Bir görüntü yakalamak için yalnızca birkaç saniyeniz olduğunda fotoğraf makinenizin çekime hazır olması son derece önemlidir. Vahşi doğa fotoğrafçısı Chris Schmid, inanılmaz hayvan fotoğrafları yakalamak için kitini nasıl hazırladığını anlatıp bu konuda önerilerde bulunuyor.
Seçeneklerinizi Sınırlandırın
Chris bir adet Sony α9 ve bir çift Sony α7R III fotoğraf makinesine sahip fakat lens seçeneklerini her fotoğraf makinesi için, her biri özel bir işlev gören tek bir lens ile sınırlandırıyor. “Fotoğraflarımın yaklaşık %75’ini Sony α9 ve FE 400mm f/2.8 GM lens ile çekiyorum, kimi zamanlar da 1,4x tele dönüştürücü kullanıyorum. α7R III fotoğraf makinelerimde de FE 70-200mm f/2.8 GM lens ve FE 24-105mm f/4 G lens takılı oluyor. Hepsi bu kadar, çantamda başka lens taşımıyorum.”
Chris’in akla gelebilecek her prime lensi çantasına atmamasının iki sebebi var. Birinci sebep ağırlık, ikincisi de lens seçeneklerini asgaride tutmak. “Çoğu kişi çantalar dolusu lens taşıyor,” diyor, “ama bana göre çok fazla lens taşımak, kullanacağın lensi seçmeni zorlaştırabiliyor ve sonuç olarak zamanını görüntüyü yakalamak için kullanmak yerine hangi lensi kullanacağını düşünürken ve lens değiştirirken harcayabiliyorsun.”
Esnekliği Koruyun
Çevik olmak büyük önem taşıyor ve bu yüzden Chris 400mm f/2.8 lensi kullanmasına rağmen tripod veya monopod kullanmıyor, bunun yerine fotoğraf makinesinin dahili SteadyShot teknolojisini kullanarak elde çekim yapıyor. Bu sayede hayvan portreleri çekerken hareket edebilme ve zemine yakın mesafeden çekim yapabilme esnekliğine sahip oluyor.
Chris Elektronik Vizörü kullanmayı tercih etse de, açılır arka ekranla zemine çok yakın mesafeden çekim yapabilme imkanı, zaman zaman biraz farklı bir perspektiften görüntü yakalamasına yardımcı olabiliyor.
Fotoğraf Makinesinin Kontrolü Sizde Olsun
Chris, Sony α9’un hızlı AF takibi gibi özelliklerinden faydalanırken Manuel Pozlama modunda çekim yaparak görüntünün pozlaması üzerinde tam kontrole sahip olmaktan hoşlanıyor. “Genellikle tam Manuel Pozlama modunda çekim yapıyorum,” diyor, “çünkü gözümü daha vizöre götürmeden bile yakalamak istediğim görüntü kafamda oluyor.” Bundan sonra Chris zihninde canlandırdığı görüntüyü yakalamak için pozlamayı ayarlıyor. Chris’in sözlerine göre bu şekilde çalışarak büyük ilerleme kaydediyorsunuz çünkü elde etmek istediğiniz şeyi tam olarak biliyorsunuz.
Görüntünüzden En İyi Sonucu Almak İçin EVF’yi Kullanın
Chris, görüntü stilini istediği nihai görüntüye en yakın şekilde ayarlayarak, görüntüyü α9 ve α7R III’ün elektronik vizörü aracılığıyla net bir şekilde görselleştirebiliyor. “Denemeler yapıyorum ve pozlama ile görüntüyü istediğim biçime mümkün olduğu ölçüde yaklaştırıyorum,” diye açıklıyor. “Ancak genellikle muhteşem görünen bir gökyüzü elde etmek için pozlamayı düşürebileceğimi bilerek vurgulara öncelik veriyorum ve ham fotoğrafı düzenlerken gölgeleri bastırıyorum. Hem α9 hem α7R III fotoğraf makinelerimde bunu yapabilmemi sağlayacak dinamik aralığı sunan sensörler var.”
Chris bir Sony Europe Görüntüleme Marka Elçisi; diğer çalışmalarına www.sony.com.tr/alphauniverse adresinden ulaşabilirsiniz.