Fotoğraf sanatçısı Ahmet Yasir Karakaş yaptığı yıldız pozlamaları ve Ilgaz Time Lapse videosuyla adını duyurmuştu. Ilgaz Time Lapse II den sonra 3 yıl üzerinde çalıştığı ve toplamda 7000 kareden oluşan bu muhteşem Ankara Time Lapse Filmini hazırladı. Nasıl ve hangi ekipmanlarla hazırladığı merak edenleri unutmadı ve bir yazı hazırladı 🙂
Ankara Timelapse Film Hakkında
İstanbul için bir çok time lapse filmin olmasına rağmen Ankara da bu tarz çalışmalar yok denecek kadar azdı. Ilgaz II Timelapse filmimden sonra fırsat buldukça Ankara’da çekimler yapmaya başladım. Amacım Ankara’ya yakışacak güzel bir time lapse filmi hazırlamaktı. Toplamda 7000 fotoğraf kullandım ve çekimler 3 yıl sürdü. Projeye başladığımda time lapse in konseptini gece görüntülerinden oluşmasına karar verdim. Çünkü insanların ilgisini en iyi bu şekilde çekebileceğimi düşünüyordum. Gece çekmenin bazı dezavantajları olası değil. bazen ıssız ve tekin olmayan yerlerde tek başınıza 2-3 saat beklemeniz gerekiyor 🙂 Ama çıkacak sonuç için insanın gözü onları görmüyor bile… Bir hatırlatma olarak şunu söyleyeyim. Çekimleri umuma açık yerlerde gerçekleştirdim. Anıtkabir de çekim için izin sıkıntısı vardı. istediğim saatte çekim yapamayacağım için Anıtkabir’den tek bir açı alamadım. Gündüz çekmiş olduğum başka bir time lapse videomda Anıtkabir’de hyper lapse yapmıştım. Sayfamdan bakabilirsiniz (facebook.com/KarakasPhotography)
Umarım beğenirsiniz iyi seyirler.
Nasıl Çekildi?
Ankara Time Lapse Film hakkında konuşmadan önce kısaca time Lapse hakkında dilimin döndüğünce bilgi vermek istiyorum.
Time Lapse sizinde bildiğiniz gibi Türkçe’de ‘zaman atlamalı çekim’ anlamına geliyor. Kısaca Uzun sürede gerçekleşen hareketlerin hızlandırılmış halidir. Time Lapse’i iki şekilde yapmak mümkün. Birincisi video çekmek, ikincisi ise fotoğraf ile. Ben fotoğrafı çekmeyi tercih ediyorum. Video çekip hızlandırmamızın bolca dezavantajı vardır. Bu dezavantajları şöyle sıralayabiliriz:
1-Bir saatlik zaman dilimini time lapse şeklinde kaydetmek sitersek bir saat boyunca video çekmemiz gerekmekte. Bu çekeceğimiz videoyu 4K çektiğimizi düşündüğümüzde boyut olarak korkunç rakamlar ortaya çıkar. Her bir açı için 1 TB lık HDD ye ihtiyaç duyarız. Bir time lapse filmi için ortalama 30 TB lık bir depolama alanı anlamına geliyor.
2-4K video montajı için çok güçlü bilgisayarlara ihtiyaç vardır.
3-Her kamera 4K video çekmiyor ve çekenlerde çok pahalılar.
4-Video ile gece uzun pozlama yapamayız.
Bu maddeleri göz önüne aldığımızda fotoğraf çekerek timelapse yapmak daha mantıklı oluyor. Fotoğrafta da tek problem Shutter problemi. Ama sıraladığım diğer maddeler gibi çok sıkıntı olmayacak bir konu. Ben 3 yıldır aktif olarak time lapse yapmama rağmen Shutter sayım sınıra ulaşmadı bile.
Ekipmanlar
Timelapse çekimi aslında çok kolaydır. Makinemize ilave olarak Tripod ve Timer Kumandaya ihtiyacımız var. Daha profesyonel bir iş için ise Slider ve ND filtre vb. ekipmanlar kullanmak gerekiyor.
Çekim Tekniği
Biz sinemada bir film izlerken saniyede 24 kare görürüz. 1 saniye=24 kare fotoğraf demektir. Bu mantıktan yola çıkarak çekeceğimiz timelapse in kaç fotoğraftan oluşacağını bulabiliriz. 10 saniyelik bir görüntü istiyorsak 240 adet fotoğraf çekmemiz gerekmekte. her bir fotoğraf arasında 3 saniyede aralık verdiğimizi hesaba katarsak 16 dakika yapar. Yani biz 16 dakikalık bir zaman dilimini 10 saniye gibi kısa bir süreye indirmiş oluruz. İki fotoğraf arasında vereceğimiz aralık duruma göre değişkenlik gösterir. Eğer çekeceğimiz ortamda hareket çok az ise aralığı uzun tutarız (10 sn gibi). ama tersi bir durumda da aralığı kısa tutarız (1-3 sn gibi).
Fotoğrafları İşleme
Yapmış timelapse in yarısı çekim sırasında ortaya çıkıyorsa diğer yarısı da editleme aşamasında ortaya çıkıyor. RAW olarak çektiğimiz fotoğrafları işlemek için Lightroom ve Lr Timelapse programlarını kullanıyoruz. Fotoğrafları işledikten sonra isterseniz LR Timelapse programından direk video çıktı alabiliyorsunuz. Ben Fotoğrafları Jpeg olarak kaydedip daha sonra After Effects ile birleştirmeyi tercih ediyorum. Son olarak da Premier ile tüm kurgunun montajını yapıyorum.
Ekipmanlar:
Kullanılan Programlar:
-Lightroom , Lr Timelapse, After Effects,Final Cut Pro, Premier
Facebook : Ahmet Yasir Karakaş
Diğer Videoları : Vimeo
Demek o siyah pelerinle çekim yapan abimiz buymuş 🙂