Alan Derinliği Nedir, Nelere Bağlıdır?

0 Shares

Alan derinliği, çoğu kişinin fotoğrafa başlama amacıdır. Arka planın flu olması, nesneyi veya kişileri ön plana çıkarır. Bu özellikle portre ve makro fotoğraflarda çok istenen bir şeydir. Bu yazımızda alan derinliğini ve nelere bağlı olduğunu göreceğiz.

Alan Derinliği Nedir?

Basitçe anlatmak gerekirse fotoğraftaki net alana denir. Net alan fazla ise alan derinliği çoktur, net alan az ise alan derinliği sığdır denir. Genellikle bu durum karıştırılır, çok fazla arka plan fluluğu olan fotoğraflara alan derinliği çok fazla denir fakat aslında tam tersidir.

Alan Derinliği Nelere Bağlıdır?

1- Diyafram Açıklığı:

Alan derinliğinin bağlı olduğu etmenlerden biri diyafram açıklığıdır. Diyaframın ne işe yaradığını şuradaki yazımızda görmüştük. Açık diyafram, arka planın daha flu olmasına yol açar. Bu da açık diyaframlı lenslerin çok daha pahalı olmasının temel sebeplerinden biridir. Fakat dezavantajı da vardır, genellikle çok açık diyafram keskinliğin azalmasına neden olur.

Üstteki Canon EOS 5d Mark2 + Canon EF 50mm f1.8 kullanılarak çekilmiş fotoğrafta farklı diyafram değerlerinin alan derinliğine etkisini görüyorsunuz. Açık diyaframda arka planın ne kadar flulaştığına dikkat edin, arkadaki beyaz kutu hiç görünmüyor ama diyafram kısıldıkça arka plan daha belirgin hale geliyor.

Düzeltme: 2. fotoğraf ile 3.fotoğraf yer değiştirmelidir.

2- Odak Uzaklığı:

Kullanılan lensin odak uzaklığı da alan derinliğinde etkilidir. Odak uzaklığı arttıkça net alan derinliği azalır. Yani ne kadar fazla odak uzaklığına sahip lens kullanırsanız (Örneğin 135mm f2, 200mm f2 gibi) daha az alan derinliğine sahip olursunuz.

Makro veya moda fotoğraflarında çoğunlukla odak uzaklığı yüksek lensler tercih edilir.

A. Welsh (Canon EOS 5d Mark2 + 200mm f2 L)

Alistair Hobbs (Pentax k20d + Sigma 180mm f3.5)

3- Netlenen objenin makinaya uzaklığı:

Netlenmek istenen objeye olan yakınlığa göre de alan derinliği değişir. Objeye yaklaşmanız alan derinliğini azaltır.

Üstteki fotoğrafta ilk önce lensin minimum netleme mesafesine yakın bir yerden objeyi netleyerek çekim yaptım. Daha sonra hiç bir ayarı değiştirmeden geriye doğru giderek ikinci fotoğrafı çektim. Alan derinliğindeki değişimi görüyorsunuz. Ne kadar yaklaşırsanız o kadar fazla flu alan elde edersiniz. Bu etkinin Photoshop ile yapılabildiği söylense de orjinali gibi olmuyor, alan derinliği düzlemsel olarak etki eden bir faktör, net alandan ileriye ve geriye gittikçe doğrusal olarak değişiyor, dolayısıyla Photoshop ile kolaylıkla yapılabilecek bir işlem değil. İşin tekniğine yine çok girmeden anlatmaya çalıştım, umarım faydalı olur.

Subscribe
Bildir
guest

3 Yorum
En Yeni Yorumlar
En Eski Yorumlar
Inline Feedbacks
View all comments
Nil

O kadar sade, güzel anlatmışsınız ki çok işime yaradı tüm konular. Çok teşekkür ederim.

Arto Davulciyan

Güzel bir yazı olmuş. F4 ve F8 örneği yer değiştirmeli…

Bill

Evet, bence de…

3
0
Would love your thoughts, please comment.x