Kit Lens İle Nasıl Daha İyi Portre Fotoğrafları Çekilir

Arkadaşlar merhaba bir çoğumuzun bildiği gibi fotoğraf makinemizi alırken genellikle üzerinde bulunan kit lens ile birlikte alıyoruz. Kit lensimiz bir süre bize yetiyor. Hatta bazı fotoğrafçılar var ki çekimlerinin hepsini kit lensi ile yapıyorlar. Portre çekimlerinde ışık kullanımı her zaman önemlidir. Hepimiz profesyonel fotoğraflar elde etmek istiyoruz. Ucuz lensler yardımı ile de bunları yapmak mümkün. Kullanabileceğimiz bir çok teknik var. Şimdi izlere o teknikler hakkında bilgi vereceğiz.

Genel kural; portre çekimlerinde kişinin yüzü, gözleri gibi özel noktaları odak noktası alarak seçmektir. Diğer bir popüler portre çekim kuralı ise yüze odaklanarak arka planda bokeh etkisi yaratmaktır. Arka plan için (rahatsız etmeyecek şekilde) alan derinliği oluşturmaktır. Bu yöntem portre fotoğraflarında daha baskın kullanılmaktadır.

Not: Bazı seyahat fotoğraflarında nerede olduğunuzu göstermek amaçlı çekilen portre fotoğraflarında nerede olduğunuzu belli etmek için arka plana da odaklanmanız gerekmektedir.

Gözlere Odaklanın

  Portre fotoğraflarında, genel olarak bilinen şey gözlerin net ve keskin olması gerektiğidir. Gözler fotoğrafın ruhu gibidir. Bu demek oluyor ki keskin bir odak olarak gözleri almamız şart. Şimdi konuyu geniş açı ve açık diyaframla çekelim. O zaman sadece gözleri odak olarak almamız mümkündür. Bu yüzden fotoğraf makinenizle konuya daha yakın olun. Ancak kit lens ile çekim yaparken diyaframı çok fazla açık seçemeyiz. O zaman  f/3.5 veya f/5.6 olarak seçersek her iki göz de odak içerisinde olacaktır.

Daha İyi Bokeh İçin

Bokeh portre fotoğraflarında hoş bir etki yaratmak için idealdir. Prime lensler ve zoom lensler ile portre fotoğraflarımızda bokehin etkisini daha çok görebiliriz. Kit lens ile de bokeh elde ederiz ama bu prime lensler ve zoom lensler kadar iyi olmayacaktır.

Diyaframı açın: Kit lenslerde genellikle sınırlı ve belirli diyafram açıkları ile sunulmaktadır. Daha açık diyaframlı lensler  ise fiyat konusunda artış göstermektedir. Kit lensimiz ile iyi bir bokeh elde etmek için diyafram değerimiz genellikle F/5.6 –  F/3.5 aralığında olmalıdır. Odağımızı merkezde tutmamız daha iyi alan derinliği ve daha iyi bokeh sağlayacaktır.

Kit Lensinizi Uzatın ya da Tele Lens Kullanın

  Genellikle fotoğraf makinesi üreticileri kit lens aralıklarını 18mm ve 70mm olarak üretmektedir (Nikon 18-70mm ,Canon 18-55mm). Lensi uzatabildiğiniz kadar uzatın, yani en üst mm ‘de kullanın. Geniş açıda olan bozulmaları bu şekilde lensi uzatarak ortadan kaldırabiliriz. Böylece bokeh efekti ile portremizi zengin bir hale getirebiliriz.

Konuya Yakınlaşın

   Geniş açı ile çektiğiniz portrelerin daha iyi olması için belirli oranlarda kırpma işlemi yapabilirsiniz. Tele lens kullanıldığı zamanlarda ise her zaman daha yakından çekilmesi konuya hakim olmamızı sağlayacaktır. Konuya daha yakın olup, diyafram değeri açık olursa arka plandaki bokeh daha fazla olacaktır ve konumuzun ön planda olmasını sağlayacaktır.

Arka Planı Uzaktan Deneyin

  Mümkün olduğu zamanlarda konu ile arka planı belirli bir mesafeden nasıl durduğunu denetleyin. Bunu yaparsak kit lensimizle en iyi arka plan sonucunu almamızı sağlar ve çektiğimiz konunun ilgi odağını yüzde tutmamıza neden olur. Aynı zamanda konunun arka planında bulunan istemediğimiz nesnelerin ortadan kaybolmasına yardımcı olur.

Arka Planı Sade Tutun

  Portre fotoğraflarında ana konuyu ortaya çıkartmak için mümkün olduğunca arka planı sade tutmaya dikkat etmeliyiz. Bu dikkat dağıtıcı öğeleri her zaman kaldırmak mümkün olmasa bile daha sonra kişiyi portrede odak alarak ortadan kaldırabiliriz.

  Genellikle bunlara dikkat edersek kit lensinizle daha güzel portreler çekebilirsiniz. Kendinizi sınırlamadan bir kaç temel noktayı dikkate alıp daha sık çalışıp daha dikkat ederseniz kit lensinizle çok güzel portreler çekebilirsiniz.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir