9 Maddede RAW Fotoğrafın Mobil Fotoğrafçılık İçin Önemi

0 Shares

RAW dosyalar fotoğraflarınızı dramatik bir şekilde iyileştirebilir ama Android ve Windows’un RAW fotoğraf konusunda mobili daha fazla sahiplenmesi gerekiyor. Bilindiği üzere Apple şu an fotoğraf konusunda lider. Bunu anlamak için Flickr’ın Camera Finder sitesine bir göz atmak yeterli. Fotoğraf yükleme sayılarında Apple diğer firmalara çok büyük fark atmış durumda. (Canon, Nikon dahil) Ama bunun sebebi tabi ki Apple’ın en iyi kameraları üretmesi değil. LG, Samsung gibi firmalar Apple kadar iyi hatta daha iyi kameralı telefonlar üretiyor ama Apple geçmiş yıllarda yaptığı iPhone’la Çekildi kampanyasıyla çok büyük bir algı yarattı. Eğer Android ve Windows üreticileri, geliştiricileri Apple’ın algı yönetimine yetişmek istiyorlarsa yaptıkları kampanyaların çok daha büyük çaplı olması gerekiyor. İyi haber şu; aslında Android ve Windows’un halihazırda kullanabileceği bir alan var: RAW Fotoğraf. Kötü haber ise şu an kimsenin bunu kullanmıyor olması.

Kaynak: SL Studio

Fotoğraf: SL Studio

RAW nedir? JPEG’den farkı nedir?

RAW dosyalar kameranızdaki işlenmemiş ve sıkıştırılmamış dosyalardır. JPEG’e göre çok daha fazla bilgi barındırırlar. Fakat kullanılabilmeleri için belirli programlar aracılığıyla sağlanan mozaikleme denilen işlemden geçmeleri gerekir. İşlenmeleri gerektiği için, programa göre görünümleri farklılık gösterebilir. Bir sitenin farklı tarayıcılarda kod yorumlanmasından dolayı farklı gözükmesi gibi. RAW dosyalar çok daha büyüktür. JPEG’ler fotoğrafın gözükmesi için gerekli dosyaları tutup geri kalanı silerek boş alan sağlarlar. 16 megapiksellik bir fotoğraf JPEG’se 3-5 mb arası olurken RAW olduğunda 20mb’ya yaklaşacaktır. Daha spesifik olursak, JPEG’ler resmi oluşturmak için 256 basamaklık kırmızı, yeşil ve mavi kullanırlar. Öte yandan RAW fotoğraflar en az renk başı 4,096’lık bir skalaya sahiptir..

Yani RAW daha iyi görünür öyle mi?

Eğer üzerinde çalışırsanız, daima evet. JPEG’lerde bulunan 16.7 milyon renk (256’nın küpü)  gerçekçi, doğal bir fotoğraf oluşumu için tam olarak yeterli değil. Ama telefon üreticileri JPEG’lere çeşitli filtreler atıp iyileştirmeler yaparak en iyi görünen halini yakalıyorlar. Yani fotoğrafınızın kalitesine telefondaki donanım değil, telefonun içinde bulunan yazılım karar veriyor. Bundan dolayı, JPEG’ler çekildikten sonra direk güzel görünebiliyorlar. Ama dediğim gibi RAW dosyalar JPEG’lere göre çok daha yoğun şekilde editlenebilir. (JPEG’deki gibi birkaç oynamayla hemen fotoğrafınız bozulmaz, daha yüksek skala da editleme yapabilirsiniz.) Üreticiler de aynı şekilde RAW fotoğraflara kendi zevklerine göre çeşitli filtre seçenenekleri verebilir. Burada önemli olan nokta fotoğrafınızın üzerinde daha fazla kontrol sahibi olabilmeniz. Örneğin bu fotoğraf LG G4’le çekildi.

Fotoğraf: Napier Lopez

Fotoğraf: Napier Lopez

Şimdi de aynı fotoğrafın RAW editlenmiş haline bakalım.

Fotoğraf: Napier Lopez

Fotoğraf: Napier Lopez

Gölgeler biraz açılmış ve renkler keskinleştirilmiş. Karanlık alanlardaki detayların kaybolmaması için çok fazla noise reduction yapılmamış. Sizde RAW haliyle uğraştıktan sonra fotoğrafı beğendiğiniz hale getirdiyseniz, onu JPEG benzeri formatlarda çıktı alarak paylaşılabilir boyutlara çekebilirsiniz.

RAW dosyayla neler yapabiliriz?

  1. Fotoğraflarınızda bir sıkıntı oluştuğunda RAW devreye girebilir.
  2. Fotoğraf çekildikten sonra tekrar beyaz ayarı yapabilirsiniz.
  3. Parlak(Patlamış, beyaz alanlar) alanları belirli seviyede geri getirebilirsiniz. Örneğin fotoğrafınızda hiçbir veri olmayan o bembeyaz gökyüzünden mavi bir tonu çağırabilirsiniz.
  4. Aynı şey gölge kısımlar için de geçerli. Orada olduğundan bile haberiniz olmadığı detayları karanlık alanlardan çağırabilirsiniz.
  5. Eğer fotoğraf az/fazla pozlanmışsa rahat bir şekilde karanlık ve aydınlık alanlarla oynayarak düzeltebilirsiniz.
  6. Belirli fotoğraflara telefonların hazır ayarlarından farklı olarak özel keskinleştirme yapabilirsiniz. Örneğin, portreler manzaraya kıyasla daha az keskin olması gereken fotoğraflardır. Hazır ayarlarla bunu yapamazsınız.
  7. Noise reduction(Kumlanma kaldırma) da manuel olarak ayarlanabilir. Bazı fotoğraflar grenle de güzeldir. Bazılarında o grenlerin kalkması gerekir. RAW bir fotoğrafta JPEG’e göre gren kaldırma işlemi çok daha başarılıdır.
  8. Renk ayarları JPEG’deki gibi sapmalara neden olmaz. Bu özellikle ten rengini ayarlarken, yemek fotoğraflarken ya da dodğa fotoğrafçılığında kendisini çok belli eder.
  9. Kullandığınız filtreler çok daha iyi görünecektir. Çünkü normalde bir filtre attığınızda JPEG’de renk bilgisi az olduğu için kamera renkleri kafasına göre atayabilir. Ama RAW’da böyle bir sorun oluşmaz.

Üstte yazdıklarımın özeti, aslında çok daha kaliteli fotoğraflar elde edebilirsiniz. Dahası fotoğraflar artık telefon üreticisinin değil, sizin estetik anlayışınıza göre şekillenecektir. JPEG’de fotoğrafınızı düzenlemesi için eczaneye giderken RAW da gerçek bir fotoğraf stüdyosuna gidersiniz.

O zaman neden herkes RAW kullanmıyor?

Profesyonel fotoğrafçılar daima RAW kullanır. Mobil’de RAW dosyalar uğraşılacak gibi değil. Çok daha fazla yer kaplıyorlar, daha yüksek işlemci gerekiyor ve işlem bitene kadar kötü görünüyorlar. Bu yüzden de JPEG “daha kolay ve basit” göründüğü için tercih ediliyor. Bir de RAW destekleme meselesi var. Çoğu telefon RAW dosya desteklemiyor. Az insan kullandığı için az uygulama destekliyor.

Ne değişti?

Donanımsal kısıtlamalar artık geçmişte kaldı. Artık telefonlar RAW işlemenin dışında bir çok işlem yapabilecek kapasitede. Halihazırda Lightroom Mobile’da bu işlemleri yapabiliyoruz. Daha yüksek hafıza kapasiteleri ve bulut hafıza seçenekleriyle artık alan sınırlamaları da ortadan kalktı. Ama daha da önemlisi artık resimlerle iletişimimiz farklı bir seviyede. Artık fotoğraflara filtre eklemek sadece küçük bir grup entelektüelin elinde değil. Artık Instagram gibi bir uygulamada bile rahatlıkla filtreler ekleyebiliyoruz.

Ne önemi var?

Açıkçası, utanç verici bir durum. Hala jpeg’le devam ediyor olmak Game of Thrones’u bluray seçeneği varken 360p izlemek gibi. Herkes daha iyi fotoğraflara sahip olmak istemiyor olabilir ama çoğunluk istiyor. Sadece Apple’ın “İphone’la çekildi” kampanyasına bakın. Gözümüzün önünde çok önemli bir özellik göz ardı edilirken daha fazla megapiksel gibi seçeneklerin reklamı yapılıyor. Android telefon firmaları için,  RAW dosya işleme daha kolay hale getirildiği takdirde Apple’ın tahtı yerinden sarsılacaktır. RAW sonuca bakıldığında gerçekten çok daha iyi ama telefon üreticileri de bunu kolay bir şekilde elde etmenin yollarını aramalı. Örneğin RAW bir fotoğrafı direk Instagram’a yükleyebilmeliyim. Bunun için Lightroom mobil’i satın almamam gerekiyor. Her ne olursa olsun, önümüzdeki günlerde RAW IOS’a da gelecektir. Telefonlar her gün kamera kalitelerini artırırken ve bir sürü özellikle çok daha cazibeli hale getirirken, formatın popüler hale gelmesi an meselesi. Daha fazla yer kaplayabilir, işlenmesi biraz daha uzun sürebilir. Ama gerçekten mobilde paylaştığınız fotoğraflar sizin için önemliyse bunu yapmanız sizin için şart.

youtube-abone

Gökhan Gök

Yönetmen & Müzisyen. Marmara Üniversitesi Sinema Televizyon Bölümü'nü birincilikle bitirdi. TURSAK Geleceğin Sineması Ödülü, Boğaziçi Film Festivali En İyi Senaryo Ödülü sahibi. Çeşitli sinema ve reklam filmlerinde senaristlik ve yardımcı yönetmenlik yaptı. Fotografium'un Youtube yüzü.

Subscribe
Bildir
guest

1 Yorum
En Yeni Yorumlar
En Eski Yorumlar
Inline Feedbacks
View all comments
Aykut Aytekin

Ayfer Ulu Tanyel

1
0
Would love your thoughts, please comment.x