Nasıl Çekildi? serimize kaldığımız yerden devam ediyoruz, bu fotoğrafta da still life setupını ve farklı fotoğrafların birleştirmesini göreceksiniz. Bugünkü fotoğrafımız Pascal’dan.
Söz Pascal’da…
İçerik
Bu fotoğrafı çekmeden önce bu tarz çekilmiş fotoğraflara bakıyordum ve şekerin bardağın üzerine bırakılma anının fotoğraflandığı bir fotoğrafa denk gelmiştim. Ben de buna benzer ancak daha karanlık tonlara sahip bir fotoğraf çekmeyi planladım. O yüzden beyaz bir fincan, şeker ve karanlık bir ortam benim için yeterliydi bu fotoğraf için.
Ekipman ve Makine Ayarları
- Canon EOS 70D,
- Canon EF S10-22mm f/3.5-4.5 USM @ 22mm,
- 1/250s, f/8.0, ISO 100
- Canon Speedlite 580EX-II flaş, OC-E3 kablo, infrared kumanda ve siyah kartondan oluşan arka plan.
Fotoğraf
Bu fotoğrafımız üç fotoğrafın birleşiminden oluşmaktadır. İlk fotoğrafta odak noktam kahve fincanıydı. Harici flaşı kullanarak farklı pozlamaları denedim. Flaşı makineden ayırmak için ise kablo kullandım. Fincanın alt bölümünde kalan ışığı elde etmek için ise flaşı kahve fincanının arkasında ve kahve altlığına bakacak şekilde baş aşağı tuttum ve biraz şans da olsa fincandaki bu efekti yakaladım. İkinci fotoğraf ise şekerin fincanın içerisine doğru dökülme anı. Şekerin dökülme anında olabildiğince net olmasını istememden dolayı yeniden flaşı kullandım. Flaş fotoğrafımızın sağ alt köşesinde, karenin dışında kalacak şekilde pozisyonlandırdım. Bu noktada zor olan kısım belkide bu fotoğraftaki en zor kısım şekerin dökülme anının odaklanması. Çünkü bir yandan şekeri kaşıktan dökme, bir yandan flaşı tutmak bu süreci zorlaştırmaktaydı.Son bölüm ise fincanın içinden çıkan dumanı fotoğraflamak. Bunun için kaynar su koymayı denedim ancak istediğim sonucu elde edemedim. Bir çok denemeden sonra ise daha önce çekmiş olduğum duman fotoğraflarından birini kullanmayı tercih ettim.
Müdahale
Fotoğrafa tüm müdahaleyi Photoshop CS6 üzerinde yaptım. Tüm fotoğraflar RAW olarak çekildi ve Adobe Camera RAW üzerinde pozlama, kontrast ve gürültü azaltma işlemlerini gerçekleştirdim.
İlk olarak çekmiş olarak fincan fotoğrafını birinici katman olarak açtım ve daha sonra üzerine sadece şekeri çektiğim fotoğrafı ikinci katman olarak yerleştirdim. Daha sonra ise boş bir katman oluşturdum ve bu katmanın opaklık derecesini %70’te tuttum. Bunu yapma sebebim ise fotoğrafın istediğim alanlarında istediğim karartıyı yaratmaktı. Bir sonraki adım ise duman fotoğrafının eklenmesi. İlk olarak duman fotoğrafını fincanın ağız bölgesine uygun olacak şekilde küçülttüm ve “mask layer” ile duman haricinde kalan ve diğer katmanlarla uyuşmayan alanları “brush” yardımıyla sildim. “Mask” ile işim bittikten sonra ise dumana biraz daha keskinlik verdim. Bunu “Filter” bölümünden “high pass” ile yapabilirsiniz. Bunu sadece duman katmanı seçiliyken yaparsanız sadece duman fotoğrafı etkilenir, bunu bilmenizde yarar var. Son olarak ise; siyah&beyaz ayarı için katman oluşturdum ve opaklık derecesini %80’e indirdim. Bu noktada yine “mask layer/layer mask” ile eli devre dışı bıraktım çümkü elin tam olarak siyah&beyaz olmasını istemiyordum aksine siyah&beyaz’a yakın olmasını istiyordum.
Sonuç
Herhangi bir mesaj verme niyetli çekmedim aslında bu fotoğrafı, sadece eğlenmek çektiğim bir fotoğraf.
İpuçları
- Çekime başlamadan önce mutlaka ne çekmek istediğinize karar verin ve ona göre hazırlık yapın! Çünkü boşu boşuna yüzlerce kare çekip sonra tatmin edici fotoğraf bulamama gibi bir durumla karşı karşıya kalabilirsiniz.
- Sabırlı olun! Eğer çekmeye çalıştığınız şeye ulaşamıyorsanız hemen vazgeçmeyin, deneyin.
- Farklı açılardan ışıklandırmayı ve fotoğraflamayı deneyin ve yaptığınız işten zevk almaya bakın!
Fotoğraf Sahibi: Pascal Müller