Canon 5DS ve Canon 5DS R modelleri Canon’un kullanıcılarına henüz sunduğu full-frame megapiksel canavarları. Canon şimdiden efsaneleşmiş 5D serisinde megapiksele ağırlık vererek tribündeki detay seven taraftarlarına oynamış. Canon 5DS ve 5DS R’nin bonservis bedelleri ise tam olarak 50.6 milyon piksel. Bu canavarların çözünürlük noktasında sizi oldukça tatmin edecekleri aşikar. Çekilen fotoğraflar son derece keskin ve detaylı. Hatta çektiğiniz fotoğraflardaki detayı görmek için zoom yaparken bir an uzay boşluğunda karadeliğe sürükleniyormuş hissine kapılıyorsunuz. Velhasıl-ı kelam, fotoğrafta detay seviyorsanız size göre bir makine.
Canon 5DS Teknik Özellikleri
- 50MP CMOS (full frame) 35mm Sensör
- Saniyede 50.6 MP Olarak 5fps Devamlı Çekim Modu
- ISO 100 – 6400
- 61 Noktalı AF Modülü
- Çift Digic 6 İşlemcisi
- 2″ (inch) 1.040K-dot Clearview LCD II Monitör
- Kişisel Olarak Düzenlenebililen Menü
- Compact Flash ve SD Card Yuvası
- 30 fps FULL-HD 1080p Video Kayıt
- USB 3.0 İle Daha Hızlı Dosya Aktarımı
- Dahili Time Lapse Çekim Modu
- MirrorVibrationControl (Ayna Titreşimini Kontrol Sistemi)
- Deklanşöre Gecikme Hızı Atama
Low Pass Filter Ayrımı
Günümüzde, Canon 5DS de olmak üzere, çoğu DSLR makinede Low Pass Filter bulunmaktadır. Genelde mimari yapılar veya kumaş ağırlıklı ürünler çektiğinizde kullandığınız kamera bazı ince detayları seçemez. Low Pass Filter bulunan kameralar algılayamadığı yerlere rastgele çizgi ve detaylar eklerken, Low Pass Filter bulunmayan kameralar algılayamadığı kısımları bulanık gösterir. Yani Low Pass Filter varken elinizdeki makine “Sağır duymaz uydurur.” tavrıyla çektiğiniz fotoğrafta algılayamadığı yerlere orada hiç olmayan çizgiler ve desenler ekler. Low Pass Filter yokken ise makineniz birden “Ben hiç etliye sütlüye bulaşmadan şuraları bulanık göstereyim. Aman Ali Rıza Bey, ağzımızın tadı kaçmasın.” moduna geçerek farklı bir taktik izler.
Bu durum üstteki fotoğrafta gördüğünüz üzere daha fazla moire deseni oluşmasına neden olur. Sol tarafta 5DS ile çekilen fotoğraftaki zoomlanmış alanda çok az moire deseni varken, sağ tarafta yer alan 5DS R ile çekilmiş fotoğrafta moire deseni bariz bir şekilde görülebiliyor. Moire noktasında 5DS daha başarılı. Aşağıdaki görüntülerde gördüğünüz üzere 5DS R’nin ise keskinlik performansı oldukça iyi.
Birçok kullanıcı yüksek keskinlik performansı ve yüksek çözünürlüğü bir artı olarak görürken, çekilen fotoğraflarda moire deseninin oluşma riski çok daha yüksek. Dolayısıyla, fotoğraf çekeceği mekana büyük oranda hakim olan, fotoğraflarda yüksek çözünürlük arayan ve çekim sonrasında fotoğraflar üzerinde işleme yapmaya vakti olan fotoğrafçılar için 5DS R çok daha uygun bir seçenek.
İyileştirilmiş Tasarım ve Detay Odaklı Özellikler
Ultra yüksek megapiksel sahnesine giriş yapmak güzel ancak bu girizgâh yanında birtakım zorlukları da beraberinde getiriyor. Bu zorluklardan birisi de ayna ve shutter sarsıntısı. Ayna sarsıntısı gelişmiş bir ayna kontrol mekanizmasıyla giderilmişken, shutter sarsıntısı ise ayna kilitlenmesinde kullanıcının seçebileceği bir deklanşör gecikme hızı ile giderilmiş. Bu mekanizma ise ayna titreşimini önleyici kontrol sistemi kullanıyor. Bu sistemde ayna geleneksel DSLR’lerdeki gibi bir yay sistemiyle değil, belli bir motor ve kamlar aracılığıyla hareket ettiriliyor. Dolayısıyla bahsi geçen sistem ayna sarsıntısını baskılıyor ve fotoğraf üzerindeki etkisini sınırlandırıyor. Ve bu oldukça önemli bir fark yaratıyor. Deklanşöre bastığınızda o yumuşaklığı hissediyorsunuz ve deklanşörden çıkan susturucu takılmış tabanca sesi sizi bir an için Hitman tribine sokuyor.
Aşağıda eski mekanik sistem ile Canon 5DS’de kullanılan mekanik sistemi görebilirsiniz.
Görüntü Kalitesi
Canon 5DS ve 5DS R modellerinde yeni bir hassas ayrıntılı resim stili kullanmış. Bu stil kullanıcılara fotoğrafın keskinliği üzerinde büyük bir kontrol sağlarken, daha renkli ve daha belirgin kenarları olan fotoğraflar elde etmelerini sağlıyor.
Canon 5DS ve 5DS R modellerindeki çözünürlük bu zamana kadar gördüğümüz bütün full-frame DSLR kameralarınkinden daha yüksek. 50 milyon piksellik CMOS sensörün ortaya çıkardığı dosyalar 8868 x 5792 piksel boyutunda. Bu da gerçekten büyük fotoğraflar bastırmak istiyorsanız çok tatminkar bir sonuç.
- 300 dpi çözünürlükte baskı alındığında elde edilen baskı ebadı: 50 x 75 cm
- 200 dpi çözünürlükte baskı alındığında elde edilen baskı ebadı: 75 x 110 cm
Bu ebatlar fotoğraflar herhangi bir interpolasyona vs. tabii tutulmadan, doğrudan orijinal dosyadan alınıyor. Şayet interpolasyon yapacak olursanız çok daha büyük ebatlarda baskı alabilirsiniz.
Daha önce de söylediğimiz gibi, fotoğraflarda zoom yapmak eğlenceli bir hal alıyor. Çektiğiniz fotoğraflara bakarken birden Bob Ross’a dönüşüp “Hmm.. Belki şurada küçük mutlu bir ağaç vardır.” naifliğinde kendinizi alakasız bir fotoğrafta ağaç ararken bulabilirsiniz. Ve o ağacı gerçekten bulabilirsiniz de. Bi’ deneyin.
Çekeceğiniz konu veya çekim yapacağınız mekan iyi aydınlatılmışsa, bu kameralar tabiri caizse kendilerini aşıyorlar. Buradaki “iyi aydınlatılmışsa” ayrımı çok önemli, zira Canon 5DS ve 5DS R modelleri akşam dışarı çıkarken yanınıza alıp “ISO’dan kotarır, çok güzel kareler yakalarım.” diyebileceğiniz modeller değil. Kardeş model Canon 5D Mark III’le kıyaslandığında ISO performansları oldukça sınırlı. ISO açısından 100 ile 800 arasında kaldığınızda çektiğiniz görüntülerden maksimum verim alabilirsiniz. Ancak ISO 800’ü aştığınızda maksimum verimlilik eğrisi o noktadan sonra düşmeye başlıyor. Bu bakımdan dış mekan çekimlerinden ziyade daha çok stüdyo ortamları için tasarlanmış bir model diyebiliriz. Bu kameralarla dış mekanda çekim yapmayı düşünüyorsanız da maksimum verim alabilmek için oldukça profesyonel ışık ekipmanlarınızın olması gerekir. Ve o profesyonel ışık ekipmanlarına şuradan göz atabilirsiniz.
Canon 5DS ve 5DS R modellerindeki yüksek çözünürlüklü sensörün kullanıcılar açısından yarattığı bir başka endişe ise dinamik aralık (dynamic range). Esasen yaptığımız test çekimlerinde bu endişenin çok da yerinde olmadığını gördük. Fotoğrafları Photoshop’a atıp incelediğinizde göreceksiniz ki, dinamik aralık Canon’un daha önceki modellerinden biraz daha iyi. Aşağıdaki örnek görsellerde göreceğiniz üzere, özellikle ISO 100’deyken çekilmiş bir fotoğrafta gürültüyü (noise) artırmadan gölgelerden kurtulmak mümkün görünüyor. Canon biraz yavaş olsa da dinamik aralık konusunda gelişme göstermeye niyetli gibi. Niyetlerini daha hızlı bir şekilde eyleme dönüştürmelerini can-ı gönülden dileyelim.
Kullanım ve Tutuş
Canon 5DS ve 5DS R modellerinin gövde yapısı 5D Mark III’ün gövde yapısıyla neredeyse aynı. Ancak Canon 5DS hava sızdırmayan gövdesi ile suya ve toza karşı daha dayanıklı. Magnezyumdan yapılan gövde oldukça sağlam. Birisi CF, diğeri SD olmak üzere çift hafıza kartı desteği var. Ayrıca bu modelleri önceki modellerden ayıran asıl farklar yazılımda ortaya çıkıyor.
Yeni modellerde en iyi oturmuş yazılımsal özelliklerden bir tanesi de crop modları. Halihazırda elinizde 50 megapiksellik bir görüntü olduğundan fotoğrafı biraz kırptığınızda bile harika bir çözünürlüğe sahip oluyorsunuz. 1.3x (30MP) ve 1.6x (19MP) crop yaptığınızda sonucu göreceksiniz. Fotoğrafınızı yarı yarıya kırptığınızda bile elinizdeki fotoğrafın çözünürlüğü 5D Mark III’ün çektiği bir fotoğrafın çözünürlüğünden fazla. Ayrıca kullanıcıların Live View moduna geçmeye gerek duymadan kare formatta veya Instagram odaklı fotoğraflar çekebilecekleri bir 1:1 ölçek ayarı bulunuyor.
EOS Akıllı Takip ve Tanıma AF Teknolojisi. Bu teknoloji renk ve yüz bilgisi kullanarak nesneleri karenin içinde hareket ederlerken tanır ve takip eder. AF hızı odak takibini çekim ortamına ve nesneye göre ayarlayan basit bir araç kullanılarak özdeşleştirilebilir. Böylece bir anlığına nesnenin önünden geçen diğer nesneler odaklamayı etkilemez.
Canon 5DS ve 5DS R modellerinde ışık titremelerine karşı yeni bir Anti-Flicker sistemi geliştirerek kullanıcılarına güzel bir yazılımsal seçenek sunmuş. Bu özelliği sadece otomatik modda kullanabiliyorsunuz. Söz gelimi, metroda beklerken güzel bir kadraj gördünüz. “Dur, hemen şunu kaydedivereyim.” dediniz ama ortamdaki aydınlatmadan dolayı bir sürü manuel ayar yapmanız gerekiyor. Bu sefer de ayarları yapayım derken, kadraj bozulacak ve bir Umut Sarıkaya mutsuzluğuyla karşı karşıya kalmanız işten bile değil. Peki ne yapacaksınız? Makineyi hemen otomatik moda alıp Anti-Flicker özelliğini devreye sokarak olası bir ışık titremesi sorununu ortadan kaldıracaksınız ve daha temiz bir görüntünüz olacak.
Uzun pozlama noktasında da kullanıcılara kolaylık sağlayacak bir Bulb Timer özelliği var. Bu özelliği daha önce Canon 7D Mark II’de görmüştük. Normalde bu özelliği kullanabilmek için uzaktan kumandaya gereksinim duyarsınız ama Canon 5DS ve 5DS R’da Bulb Timer özelliği yazılımla birlikte geliyor. Bu özellik Nikon’da hala yok.
Bunun yanı sıra yine Canon 7D Mark II’den bildiğimiz Time Lapse Çekim Modu var. Zaman ayarlı bir kumandaya gereksinim duymadan fotoğraflar çekip bu fotoğraflardan time lapse olarak Full HD videolar elde edebilirsiniz.
Canon’un bu modellerindeki bir başka işlevsel özellik ise Quick Control Function Screen. LCD ekranda, hızlı menüde, en sık kullandığınız ayarları kişisel tercihlerinize göre değiştirerek kendinize özel menü oluşturabiliyorsunuz. Bu da size zamandan tasarruf ettirerek oldukça fayda sağlıyor.
Sonuç
Canon 5DS ve 5DS R 50 megapiksellik sensörüyle dikkatleri üzerine çekmesini bildi. Canon 5D Mark III’teki AF özellikleri ve ISO başarımı biraz daha geliştirilmiş.
Olumsuz yanları arasında Full-Frame AF olmaması, video kısmında 1080p’de 60fps olmaması, kulaklık girişinin olmaması, Wi-Fi özelliğinin olmaması, pil performansının düşük olması ve dahili flaşın olmaması sayılabilir.
Canon 5DS serisi stüdyo ortamında veya profesyonel ışıklarla çalışabileceğiniz bir dış mekanda detaylı ve kaliteli görüntüler elde etmek için ideal bir seri. Manzara (landscape) fotoğrafçıları, mimari fotoğraflar çekenler, ürün fotoğrafları çekenler, moda fotoğrafçıları, sanat galerileri için çalışan fotoğrafçılar, portre fotoğrafçıları, astronomi fotoğrafçıları veya stock fotoğrafçıları için gereksinimleri fazlasıyla karşılayabilecek bir seri. Bilhassa manzara veya mimari fotoğraflar söz konusuysa yine Fotografium’dan alabileceğiniz Canon’un yeni lensi Canon EF 11-24mm f4 lens ile birlikte harika sonuçlar elde edilebilir.