Düzenleme

Lightroom nedir? Lightroom nasıl kullanılır?

Merhaba Arkadaşlar,

Bugünkü işleyeceğimiz konulardan birisi Adobe’un ürünlerinden biri olan, gerek fotoğrafçılık, gerekse retouching işlemleri için en çok kullanılan programlardan birisi olan Adobe Photoshop Lightroom.

Adobe Photoshop Lightroom Nedir?

Adobe Photoshop Lightroom, MacOS ve Windows işletim sistemleri için tasarlanan yüksek boyutlu dijital fotoğrafların işlenmesini ve yönetimini kolaylaştırmak amacıyla kullanılan bir programdır. Adobe Photoshop’un aksine daha basit bir arayüze sahip olan ve ufak işlemler için tercih edilen bir programdır.

Özellikleri ve Avantajları Nelerdir?

Aslına bakarsak basit bir program gibi gözükse de, post-prodüksiyon ve dijital düzenleme için eşi benzeri zor bulunan bir programdır diyebiliriz. Gerek fotoğraf çekimleri sırasında fotoğrafçılar tarafından kullanılan Tethering Shooting özelliği olsun, gerekse birden fazla imajları tek bir seferde Kütüphane’de görebilme, Export edebilme, Web için galeri oluşturma ve yükleme gibi özelliklerini barındırdığı için en çok kullanılan programlar arasına girmekte.

Ben sizlere Fotoğrafçılık ve Post-Prodüksiyon alanında en çok kullanılan teknikleri sırasıyla anlatacağım, umarım keyifli bir yazı olur 🙂

Öncelikle Adobe Photoshop Lightroom’un arayüzünü bir tanıyalım.

Library – Fotoğraflarımızı Export ederken görebileceğimiz Kütüphane, burada işleyeceğimiz fotoğrafların tümünü görebilir, aralarından seçim yapabilir ve aralarında hızlı geçişler yaparak görebiliriz.

Develop – Kütüphane’de seçtiğimiz ve işlem yapmak istediğimiz fotoğraflarımızı Develop kısmı ile yönetiyoruz. Fotoğrafta ki Renk Sıcaklığı, Kontrast Ayarı, Pozlama vb. gibi ayarlamaları bu kısımdan kontrol ediyoruz.

Map – Çektiğiniz fotoğraflarınızı konumlandırmak adına kullanılan bir arayüz, Google Maps gibi harita üzerinde gezdiğiniz bir bölgenin fotoğraflarını görmenizi ve o konuma fotoğraf yükleminize yardımcı olur. Ülkemizde aktif olarak çalışmadığı için ve konumuza biraz uzak olduğu için üzerinde fazla durmuyorum. 🙂

Book – Bu kısım da seçtiğiniz fotoğraflarınızla ya da çalışmalarınızla birlikte dijital bir portfolyo hazırlayabilir ya da baskıya hazır hale getirebilirsiniz. Portfolya hazırlamayı ve Kitap halinde sunmayı düşünenlerin göz atmasını öneririm.

Slideshow – Tahmin ettiğiniz üzere dijital olarak Slayt bir gösteri hazırlamamıza yardımcı olabilecek bir arayüz kendisi. İnternetten bulabileceğiniz bir çok Template ile eğlenceli şeyler yapabilir, işleriniz için sunum hazırlayabilirsiniz.

Print – Baskıya yollacağınız işleri bu kısım ile daha detaylı bir şekilde yönetebilir, kullanacağınız kağıt boyutunu ayarlayabilir, kullanacağınız sayfalar birden çok ise otomatik olarak numaralandırabilir, watermark ekleyebilir ve kolaj ayarlarını detaylı olarak yönetebilirsiniz.

Web – Web sayfanız için çok kolay bir şekilde portfolyo oluşturabilirsiniz, Adobe Photoshop Lightroom ile birlikte gelen bir çok template ile gerek horizontal gerek vertical gerekse slideshow şeklinde portfolyo sayfaları hazırlayabilirsiniz.

Yukarı da gördüğünüz gibi Adobe Photoshop Lightroom’un arayüzünü kısa bir tanımış olduk.

Şimdi gelelim bizim için önemli olan püf noktalarına ve işimizi kolaylaştıracak bilgilere;

  • Çektiğim fotoğraflarımın hepsini Kütüphane’de görmek istiyorum. Bunu nasıl yapabilirim?

Öncelikle çektiğimiz fotoğrafları bir klasör de topladık ve hepsini görmek istiyoruz, bunun için Library kısmında sol tarafta bulunan Folders’a tıklayarak Add Folder diyebilir ya da yine sol altta bulunan Import butonuna tıklayıp fotoğraflarımızı işlemeye başlamadan önce görebiliriz.

Fotoğraflarımızın bulunduğu klasörü seçip Import ettikten sonra, işlem yapacağımız yer yani Develop sekmesine geliyoruz.

Sağ tarafta fotoğraflarımızı işleyeceğimiz Panel karşımıza çıkıyor, buradan Pozlama, Beyaz Dengesi, Kontrast ve birçok ayarı fotoğrafımıza uygulayabiliyoruz.

Fotoğrafımızı düzenledikten sonra yaptığımız işlemleri diğer fotoğraflara da aynı şekilde tek bir seferde yapmak istiyorsak eğer CMD+A ya da Ctrl+A diyerek diğer fotoğraflarımızı seçiyoruz ve Sync butonuna tıklıyoruz, karşımıza çıkan pencere de bize hangi ayarların diğer fotoğraflara da uygulanması gerektiğini gösteren bir pencere açılıyor ve buradan isteğimize göre seçebiliyoruz.

  • Camera Calibration Nasıl Uygulanır?

Fotoğraf çekimleriniz de eğer Color Checker kullanıyorsanız ve fotoğraf makinenizdeki renk profillerini doğru bir şekilde kullanmak istiyorsanız, Kütüphane’de Color Checker kullandığımız fotoğrafı açıyoruz.

Fotoğrafı açtıktan sonra yapmamız gereken işlem doğru renkleri görebilmemiz için White Balance Selector’u seçip gri olan bölgeye tıklayıp Beyaz Dengesi ayarı yapmak, doğru bir renk profili alabilmek için bunu yapmamız şart.

Daha sonra File > Export diyoruz ve karşımıza çıkan pencereden X-Rite Presets’den, ColorChecker Passport‘u seçiyoruz. (Bu Add-On’u indirmek için adrese tıklayabilirsiniz.) Daha sonra DNG Profile Name kısmına vermek istediğimiz renk profilinin ismini giriyoruz.

Ve artık oluşturduğumuz Renk Profili kameramızdaki ile aynı oluyor. Son yapmamız gereken işlemlerden birisi yine sağ panelde bulunan Camera Calibration kısmına geliyoruz ve oluşturduğumuz renk profiline tıklıyoruz ve işlem tamam!

Daha doğru bir renk profili almak istiyorsak eğer fotoğraflarımıza bu tekniği uygulayabilir ve daha doğru ve güzel sonuçlar alabiliriz. Bir diğer konumuz Tethering Shooting. Bu kısım daha çok fotoğrafçı arkadaşlarımızı ilgilendiren bir kısım ama yararlı bulduğum için değinmek istedim.

  • Tethering Shooting nedir ? Nasıl Uygulanır?

Tethering Shooting tekniğini, fotoğraf makinemizi bilgisayara bağlayarak çektiğimiz fotoğrafları anında bilgisayarımızda görüntülemeye ve düzenlemeye yarayan bir tekniktir. Bir diğer artısı çektiğiniz fotoğrafları, kameranın hafıza kartına değil, bilgisayarın kendi hafızasına kayıt eder, bu sayede çekeceğiniz poz sayısı hafıza kartına oranla daha fazla olur.

Tethering Shooting tekniğini başlatmak için File’a tıklayıp Tethered Capture‘a geliyoruz ve Start Tethered Capture diyoruz.

(Not: Bu tekniği kullanmadan önce kameranızın bilgisayarınıza bağlı olduğundan emin olun.)

Daha sonra karşımıza Tethered Capture Settings penceresi açılacak, bu pencere de fotoğrafları hangi uzantıya kayıt edeceğimizi, fotoğrafların isimle ya da numara ile adlandırılabileceğini ve fotoğraflarımıza keyword ya da information girebileceğimiz ayarları bize sunar.

Ayarlamalarımızı yaptıktan sonra, karşımıza kamera ayarlarımızı gösteren bir pencere açılacak. Burada kameramızın sırasıyla Enstantane, DiyaframISO ve Beyaz Dengesi ayarlarını görebiliriz. (Eğer “No Camera Detected” uyarısı alıyorsanız, bir süre bekleyin, kameranızda ki fotoğrafları okumaya çalıştığı için biraz gecikme yaşabilirsiniz, merak etmeyin kablonuz ya da fotoğraf makineniz bozuk değil 🙂 )

Ve artık fotoğraf çekimlerimiz için ayarlarımız hazır, artık çekimimize başlayabiliriz.

İlk fotoğrafımızı çektik ve birkaç saniye sonra çektiğimiz fotoğraf artık ekranımızda! (Çektiğiniz fotoğrafı Library kısmından görebiliriz.)

İlk çektiğimiz fotoğrafta Beyaz dengesi ayarı yapmak istiyoruz diyelim, eğer gri kartınız varsa onu da kullanabilirsiniz.

Library kısmındaki fotoğrafımızı tıklayıp Develop kısmına geliyoruz ve White Balance Selector‘u seçip gri bir yüzeye tıklıyoruz ve artık White Balance ayarımız tamamlandı.

Beyaz dengesi ayarımızı yaptıktan sonra her seferinde tek tek çektiğimiz fotoğraflara Beyaz Dengesi ayarı yapmak yerine, Çekim panelimizde bulunan Develop Settings’den “Same As Previous” diyoruz ve artık bir önceki fotoğrafta uyguladığımız ayarlar, bundan sonra çekeceğimiz fotoğraflara da kendiliğinden uygulanmış oluyor!

Bu sadece White Balance ayarı için değil bir çok ayarı Develop kısmından yapabilir ve bir sonra ki çekeceğiniz fotoğrafa aynı işlemleri “Same as previous” diyerek uygulayabilirsiniz! Örneğin fotoğraflarınızın kenarlarına karartma efekti (Vignetting) vermek istiyorsunuz diyelim, ilk çektiğiniz fotoğrafta White Balance ayarlamasının yanında, Lens Correction sekmesinden Manual’a gelip Vignetting ayarlaması yapabilirsiniz ve bunu çekeceğiniz sonra ki fotoğraflara otomatik olarak uygulayabilirsiniz. İşte Tethering Shooting tekniğinin en iyi yanlarından birisi de budur!

Ve en son olarak fotoğraflarımızı Export etmeye geldik, bütün işlemlerimizi tamamladıktan sonra artık fotoğraflarımızı diler Adobe Photoshop’ta düzenlemek için .psd formatında, dilersek kullanıma hazır olarak .jpeg formatı olarak Export edebiliriz.

Export alabilmek için sırasıyla, File > Export diyoruz ve karşımıza Export Settings penceresi açılıyor.

Export Location: Dosyaları çıkaracağımız uzantıyı ya da klasörü buradan ayarlıyoruz. Eğer fotoğrafımızı ilk başta Import ederken kullandığımız klasörle aynı yerde olmasını istiyorsak “Same folder as original photo” diyoruz ve“Put in subfolder” diyerek aynı klasöre Export klasörü oluşturabiliyoruz.

Filename: Burada Export edeceğimiz fotoğraflara isim ya da numaralandırma verebiliyoruz.

Video: İsminden de anlaşılabileceği üzere, video ya da slayt şovları için Export ayarlarını düzenlememize yarayacak panel bulunuyor.

File Settings: Bu kısımda Export ayarlarını belirliyoruz, Lightroom’da uyguladığınız işlemleri dışarıya nasıl aktarması gerektiğini burada belirliyoruz. İster .jpeg formatında, ister .psd formatında, istersek .tiff formatında. Bu sizin tercihinize ve kullanım alanınıza göre değişir. Ben Export ettikten sonra Photoshop’ta düzenlediğim için imajlarımı PSD formatında ve sRGB renk gamı kullandığım için onu seçerek export ediyorum. 8 bit ve 16 bit olması size kalmış bir opsiyon, eğer web ya da portfolyo için kullanıyorsanız 8 bit, eğer baskı işleri gibi işlemlerden geçirceksiniz imajınızı 16 bit seçmenizi öneririm.

Image Sizing: İmajlarınızı Export ederken eğer orjinalinden farklı bir boyut girmek istiyorsanız bu kısımı kullanabilirsiniz, ben 300 DPI çalıştığım için fotoğrafın orjinal boyutunu ellemeyip, sadece Resolution kısmını kullanıyorum.

Metadata: Fotoğraflarınızın verilerini kısacası, EXİF bilgilerinin görünmesini ya da sadece telif hakkının görünmesi gibi bir çok veri ayarlarını buradan yapabilirsiniz.

Watermarking: Bir nevi telif anlamına gelir, yani örneğin çektiğiniz fotoğrafın telif hakkının size ait olduğunu yazabilirsiniz bu kısımda örnek vermek gerekirse “© Mehmet Geren” gibi. Fotoğraflarınızda EXİF bilgilerine bakıldığın da bu kısımı görmüş olursunuz.

Post-Processing: Eğer fotoğraflarınızı Lightroom’dan Export ettikten sonra Photoshop’ta düzenlenmesini istiyorsanız ya da farklı bir program da açılmasını istiyorsanız bu kısımı kullanabilirsiniz, ben fotoğraflarımı Lightroom’da düzenledikten sonra Photoshop’ta da detaylı olarak düzenleyeceğim için bu seçenek ben de Open in Adobe Photoshop CC 2014 olarak seçili.

Ve ayarlarımızı yaptıktan sonra artık Export diyebiliriz.

Bugün sizlere Adobe Photoshop Lightroom’un püf noktalarını ve işinizi hızlandıracak teknikleri anlattık.

Yazar: Mehmet GEREN

http://www.mehmetgeren.com/

Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip edin!

©Fotografium I Facebook: http://ow.ly/RmVG1
©Fotografium I Youtube: http://ow.ly/7ncn300sPaH
©Fotografium I Twitter: http://ow.ly/RmVWh
©Fotografium I Instagram: http://ow.ly/RmVZ5
Continue Reading

İstanbul’da yaşayan gezgin bir düğün fotoğrafçısı.

Click to comment

More in Düzenleme