Canon M5 özellikleri ve fiyatı itibariyle Canon’un aynasız kameralar arenasında ciddiyetini ilk kez bu kadar iddialı ortaya koyduğu bir makine. Şöyle bir bakınca, Dual Piksel CMOS AF teknolojisiyle, dahili EVF‘siyle (elektronik vizör), dokunmatik arayüzüyle yeni Canon M5, Canon’un aynasız klasmanında ender gelişen Osasuna atakları taktiğinden, rakibe sahayı dar eden tiki-taka taktiğine geçeceğinin bir habercisi.
Canon M5 Teknik Özellikleri
- APS-C CMOS Sensör, 24.2 MP
- ISO 100-25,600
- Dual Pixel CMOS AF
- 7fps Seri Çekim
- 1080p Video
- 3.2″ Dokunmatik Ekran (1,620,000 noktalı)
Canon, DSLR arenasında elinde bulundurduğu hakimiyeti aynasız arenasına taşıyıp Sony ilerekabet etme niyetini Canon M5’le gayet açık gösterdi. Canon’un önceki aynasız modelleri Canon M3 ve Canon M10 modelleri aynasız kamera yarışlarında öyle ses getirecek modeller değillerdi. Ancak Canon M5′in podyuma çıkması aynasız sektöründe ortamı biraz kızıştıracak gibi. Canon’un şu ana dek çıkardığı aynasız segmentinin tepesinde kendine yer bulan Canon M5 nispeten tecrübeli fotoğrafseverleri, DSLR kameralarına taşıması daha kolay alternatif kameralar arayan DSLR kullanıcılarını hedeflemiş.
Genel Özellikler
Canon M5‘te yeni bir 24.2 MP APS-C CMOS sensör bulunuyor. Ancak burada kullanılan sensörün Canon’un son zamanlarda çıkardığı Canon 5D Mark IV ve Canon 80D‘de kullanılan ve “çip üzerinde dijitalden analoga çevirme” işlevi gören sensörlerle aynı olup olmadığına dair Canon tarafından bir açıklama gelmedi. Bu teknoloji daha gelişmiş noise kontrolü ve daha iyi dinamik aralık için kullanılan bir sensör teknolojisi.
Canon‘un çıkardığı son teknoloji görüntü işlemcisi DIGIC 7 kullanılan Canon M5, saniyede 7 kare seri çekim yapabiliyor ve 31 kareye kadar 7’şer seri çektikten sonra, hızı saniyede 4 kareye düşüyor ve bu şekilde hafıza kartınız dolana kadar fotoğraf çekebiliyorsunuz. Üstelik bu hızlarda seri çekim yaparken AF’yi ve Metering’i (ışık ölçümü) bütün işlevleriyle kontrol edebiliyorsunuz. 7fps beni kesmiyor ben saniyede 9 kare çekmek istiyorum derseniz, Canon M5’le bu da mümkün, ancak 9fps hızında çekim yapacağınız zaman AF ve Metering’in kontrolünden feragat etmek zorunda kalacaksınız.
Canon aynasızlarda bir ilk olarak, Canon M5’te 2.36 milyon nokta görüntü çözünürlüğü olan bir elektronik vizör kullanmış. 3.2″ boyutundaki geniş dokunmatik arka ekran yine 5D Mark IV ve 1DX Mark II‘deki gibi 1.62 milyon nokta görüntü çözünürlüğüne sahip. Hareketli ekran yukarı doğru 85 derece, aşağıya doğru ise 180 derece dönebiliyor.
Canon M5 bağlantı çeşitliliği açısından Canon’un şimdiye dek gördüğümüz en gelişmiş kamerası. Diğer kameralarda olduğu gibi Wi-Fi ve NFC bağlantısının yanı sıra Bluetooth teknolojisine de sahip. Bluetooth’la bağlantıda Wi-Fi ve NFC’ye nispeten çok daha az batarya sarfiyatı olacağından hem kameranız hem de telefonunuz daha uzun süreyle bağlantıda kalacak ve dilediğiniz her an iki cihaz arasında dosya transferini hızlı bir şekilde gerçekleştirebileceksiniz.
Otomatik Netleme
Canon’un ilk aynasız modeli olan Canon M’e sahip olanlar oldukça yavaş bir AF sisteminden muzdaripti. Ardından gelen Canon M3’te bulunan Hybrid CMOS AF III sistemiyle nispeten daha gelişmiş bir AF sistemi kullanılmıştı. Ancak yeni Canon M5‘te Canon’un en son sensör teknolojisi ve Dual Pixel CMOS AF sistemi kullanılıyor. Kadrajdaki görüntünün %80’inin kapsayan netleme oldukça tatmin edici ve aynı zamanda hızlı. Önceki modelleriyle kıyaslandığında çok büyük bir gelişmeden bahsedebiliriz. Ayrıca makineyi kullanırken arka ekrandan netliği baş parmağınızla dokunarak çok rahat bir şekilde kadrajın dilediğiniz noktasına yapabiliyorsunuz.
Toparlayacak olursak, özellikle aynasız segmentindeki birçok makinenin 4K çekebildiğini göz önüne alınca, Canon M5’te 4K video çekim özelliğinin olmaması ilk göze çarpan eksikliklerden. Dual Pixel CMOS AF sisteminin kullanılmasıyla otomatik netleme performansı önceki modellere göre çok büyük oranda artmış. Dahili Elektronik Vizör ve dokunmatik/hareketli arka ekranın kameraya dahil edilmesi Canon M5’i tecrübeli kullanıcılar için iyi bir seçenek haline getirmiş. Canon’un oldukça geniş olan EF ve EF-S lens yelpazesini adaptör vasıtasıyla Canon M5’te kullanabileceksiniz. En başta da dediğimiz gibi, Canon nihayet aynasız segmentindeki ciddiyetini gösterdi ve bu ciddiyetini ilerleyen dönemlerde hiç şüphesiz daha gelişmiş modellerle sürdürecektir.
Canon M5 vs Sony A6300 vs Olympus E-M5 Mark II vs Fuji X-T10
Canon M5 Fotoğrafları