Bu fotoğraf nasıl çekildi? Skye Island

0 Shares

Dün başladığımız Bu Fotoğraf Nasıl Çekildi? serisinde ikinci bölümünüzü işliyoruz. Burada da Skye Island isimli fotoğrafıyla Andrea Auf dem Brinke konuğumuz, fotoğrafının nasıl çekildiğini, ipuçlarını ve detayları yazının ilerleyen bölümlerinde görüyor olacaksınız. Keyifli okumalar.

1. İÇERİK

Işık dengesini nasıl sağlayacağız? Fotoğraftaki suyun o yumuşak dokusunu elde edebilmek için ne yapmamız gerekebilir? Tabi ki yüksek seviyede güneş ışınlarını ve daha alt seviyede kalan ışınları dengelemek mümkün. Elbette bunu elde etmenin birinci yolu, çok popüler olan “HDR” tekniğinin kullanılması. Ancak bu anlatımda amacımız “HDR” tekniğini sizlere açıklamak değil, yukarıda bulunan fotoğrafı o tekniklerin haricinde nasıl elde edebileceğinizi göstermektir.

2. FOTOĞRAF ve İPUÇLARI

– İlk olarak sağlam bir tripod lazım. Eğer tripodunuz ağırsa bu avantaj olacaktır – rüzgardan etkilenmemek için- ancak daha zayıf bir tripoda sahipseniz sırt çantanız veya kum torbalarıyla istenen ağırlığı sağlayabilirsiniz.

– İkinci olarak ise birden çok pozlanmış fotoğrafı kullanmaktansa, tüm pozlamaları tek bir fotoğrafta yapmak daha güzel sonuçlar almanıza yardımcı olacaktır. Bunu ise şu şekilde sağlayabilirsiniz; bir polarize, bir ND+8 ve dereceli ND filtre kullanmak. Polarize ve ND filtremizi suyun o yumuşak dokusunu elde etmek için kullanacağız. Ancak bu noktada en önemli filtremiz ” Dereceli ND” filtremizdir çünkü tüm fotoğrafın doğru pozlanmasında büyük rol alır. Dereceli ND filtre seçimimiz tamamiyle o an bulunan ışık yoğunluğuna bağlıdır. Örneğin; gökyüzü ve yer arasında yüksek kontrast varsa o halde bizimde daha güçlü bir filtre kullanmamız gerekir. Bu noktada istediğimiz sonuçları edebilmek için deneme-yanılma yöntemini kullanarak sonuça varmaya çalışabiliriz.

– Üçüncü olarak ise; Sabır sabır sabır… Bu sahip olmanız gereken en önemli özellik. Bu tarz fotoğraflar için iyi bir nokta bulduğunuzda, o noktaya gidebildiğiniz kadar çok gitmeye çalışın. Şöyle bir göz gezdirin ve farklı açılarda güneş ışınlarının hangi açıyla nereye daha fazla, nereye daha az düştüğünü gözlemleyin. Şöyle bir önerimizde olabilir sizlere, zamanım yok o kadar fazla zaman harcayamam keşif için derseniz o zaman “Google Earth” aracılığı ve tabi panoramio.com üzerinde o alanın daha önce çekilmiş fotoğraflarına bakabilir ve gerekli olabilecek bilgilere bu sayede ulaşabilirsiniz.

 Aşağıda bulunanlar fotoğrafın exıf bilgileri;

– 21mm

– ISO 200,

-1 Ev

– f/22 ve 2,5 Saniye

Bu fotoğraf nasıl çekildi

Yukarda bulunan ayarları kullanma sebebimiz ise;

– 21mm kullanımının amacı fotoğrafta bulunan tüm öğelerin hem yakın hem de uzak görünebilmesini sağlamak. Aynı zamanda kayalıkları daha ön plana çıkarabilmek için fotoğraf makinemi kayalıkların 50cm üzerine yerleştirdim- suya fazlasıyla yakın bir mesafe-

– Diyaframı f/22?ye kadar kısmamızdaki amaç, ışık yoğunluğunu azaltarak pozlama süresine daha fazla müdahale imkânı sağlayıp pozlama süresini arttırarak suyun hareketini flûlaştırabilmektir.

3. DÜZENLEME

Bu fotoğrafta çok fazla müdahele gerektiren bir noktamız olmadı çünkü istediğimiz sonucu filtreler ile elde ettik. Bunun dışında ise az da olsa kontrast değerlerinde oynama, biraz keskinlik verme ve noise azaltma işlemleri yapıldı.

4. ÖNERİLERİMİZ

  1. Kesinlikle çekim yapmayı düşündüğünüz yer hakkında önceden bir çalışma yapın. O noktada oluşan değişimleri iyi not edin.
  2. Sağlam bir tripod kullanın ve rüzgar dolayısıyla sallanmamasını sağlayın.
  3. Mümkünse kablolu/kablosuz kumanda kullanın.
  4. Yüksek seviyede güneş ışınlarını olduğu alanlarda, kaliteli filtreler kullanın. Bu sayede fazla bilgisayar müdahelesine gerek kalmayacaktır.
  5. Flaş! Ne gerek var demeyin. Lazım olacağı zamanlar olabilir.
  6. Fotoğrafladığınız alanda birden fazla farklı kare çekin ve mümkünse filtrelerle oynayarak farklı efektler yakalamaya çalışın.
  7. Farklı alanları keşfetmek için “Google Earth” kullanın.
İyi çekimler.
Subscribe
Bildir
guest

4 Yorum
En Yeni Yorumlar
En Eski Yorumlar
Inline Feedbacks
View all comments
4
0
Would love your thoughts, please comment.x