Canon 80D vs Nikon D7200 Karşılaştırması

0 Shares

 

Canon 80D vs Nikon D7200 karşılaştırması ile kardeşi kardeşe düşman eden savaşta yeni bir cephe daha açıyoruz.

Canon ve Nikon kullancılarının 100 Yıl Savaşları’na dönen mücadelesi Canon’un 2016 yılının başında Canon 80D’yi duyurmasıyla yeni bir boyut daha kazandı. Nikon D7200’ü 2015’te çıkarmış ve Nikon kullanıcıları bu segmentte bariz bir üstünlük kazanmıştı. Ancak Canon cephesi boş durmadı ve spekülasyon yaratacak yeni makinesiyle tartışmaları alevlendirdi. Şimdi bu savaş alanını terk edip bir tepeye çıkalım ve sakin kafayla hangisinin daha iyi olduğunu anlamaya çalışalım.

 

Sensör

Sensör birliklerinin kapışması kıran kırana geçmişe benziyor. Şuradan ele almaya başlayalım; iki makine de 24.2 MP gücünde. 80D DIGIC 6 işlemci kullanıyor, D7200 ise EXPEED 4. İşlemci konusunda hangisinin iyi olduğunu söylemek bizi iki grubun arasında bırakır ama şu bilgi bize bir yönelim kazandırabilir; 80D 1.6 crop çarpanlıyken 7200D 1.5 crop çarpanına sahip. Ha bu çok mu büyük bir fark, değil. Ama gözü dönmüş bu düşmanlar için bu kadarı bile bir kazanımdır.

 

ISO Performansı

Savaşlar eskiden gündüzleri yapılır, saflar geceleri dinlenip güç toplarlarmış. Ama artık durum öyle değil. Fotoğrafçılar artık gözlerinin bile seçemediği karanlıkta fotoğraf çekmek istiyor, firmalar da bunu sağlayabilmek için var gücüyle çalışıyor. 80D çıkmadan önce beklentiler çok yüksekti ama gerekli tatmini sağlamadı. Canon 80D baz ISO değeri olarak 16,000 değerine çıkabiliyor. Makineyi kurcaladığınızda ise size verebildiği en yüksek değer 25,600. D7200 kullananlar şu an ellerini kovuşturmaya başladı. Çünkü Nikon D7200’de bu rakam 25,600. Arttırılmış ISO da ise 51,200 – 102,400 değerleri arasında çalışma imkanı veriyor. Bu cephe Nikon D7200’ün.

 

 

Seri Çekim Performansı

Fotoğrafçılığı “An’ı Yakalamak” olarak yorumlayanlar bir makineyi eline aldığında hemen seri çekim özelliğini test ederler. Saniyede kaç kere çekebileceğini bilmek, özellikle hareketli konuları çalışanlar için çok önemli. Söz konusu bu iki makine de isi durum şöyle. 80D saniyede 7 kare çekim şansı veriyor, D7200 ise 6. Nikoncu arkadaşların “Hayır, eksik bilgi!” dediklerini duyar gibiyim. Evet, eksik; çünkü D7200 1.3 croplu modunda saniyede 7 kare çekebiliyor. Rakamlar eşitlermiş gibi gösterse de Canon psikolojik bir savaş kazanmış gibi duruyor.

 

AutoFocus

İki taraf da birbirine üstünlük sağlayamamışken makinelerin AF noktası sayıları konusunda da tartışmaya gebe bir durum söz konusu. Bir sene önce çıkan D7200’de 15’i cross-type olmak üzere 51 AF noktası bulunuyor. Genç yetenek 80D’de ise tamamı cross-type 45 AF noktası görüyoruz. Hepsinin cross-type olması mı yoksa daha çok AF noktası mı daha önemli diye bitmek bilmeyen bir tartışma sürerken biz bu başlığı kapatıp yenisine geçiyoruz. Biz değil, rakamlar konuşssun biraz da.

 

Video Performansı

Çetin bir mücadelenin yaşandığı cephedeyiz, video performans değerlendirmesindeyiz. Video kayıt yapmayan kullanıcılar bile makinesinden iyi bir video performans beklerken 80D ve D7200 “0-0 biten Lecce – Cagliari maçı” misali, yenişemiyorlar. İkisi de Full HD formatta 60fps kayıt yapıyor. Bu artık makinelerde standartlarmış bir durum ve ikisi de bu standardı bozmuyor. Denk rakiplerin mücadelesinden gol sesi çıkmıyor.

video compvideo comp2

 

Gövde

 

4

 

İçinde ne kadar çok özellik istesek de makinelerimizin hafif olmasını istiyoruz. Taşırken rahat taşıyalım, ergonomik olsun, kolumuzu takatsiz bırakmasın. Bu konfor söz konusu olduğunda 675 gramlık ağırlıyla D7200, 730 gramlık 80D’ye güzel bir çalım atıyor. 55 gramın ne kadar fark ettiği konusunda sabaha kadar tartışabiliriz ama söz konusu Nikon – Canon savaşıysa, çok ağır olduğu sonucuna varırız.

Bu başlığa ek olarak iki makinede de Wi-Fi ve NFC özelliğinin bulunduğu söylemek gerek. “Paylaşmak için yaşayanlar” için bu özellikler artık olmazsa olmaz.

 

Ekran

“Fotoğraf çekmek” eylemini sadece vizörden bakmak olarak görmek artık tutuculuk kabul ediliyor. Firmalar makinelerinin ekranını olabildiği kadar büyük ve kullanışlı yapmaya çalışıyor; ki kullanıcının talebi de bu yönde. Akıllı telefonlar bize büyük ve dokunmatik ekran ihtiyacı yarattı, Canon da 80D’de 3” inçlik dokunmatik ekran kullandı. D7200 3.2” inçlik ekranıyla bir avantaj elde ettiyse de dokunmatik olmaması sebebiyle rakibine boyun eğdi.

Ama Nikon bu, bu başlıkta da sevenlerinin yüzünü güldürecek bir özellik barındırıyor. 80D’de ekrandaki görüntüyü oluşturan nokta sayısı 1,040,000 iken, D7200 1,228,800 nokta sayısıyla size daha çok detay görme şansı tanıyor.

lcd

Doğru bir yazının neyi savunduğu, neyin tarafında olduğu sonuç kısmına gelmeden belli olmalıdır. Ama sizler de farkındasınız ki; bu yazıda böyle bir başarı elde edemedik. İki firmadan birinin sempatizanı olmadığınız müddetçe de açık bir şekilde “Şu daha iyidir.” demek mümkün olmuyor. Bu karşılaştırmada da anladığımız üzere, Nikon ve Canon birbirini sınamaya devam ediyor ve savaşı dengeli şekilde götürmeye de kararlı gibi duruyorlar. Fotoğrafseverler olarak bize de bunun ekmeğini yemek düşüyor. Onlar her yeni makine çıkardığında heyecanlanıyoruz, arkadaşlarımızla tartışıyoruz, hatta yarışıyoruz. Bu sayede de kendimizi geliştiriyoruz.  Şimdi yeniden savaş meydanına dönebiliriz, yeni bir makine çıktığında oturup konuşmak üzere, görüşürüz.

Subscribe
Bildir
guest

3 Yorum
En Yeni Yorumlar
En Eski Yorumlar
Inline Feedbacks
View all comments
İbrahim

Nikon 2015.te tükürdü Canon 2016 da yaladı bundan büyük gol olur mu sonuna kadar Nikon kardeş d7200 alıyorum en kısa zamanda

öner büyükyıldız

işin içine fiyat girince nikon 5 adım öne geçiyor. arada baya fark var 🙂

WebKenti.Net

Güzel inceleme teşekkürler

3
0
Would love your thoughts, please comment.x