Canon EOS 80D incelemesi ve teknik özellikleri itibariyle Canon’un orta sınıf segmentinde Canon 70D’nin ağabeyi niteliğinde bir makine. Ancak Canon 70D kullanıcılarını çok heyecanlandıracak büyük değişiklikler göremedik. Ya da hala Sony A6300‘ün etkisinde kaldığımızdan da olabilir bu etki yoksunluğu. O incelemeyi yaparken “Vay anam neler dönmüş, Serhat ya!” modundayken, Canon 80D incelememizde “Aman Ali Rıza Bey, ağzımızın tadı bozulmasın.” modundayız.
Muhtemelen yorumlarda gelecek sorulardan biri olan “Canon 70D kullanıyorum, Canon 80D’ye geçmeli miyim?” sorusuna peşinen cevap vererek başlayalım incelememize. Hayır. Orta sınıf bir makineden yine orta sınıf bir makineye geçmek için güncel modelin bir önceki modele göre çok daha kapsamlı geliştirmeleri olması gerekir. Önce elinizdeki Canon 70D’yi iliğine kadar sömürün ardından bir üst segmente geçersiniz. Ama giriş seviyesi bir makine kullanıyorsanız ve Canon 80D’ye geçiş yapmalı mıyım diye sorarsanız bu cevap KESİNLİKLE Evet olur.
Canon 80D’yi kendi akrabaları arasında bir sıralamaya koyarsak da, Canon 7D Mark II’nin altında, Canon 750D ve Canon 760D’nin hemen üzerinde konumlanmış diyebiliriz. Dediğimiz gibi Canon 70D’den Canon 80D’ye geçecek kadar geliştirme olmamış ama fotoğrafçılıkla halihazırda içli dışlı ve daha hızlı çekimler yapmak isteyenler için biçilmiş kaftan.
Pekala, bu devrik girizgahımızdan sonra makineyi incelemeye geçebiliriz. Canon 80D DIGIC-6 işlemci, 24 MP fotoğraf, saniyede 7 kare hızı, gelişmiş netleme sistemi ve üstün video özellikleriyle orta segmentte kendine yer bulan bir ürün. Makine maksimum ISO değeri açısından 25.600 ISO’ya kadar ulaşabilirken 45 nokta çapraz tip otofokus sistemi kullanılmış.
Gövde
Canon 80D’nin gövdesine bakılınca Canon 70D’sine oldukça benziyor. Tasarımı nispeten biraz daha köşeliyken, ön ve arka kısımda ergonomi açısından keskin hatlar kullanılmış. Ele alınca kaliteli bir makine olduğu hissiyatını veriyor. Ki öyle bir makine zaten. Mod kadranında ise 2 ekstra mod seçeneği dikkat çeken bir değişiklik. C1 ve C2 modları. Ayrıca üst kısımda Yaratıcı Filtrelere ulaşabileceğiniz bir seçenek de yer alıyor. Yaratıcı filtre modunu seçtiğinizde çekim yaptıktan sonra filtre etkilerini LCD ekranda görebiliyorsunuz. Ancak vizör dijital olmadığı için filtre etkisini eşzamanlı olarak görmek mümkün değil.
Gövde de magnezyum alaşım kullanılmış ve makinenin toza ve neme olan dayanıklılığı özel yalıtımlarla daha da artırılmış. Video çekimler için kullanılan dahili stereo mikrofon makinenin sağ ve sol taraflarına, hoparlör ise hemen vizörün üzerine yerleştirilmiş. Video özellikleri itibariyle kulaklık ve mikrofon çıkışı Canon 80D için güzel bir özellik olarak dikkatimizi çekiyor. USB, HDMI ve Uzaktan Kumanda için de ayrıca çıkışlar bulunuyor.
Hızlı Odaklama
Yukarıda belirttiğimiz gibi Canon 80D’de tıpkı 70D’deki gibi Çift Piksel CMOS AF sensörü bulunuyor. Ancak Canon 70D’de 19 tane çapraz netleme noktası varken, Canon 80D’de 45 adet seçilebilir çapraz netleme noktası bulunuyor. Ek olarak, bu netleme noktalarının vizör üzerinde kapladığı alan 70D’ye göre daha da genişledi. Dolayısıyla Canon 80D’de daha hassas ve daha hızlı netleme yapma imkanınız olacak. Ve Çift Piksel AF sistemi sayesinde artık canlı izleme modunda sürekli otomatik netleme de yapabileceksiniz. Hareket eden objelere netleme noktasında gayet tutarlı sonuçlar veriyor.
Bir başka ön plana çıkan özelliği de Canon 1D Mark IV’ten hatırlayacağınız f/8 diyaframda netleme yapabilme özelliği. Canon 70D’de böyle bir özellik yoktu. f/8 diyaframdaki bir lensle netleme yapmanız mümkün değildi ancak Canon 80D’de 9’u çapraz tip olmak üzere 27 adet netleme noktasını kullanabiliyorsunuz. 45 netleme noktasının tamamını ise f/5.6 veya daha büyük diyafram değerlerinde kullanabiliyorsunuz.
Motorlu Perde Sistemi
Canon 5DS serisinden ve Canon 7D Mark II’den aşina olduğumuz titreşim önleyici özellikli motorlu perde sistemi Canon 80D’de de karşımıza çıkıyor. Bu sistem sayesinde perde kapanırken içerideki motorlu sistemler devreye giriyor ve makine içinde meydana gelebilecek herhangi bir titreşim en aza indirilmiş oluyor.
Dijital Düzenleme
Canon 80D ile çektiğiniz fotoğraflar üzerinde kamera içinde düzenlemeler yapabiliyorsunuz. Yaratıcı filtreleri kullanarak fotoğraflarınıza farklı tonlamalar katabilir, RAW’dan JPEG formatına dönüştürebilir ve fotoğrafın ebatlarını dilediğiniz şekilde croplayabiliyorsunuz. Ayrıca video çekimi esnasında da kullanabileceğiniz 5 farklı yaratıcı filtre seçeneğiniz bulunuyor.
Wi-Fi ve NFC
Son zamanlarda çıkan makinelerin olmazsa olmazı haline gelmiş Wi-Fi ve NFC özellikleri Canon 80D’de de mevcut. Bu özellikler sayesinde kablo zahmetinden kurtulup çektiğiniz fotoğrafları doğrudan akıllı telefonunuza veya tabletinize atabiliyorsunuz. Akıllı telefonunuza yükleyeceğiniz Canon’un ücretsiz uygulaması üzerinden de fotoğraflarınızı hem hızlı bir şekilde internette paylaşabiliyor, hem de kamerayı akıllı telefonunuz veya tabletiniz üzerinden kontrol edebiliyorsunuz.
RGB+IR(Kızılötesi) ÖLÇÜM SİSTEMİ
Daha önce Canon 750D/760D sisteminden aşina olduğumuz 7560 RGB+IR ölçüm sistemini Canon 80D’de de görüyoruz. Bu gelişmiş ölçüm sistemi sayesinde Canon 80D ten tonlarını çok daha tutarlı bir şekilde ayarlarken, nesne ile insan arasındaki farkı algılayıp o doğrultuda netleme yapıyor.
DİĞER ÖZELLİKLER
- HDR Çekim Modu
- Timelapse Çekim Modu
- Çoklu Pozlama Çekim Modu
- Bulb Çekim Modu
- Anti-Flicker Özelliği
VİDEO ÖZELLİKLERİ
Canon video noktasında 4K beklentilerine Canon 80D’de yer vermemiş. Ancak herhangi bir crop olmadan Full HD 60fps video kaydı yapabiliyor. Video esnasında AF hızını 10 farklı kademede değiştirebiliyorsunuz. Netliği ise ister kilitleyebiliyor, ister arkadaki nesnelere geçiş hızını ayarlar üzerinden belirleyebiliyorsunuz. Yine daha önce bahsettiğimiz gibi video çekimi esnasında 5 farklı yaratıcı filtre kullanabiliyorsunuz. Video kaydını ise dilerseniz MOV formatında, dilerseniz de MP4 formatında yapabiliyorsunuz.