4 Milyar km Uzaktan Dünya Fotoğrafı

0 Shares

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA – National Aeronautics and Space Administration) tarafından 5 Eylül 1977 tarihinde uzaya fırlattığı Voyager 1’in görevi, Güneş Sistemi’nin dış çeperinde yer alan Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün gezegenlerini incelemekti.

Bu görevi 1989’da tamamlayan Voyager 1 bunun ardından daha uzaklara, dünyanın da içinde yer aldığı Samanyolu Galaksisi’nin merkezine doğru yeni bir yolculuğa başladı. NASA?lı yetkililer 14 Şubat 1990, Voyager 1?in kameralarını güneşe doğru çevirerek güneş sisteminin bir portresini çekmeye karar verdiler. Ve Güneş Sisteminin 60 kareden oluşan ilk (mozaik) portresi oldu. Dünya?dan izlenen en parlak yıldız olan Sirius?dan neredeyse 8 milyon kez daha parlak görünen Güneş bu büyük parlaklık sonucu kamerada optik yansımalar meydana getirdiği gözlenmekte. Bunu en aza indirgemek için karanlık filtresi olarak (metan absorpsiyon bandı) ve mümkün olan en kısa pozlama (saniyenin 5 binde biri) ile çekilmiş. Uranüs ve Neptün içinse uzun (15 saniye) pozlama yapılmış.

Voyager 1 yaklaşık 4 milyar kilometre uzaklıktan ve tutulum (ekliptik) düzlem üzerinde yaklaşık 32 derecelik bir mesafeden güneş sisteminin görüntüsü alınmış. Dünya bir nokta boyutunda ve sadece 0.12 piksel olarak izlenmekte.

Tiff olarak indirmek için: http://photojournal.jpl.nasa.gov/tiff/PIA00451.tif

[column size=”1-3″]

[/column]

[column size=”1-3″]

[/column]

[column size=”1-3″ last=”1″]

[/column]

?Soluk Mavi Nokta? ise Uzay aracının 4 milyar kilometreden daha uzak mesafeden aldığı Dünyamızın görüntüsü.

Tiff olarak indirmek için: http://photojournal.jpl.nasa.gov/tiff/PIA00452.tif

21.08.2012 tarihi itibariyle, Voyager 1 dünyadan 18,156 milyar kilometre uzaklıkta bulunmaktadır ve Güneş Sistemi’nden çıkmak üzeredir. Bu süreçte güneşten kopan parçacıkların hareketlerinde bir değişim tespit edilmiştir. Voyager 1’in Güneş Sistemi’nden tamamen çıkıp yıldızlar arası alana geçiş yapmasına az kaldığı bildiriliyor

Voyager 1, enerji ihtiyacını radyoaktif pilleriyle sağlıyor.

Artık dünyadan iyice uzaklaştığı için, yolladığı radyo mesajları yerküreye yaklaşık 16 saat sonra varıyor.

Kaynaklar:

http://www.nasa.gov/mission_pages/voyager/

http://www.bbc.co.uk/

http://tr.wikipedia.org/wiki/Voyager_1

http://tr.wikipedia.org/wiki/Eliptik_y%C3%B6r%C3%BCnge

Fehmi Murat Kaya

Subscribe
Bildir
guest

1 Yorum
En Yeni Yorumlar
En Eski Yorumlar
Inline Feedbacks
View all comments
1
0
Would love your thoughts, please comment.x