Bu Still Life Fotoğraf Nasıl Çekildi?

0 Shares

Blog için faydalı olacağını düşündüğümüz bir bölüm de fotoğrafların nasıl çekildiğini açıklamak. Bugün bir still life fotoğrafı üzerinden gideceğiz. Yazının devamında kullandığım makineyi, lensi ve setup bilgilerini bulacaksınız.

Çekim değerleri:

Kullanılan Makine: Canon EOS 5D Mark III

Kullanılan Lens: Canon EF 135mm f/2.0 L USM

ISO: 50

Enstantane: 1/125 sec

Diyafram: f/10

RAW

Setup ve Fotoğraf:

Bu çekim için 24-85mm gibi bir lensi daha uygun ama elimizde o zaman Canon 135mm olduğundan onu kullanmak zorunda kaldık. Ama netlemesinde sorun olmayan bir lens seçtiğinize emin olmalısınız. Işıkla çalıştığınızda, eğer ışık yeterince güçlüyse, ISO değerinizi en düşükte tutmalısınız ki noise sorununuz olmasın. Işık olarak burada Canon 580Ex II kullanmıştım 2 tane, setup fotoğrafında da görebileceğiniz gibi, arkaplana doğru çapraz yansıtılmış iki ışığımız var, ve bunlar softbox ile verilmiş durumda. Arka fondaki renkli şeyler ise elişi kağıdı. Herhangi bir kırtasiyede çok ucuza bulabileceğiniz bu kağıtları bir kartona sabitlemek suretiyle arka plan oluşturuldu. Bu kağıtların düz olması için cetvelle ölçüm yapıldı.

Bardakların yansımalarını sağlamak için ise alt taraflarına pleksi veya cam koymanız gerekiyor. Camın altına da siyah t-shirt koyduk ki, yansımayı sağlasın. Tüm bu yöntemleri kullandıktan sonra bardaklara ağzına kadar su doldurmaya geldi sıra. Suları doldurma işlemini camın üzerinde iken yapın yoksa bu şekilde taşımanıza imkan yok. Bu arada makineyi de tripod üzerine koyup sabitliyoruz. Setupımız artık hazır.

Diyafram değerinizin yüksek olmasına yani diyaframınızın kısık olmasına dikkat edin, çünkü bu fotoğrafta sığ alan derinliği istemiyoruz. Dolayısıyla f/10 gibi bir değer seçtik ki, her yer net olsun. Ama bu fotoğrafta yaptığımız temel hata şu ki; fotoğrafa dikkat ederseniz görürsünüz, solda kalan bardak tam net değil, bunun sebebi de lensin izin verdiği minimum netlik alanının dışında olması, o gün bunu LCD’den fark edemediğimiz için bu fotoğraf bu şekilde kaldı. Sabit lensle çalışmanın zorluklarından bir tanesi de bu.

Yine flashlarla çalışıyorsanız ve harici iseler Canon‘larda 1/200, Nikon‘larda ise 1/250’nin üzerine çıkamadığımızı belirtelim. Bu değerlerin üzerine çıkarsanız fotoğrafınızın bir bölümü karanlık çıkacaktır. Buradaki temel mantık bardağın içindeki suyun arkaplanı ters yönde kırması ve bardakların altında oluşan renk manzarası.

Fotoğrafın İşlenmesi:

Still life fotoğraflarda post-process dediğimiz işlem biraz uzun sürebiliyor. Özellikle sensör lekeleri, bardak ve camın lekeleri ve bunları yok etmek çok önemli, dikkat dağıtan en ufak bir unsur olmamalı. Onun dışında biraz keskinlik ve belki biraz kontrast ile fotoğrafı tamamlayabilirsiniz. Zaten kurguyu önceden yaptığımız için çok fazla işlem kalmıyor toz-kir temizlemekten başka.

İpuçları:

– Çok temiz çalışın, sonra Photoshop’ta çok zorlanırsınız.

– İstediğiniz sonuç çıkmıyorsa setupı çok küçük küçük değiştirin, doğru sonucu elde edene kadar bıkmayın.

– Aydınlatmanız gereken yeri iyi seçin, unutmayın ki ışık sekebilen bir unsur.

– Işığın gücünün daha fazla azaltamıyorsanız, diyaframla oynayın.

Sonuç:

Still life fotoğraf konusunda  internette çok fazla bilgi yok, hele ki için içine ışık setupları girdiği zaman hiç yok. Bu yazı umarım faydalı olur ve kafada oluşan bazı soru işaretlerini alabilir. Yine de sorunuz olursa sayfanın altında sorabilirsiniz, cevaplayacağımızdan kuşkunuz olmasın.

Subscribe
Bildir
guest

19 Yorum
En Yeni Yorumlar
En Eski Yorumlar
Inline Feedbacks
View all comments
19
0
Would love your thoughts, please comment.x