda ; genellikle her yerin net olması istenir, bunu da kısık diyafram kullanarak elde edebilirsiniz.
Gece fotoğraflarında ; ışık genellikle yetersiz olduğu için alan derinliği arkaplana atılır, açık diyafram kullanılır.

diyafram nedir
Örneğin; üstteki makro fotoğrafta açık diyafram kullanılmış. Konuyu öne çıkarmak için çok etkili bir yöntem. f2

diyafram nedir, fotoğrafta diyafram
Üstteki mimari fotoğrafta ise her yerin net olması, ortamın da gösterilmesi açısından uygun görülmüş, dolayısıyla kısık bir diyafram tercih edilmiş. f14

©Terry Chuang
Üstteki manzara fotoğrafında da maksimum netlik elde edebilmek için kısık diyafram kullanılmış. f22

©Rodney Campbell
Portre fotoğraflarda da açık diyafram kullanılır, örnekteki fotoğrafta 1.4 diyafram kullanılmış.
[…] fotoğraf çekenlerin en büyük yardımcılarından biri olan Çekim Modları; ISO, enstantane, diyafram, beyaz ayarı gibi seçeneklerin bir arada, çok daha efektif bir şekilde kullanımına imkan […]
[…] bağlı olduğu etmenlerden biri diyafram açıklığıdır. Diyaframın ne işe yaradığını şuradaki yazımızda görmüştük. Açık diyafram, arka planın daha flu olmasına yol açar. Bu da açık diyaframlı […]
[…] durumlarda nasıl diyafram kullanmamız gerektiğini diyafram konusunda işlemiştik. Bunları hem tekrar hatırlamış olalım, hem de yeni görseller […]
[…] 3- Diyafram Nedir, Ne İşe Yarar? […]
[…] kaynak için tıklayın […]
Çook güzel olmuş elimize sağlık .. Yeni konuları sabırsızlıkla bekliyorum..
anlamadım bişey :S
Kısık diyaframın nasıl olup da heryeri net, açık diyaframın ise sığ alan derinliğine yol açtığını öğrenebilir miyim?
Çok güzel ve sade bir anlatım.Dilinize ve yüreğinize sağlık…Teşekkürler…
Cok yararli ve kolay anlasilir bir anlatim olmus cok tesekkurler
Teşekkürler bizleri aydınlattığınız için
İlginiz için bizler teşekkür ederiz.
Çok teşekkürler
bu değerli bilgiler için
İlginiz için Teşekkür ederiz.
Bir objektif alacaksam eğer diyafram aralığını Nasıl seçmeliyim? Teşekkürler
Diyafram aralığı lens türüne göre ve fiyatına göre değişir. En açık diyafram yazıda da belirtildiği gibi daha fazla alan derinliği, daha fazla ışıktan yararlanmaya sebep olur. Buna göre almak istediğiniz lens türüne göre en açık diyaframa göre ve bütçenize uygunluğuna göre model belirlemelisiniz. Örnek, Canon 10-22 yerine Tokina 11-16mm, 10-22 diyafram olarak 3.5-4.5 iken 11-16 da sabit 2.8 diyaframdır.
Kaleminize ve bilginize sağlık cidden süğer bir yazı olmuş, sayenizde f değeri ile aram dğzeldi valla.
süper desem yalan güzel desem yalan muhteşem desem doğru
Çok değerli bilgiler, ayrıca hoş bir anlatım olmuş,herşey için teşekkürler 😉