Akılı Telefonlar için Lumu Işık Ölçer

0 Shares

Işık Ölçer Ne İşe Yarar? Işık Ölçer Gerekli mi?

Lumu-2

Işık ölçer ihtiyaç mı? diye düşünüyor olabilirsiniz. Zaten makine bu işlemi yapıyor diyebilirsiniz. Ancak şunu bilmekte fayda var. Makine algıladığı ışık ile pozlama yapar. Buda doğal olarak yansıyan ışıktır. Bu durumun yarattığı bazı sorunlar vardır. Koyu renklere odakladığınızda makine karanlık ortamda olduğu izlenimine varacaktır. Yansıyan objeler odaklandığında ise tam aksi olacaktır ve ölçüm şaşacaktır. Bundan dolayı stüdyoda çalışan, profesyoneller, TTL flaş kullanmayanlar ışık ölçerlere ihtiyaç duyarlar. Bütün bunların yanı sıra sadece flaşlar ile değil sürekli ışık ölçmek içinde kullanılabilir. Kısacası ışık ölçer kesinlikle gereklidir.

Lumu4

Nedir Bu Lumu?

Lumu, profesyonel fotoğrafçıların vazgeçemedikleri ışık ölçerin daha küçük ve kompakt halidir.

Akıllı telefonlarında hayatımızda yer etmesiyle birlikte telefonlara özel bir çok ürün hayatımızda yer etti. Olloclip bunlardan bir tanesi. Şuana kadar İphone’a özel tasarlanan lensler Türkiye üzerinde ciddi satış rakamlarına ulaştı. Bunu kimse beklemiyordu açıkçası. Konuyu fazla dağıtmadan Lumu dan biraz daha bahsedelim.

Lumu14

 

Lumu da akıllı telefonlar için tasarlanmış ve bir uygulama ile desteklenmiş bir ürün. Yine akıllı telefonlar için tasarlanmış, ön ve arka kamerayı kullanan bir çok uygulama mevcut. Pocket Light Meter, PhotoMeter, Light Meter Free, FotometerPro gibi uygulamalar bunlardan en önemlileri. Uygulamaların güzel özellikleri var ancak pek sağlıklı çalıştıkları söylenemez. Bunun sebebi telefona ait entegre kamerayı kullanmaları olmalı. Lumu yapısı ile bu uygulamaların dışında kalıyor. Işık ölçerlerin üzerinde gördüğümüz ve alışık olduğumuz bir algılayıcı ile ışık ölçüm işlemini yapıyor. Telefonun mikrofon girişine bağlanarak kullanılıyor. Bu ürün ile birlikte birde İOS ve Android uygulamaları mevcut. Bunlardan da kısaca bahsetmeye çalışacağız.

Lumu15

  • Lumu ışık ölçerin mikrofon girişi ve kolye şeklindeki yapısından görünüm

Lumu6

Lumu6-3

  • Lumu ışık ölçer gayet hoş bir kutu ve taşıma çantası ile geliyor.

Hoş görüntüsünü bir kenara bırakıp birazda teknik özelliklerine göz atalım:

 

– Ölçüm Aralığı (Ortam ışığı, ISO 100): 0.15 – 250,000 lux (EV -4 to 20)

– Hassasiyet: +/- 0.1 EV

– Işık Reseptörü: Yarım Küresel Difüzör

– Güç: Ses sinyali (Pil Yok)

Lumu İOS ve Android Uygulaması

Lumu ışık ölçerin uygulama ile birlikte çalıştığından yukarıda bahsetmiştik. Lumu ücretsiz uygulaması İOS 5 ve üzerinde iphone’lar ile birlikte çalışabiliyor. Ancak Android için durum biraz farklı; Samsung Galaxy Not 2, Samsung Galaxy S4 ve HTC One gibi cihazlarda uygulama Android 4.1 sürümü üzerinde çalışmaktadır. Ürünün İOS uygulamasını (https://itunes.apple.com/si/app/lumu-pinhole/id765810334?mt=8) linkinden indirebilirsiniz.

Lumu9

Lumu11 Lumu16

  • Lumu ve Kenko

 

Lumu Işık Ölçerin Fiyatı Nedir?

Yukarıda da görüldüğü üzere profesyonel ışık ölçerler ile aynı sonuçları verebiliyor. Her an yanınızda taşıyabilmeniz de ekstrası. Ürünün fiyatı yurt dışında 149£ civarında. Yaklaşık olarak 400 TL ye denk geliyor. Sekonic ten örnek verecek olursak alt modelleri bile 600 TL civarında satılıyor Türkiye’de. Lumu ülkemizde satılır mı tartışma konusu. Bu noktada fiyatları göz önünde bulundururak kararı tabii ki yine siz kullanıcılar verecek. Ürünü ise en kısa sürede ülkemizde görmek isteriz.

Ayrıca ürünün hoş bir videosu da var. İyi seyirler…

Yazı : Mert Kangal

 

 

Dursun Yartaşı

İstanbul’da yaşayan gezgin bir düğün fotoğrafçısı.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x