Canon EOS 4000D İnceleme ve Teknik Özellikler

0 Shares

Canon EOS 4000D fiyat ve özellikleri itibariyle Canon‘un, giriş seviye kullanıcıya hitap eden en ucuz, yeni ürünü. Bildiğimiz gibi Canon’un giriş segment fotoğraf makineleri oldukça bütçe dostu. Özellikle fotoğrafçılığa yeni adım atmak isteyen fakat çok da bütçesi olmayan kullanıcılar, rakiplerine göre Canon’da, çok daha ucuz fiyata bu ürünlere sahip olabiliyor. Tabii fotoğrafçılığı hobi olarak yapmak isteyen yada akıllı telefonuyla çektiği fotoğraflardan daha kaliteli fotoğraflar çekmek isteyenlerde uygun fiyatı sebebiyle bu tür ürünleri tercih ediyorlar. Canon 4000D ise giriş seviye kategorinin en ucuzu. 2000D ve 4000D’nin çıkmasıyla Canon’daki giriş seviyesi sıralaması şu şekilde oldu: 4000D<2000D<200D<750D<800D 

Peki Canon 4000D Kimler için: 

  • Fotoğrafçılığa yeni adım atmak isteyen kullanıcılar için
  • Kaliteli fotoğraf çekmek isteyen fakat bütçesi düşük kullanıcılar için
  • Cep telefonunun fotoğraf kalitesini yeterli bulmayan kullanıcılar için

Şimdi isterseniz gelin hep beraber 4000D’nin teknik özelliklerine yakından bakalım.

Teknik Özellikler – Sensör

  • 18.1 Megapixel APS-C Sensör
  • Akıllı telefonların sensöründen tam 19 kat daha büyük 

Canon 4000D, 18.1 megapixellik APS-C sensöre sahip. APS-C olması sebebiyle 1.6 crop çarpanını bünyesinde barındıran bu sensör cep telefonlarının sensöründen tam 19 kat daha büyük. Lensin göz, sensörün ise beyin olduğunu düşünürsek fotoğraf konusunda 4000D’nin akıllı telefonlardan 19 kat daha akıllı olduğunu söyleyebiliriz :). Bu 18.1 megapixel sensör yeterli boyutta baskılar alabilmenize olanak sağlıyor ayrıca fotoğraflarınızın kalitesini koruyarak kırpma ve büyütme işlemlerini rahatlıkla gerçekleştirebiliyorsunuz.

İşlemci

  • Digic 4+ İşlemci
  • Saniye 3 Kare Çekim Hızı
  • 100-6400 (12800) İso Değeri

Canon 4000D’de sensörün en büyük yardımcısı konumunda ise Digic 4+ işlemci yer alıyor. Bu işlemci sayesin kamera 18.1 megapixel çözünürlüğünde saniyede 3 kare fotoğraf çekebiliyor. Ayrıca saniyede 3 kareyi 96 fotoğraf boyunca sürdürebilen 4000D ile  100 ila 6400 iso değerine kadar çıkabiliyor. Ayrıca ekstra bir seçenekle bu iso değerini 12800’e çıkarmak mümkün.

Canon 4000D’nin bu özellikleriyle yeni doğmuş bebeğinizin çekimlerini yaparken saniyede 3 kare hız ile hiç bir hareketini kaçırmazssınız. 6400 iso değeriyle ise gece iç mekanda yaptığınız çekimler cep telefonlarına nazaran karanlık değil çok daha aydınlık olur.

Gövde Yapısı

  • Karbonfiber ve Polikarbon Alaşım
  • Oldukça Hafif Gövde
  • 2.7 inç 270.000 Noktalı LCD Ekran

Canon 4000D’nin gövdesine ilk baktığımızda tanıdık bir yapıyla karşılaşıyoruz. Bu gövde yapısı 1300D ile birebir aynı. Tabiki tuş dizilimlerinde ve yapısında farklılıklar var. Gövdenin arka kısmında 2.7 inçlik dokunmatik olmayan sabit ekranlı bir lcd ile karşılaşıyoruz. Bu lcd ekranın hemen sağ tarafında ise kameranın her şeyini kontrol edebildiğimiz 13 adet tuşla karşılaşıyoruz. Önceki serilerde tuşların ne işe yaradığını belirten semboller tuşların direkt üzerindeydi 4000D’de ise bu semboller tuşların hemen yanına alınmış.

Gövdenin üst kısmına baktığımızda ise bir mod kadranı deklanşör ve bir tekerlekle karşılaşıyoruz. Bu mod kadranı diğer serilerden biraz farklı. Daha önceleri bu kadran üzerinde sadece çekim modları bulunuyordu bu seride ise bu kadrana açma kapama işlevi de eklenmiş. Yani 4000D’de bir açma kapama tuşu bulunmuyor. Kamerayı açmak yada kapatmak istediğinizde mod kadranını kullanıyorsunuz. Dikkatimizi çeken bir diğer nokta ise flaş tuşu. Canon 4000D bir flaşa sahip fakat flaşı istediğimiz zaman açıp kapayabileceğimiz bir tuş bulunmuyor. Yani anladığımız kadarıyla 4000D’nin flaşını bir tuşa basarak değil de manuel olarak elinizle açmanız gerekiyor.

Gövdenin sol tarafında ise kamerayı güncellememize, fotoğraflarımızı aktarabilmemize olanak sağlayan bir micro usb girişi ve kamerayı harici bir ekrana bağlayıp görüntülerimizi görebilmemize olanak sağlayan micro hdmi girişi bu kısımda bulunuyor. Bu kısımda en dikkat çeken nokta bir mikrofon girişinin bulunmuyor olması. Evet kamera üzerinde ses alabilmenizi sağlayan stereo mikrofonlar bulunuyor fakat harici bir mikrofonu kameranıza bağlayamıyorsunuz. Özellikle V-log tarzı Youtube içerikleri üretmek isteyen kullanıcıların mikrofon girişi sebebiyle Canon 4000D yerine 200D’yi tercih etmesi çok daha mantıklı.

Bu makine ile ilgili en çok hoşuma giden özelliklerden biri ise oldukça kullanışlı bir menüye sahip olması. Canon’un ”sezgisel arayüz” diye adlandırdığı bu yapı, daha önce hiç fotoğraf makinesi kullanmamış kişilere rehberlik ederek makineye alışma ve fotoğrafçılığı öğrenme sürecinizi hızlandırıyor. Gövdenin alt kısmında ise bir batarya girişi ve SD kart slotu bulunuyor.

Canon 4000D – Üst Kısım

Video Özellikleri

  • 1080p 30fps
  • Hybrid Cmos Af II
  • Sinematik Alan Derinliği

Canon 4000D 1920×1080 çözünürlüğünde saniyede 30 kare video kaydı gerçekleştirebiliyor. Bu video özellikleri arasında en dikkat çeken nokta ise Hybrid Cmos Af II özelliği. Bu özellik sayesinde Canon 4000D videoda çok tutarlı otomatik netlik yapabiliyor. Bu özelliği Canon orta ve profesyonel segmentte de kullanıyor. Peki 4000D ile video çekmenin telefonla çekmeye göre avantajları neler?

Bu avatajlardan ilki alan derinliği. Canon 4000D telefonlara göre çok daha büyük sensöre sahip olduğu için arka planın flu olduğu sinematik videolar çekmeye oldukça elverişli ayrıca yine sensör sayesinde çektiğiniz videolar büyük televizyon ekranlarında oynatmaya bile müsait.

Netleme Sistemi ve Çekim Modları

  • 9 Noktalı Otomatik Odaklama
  • Yaratıcı Filtreler
  • Akıllı Otomatik Mod

Canon 4000D’nin netleme sistemine baktığımızda 9 adet netleme noktasıyla karşılaşıyoruz. Bu netleme noktalarından tam ortada bulunanı 5.6 diyafram değerinde bile netlik atamanızı sağlayan çapraz tip özelliğe sahip.

Canon 4000D bünyesinde Manuel olarak, diyafram öncelikli, enstantane öncelikli, program ve tam manuel modları bulunduruyor. Otomatik modlarda ise seçenekler çok daha fazla. Otomatik modlar şunlar: Akıllı Otomatik, Flaşssız Çekim, Yaratıcı Otomatik, Portre, Manzara, Makro, Spor, Yemek ve Gece Portre Modu. Bu otomatik modlar eğer fotoğrafçılıkta daha amatörseniz yine de güzel fotoğraflar çekebilmenize imkan tanıyor. Manuel modlar ise hem fotoğrafçılığın tekniğini öğrenmenize hem de daha yaratıcı olabilmenize olanak sağlıyor.

 

Aktarım Teknolojileri – Wi-Fi

Canon 4000D kablo kullanmadan görüntülerinizi aktarabilmenize, kameranızın çektiğini telefondan canlı olarak görmenize, kameranızı telefondan kontrol edebilmenize ve çektiklerinizi anında sosyal medyaya yüklemenize imkan veren wi-fi özelliğine de sahip. Bu wi-fi özelliği önceden, giriş seviyenin en ucuz seçeneği olan 100D’de bulunmuyordu. Bu sebeple sırf wi-fi sebebiyle kullanıcılar daha pahalı seçeneklere yönelmek zorunda kalıyordu. Artık 4000D ile Canon’un en ucuz dslr kategorisinde de wifi özelliği mevcut.

Lens Seçenekleri ve Kutu İçeriği

Canon 4000D iki adet farklı lens seçeneğiyle satışa sunulacak.

  • Canon EF-S 18-55mm f\4-5.6 IS II STM
  • Canon EF-S 18-55mm f\3.5-5.6 DC III

Bu lenslerden IS STM özelliğe sahip olanı bünyesinde videoda sessiz netleme ve titreşim önleyici bulundurması sebebiyle biraz daha pahalı. Eğer bütçeniz yetiyorsa kesinlikle Canon EF-S 18-55mm f\4-5.6 IS II STM modelini tercih etmelisiniz. Bunun yanında makineyi satın alırken, alan derinliğine sahip keskin portre fotoğraflar için Canon’un en ucuz lenslerinden biri olan 50mm f1.8’i de kesilikle alın. Zaten makineyi alırken almazssanız ileride illaki alacaksınız. Ben neredeyse Canon kullanıp 50mm f1.8’i olmayan görmedim 🙂

Sonuç

Bildiğimiz gibi Canon fotoğrafçılığa yeni başlamak isteyenlere en ucuz opsiyonları sunan firma. Diğer markalar maalesef giriş seviyesinde bu kadar uygun fiyatlı makine çıkaramıyorlar. Dolar kurundaki yükselme fiyatları yukarı çekse de Canon’un giriş seviye makineleri hala çok ucuz. Eğer ben fotoğrafçılıkla amatör olarak ilgilenseydim yada fotoğrafçılığı daha iyi öğrenmek isteseydim kesinlikle Canon 4000D’yi tercih ederdim.

Önümüzdeki günlerde Canon 4000D’nin video incelemesini de Youtube kanalımızda paylaşacağız. Eğer o videoyu kaçırmak istemiyorsanız Fotografium Youtube kanalına abone olabilir ve fotoğrafçılık eğitiminden ürün incelemeye kadar bir çok konudan ücretsiz bir şekilde yararlanabilirsiniz. Görüşmek üzere!

 

Ömer Faruk Yayla

Marmara Üniversitesi Sinema Televizyon Bölümü mezunu. Fotografium, dijital içerik üreticisi.

Subscribe
Bildir
guest

2 Yorum
En Yeni Yorumlar
En Eski Yorumlar
Inline Feedbacks
View all comments
Safa

Canon 1300D’mi yoksa 4000D’mi?

özge

Cok güzel bir icerik olmuş, teşekkürler. Makinayi aldim, umarım pişman olmam günkü iphone7plus kullanıyorum ve ondan daha kaliteli fotograflar çekmesini umuyorum 🙂

2
0
Would love your thoughts, please comment.x