ISO – Diyafram – Enstantane Daha Kolay Nasıl Anlaşılır?

Fotoğrafçılığın temeli Iso, diyafram ve enstantane değerlerini anlamaya dayanır.
Bu üç değeri ve aralarındaki ilişkiyi bilmeniz halinde fotoğrafçılığa dair pek çok yaratıcılığı sergileyebiliyor duruma geleceksiniz. Bu üç terimi de daha önceki yazılarımızda anlatmıştık:

1- ISO Nedir, Ne İşe Yarar?

2- Enstantane Nedir, Ne İşe Yarar?

3- Diyafram Nedir, Ne İşe Yarar?

Tabi önemli olan bu 3 terimin birbirleriyle olan ilişkisini bilebilmek. Bunun için de şimdi basit bir anlatım yapacağız:

Bir pencere düşünün; bu fotoğraf makineniz.

Panjurları da enstantane olarak ele alın.Panjurlar ne kadar süre açık kalırsa içeriye o kadar uzun süre ışık girer.

Pencerenin büyüklüğü diyaframınız. Pencere ne kadar büyük olursa içeriye o kadar fazla ışık girer.

Şimdi odanın içinde olduğunuzu düşünün. Gözünüzde de güneş gözlüğü var, güneş gözlüğünün camının siyahlığının derecesi de ISO oluyor.

Şimdi diyelim ki ışık istiyorsunuz, ne yapabilirsiniz:

1- Daha büyük pencere seçebilirsiniz. (Açık diyafram)

2- Panjurları daha uzun süre açık tutabilirsiniz. (Enstantane-uzun pozlama)

3- Gözlüğünüzü çıkartabilir, veya daha açık siyah camlı gözlük kullanabilirsiniz.

Tersi durumda, ışık istemiyorsanız:

1- Daha küçük pencere seçebilirsiniz. (Kısık diyafram)

2- Panjurları sınırlı süre açık tutabilirsiniz. (Enstantane-Kısa pozlama)

3- Gözlüğünüzü siyah oranı yüksek seçebilirsiniz. (Düşük ISO)

Bu üçlüyü tamamen anlamak için bol bol pratik yapmanız gerekir. Başlarda otomatik veya program modlarında çekim yapıp daha sonra fotoğrafların çekildiği değerlere göz atarsanız yavaş yavaş bu konuda fikriniz oluşabilir, veya deneme yanılma yöntemiyle çok zaman harcayarak da bu terimleri anlayabilirsiniz.

Kolay gelsin…

Yazar hakkında Tüm yazıları gör

tahiryildiz

Marketing Manager @Fotografiumcom, Administrator @Canonturk, #socialmedia #seo #sem #digitalmedia #photography #photoshop #magento #wordpress #design #blogger

1 YorumYorum bırakın

  • Öncelikle verilen bilgiler için çok teşekkürler. Emeginize saglık Ve özellikle Tahir yıldız kardeşimin bilgileri ve katkılarından dolayı kendisine en içten muhabbetlerimi yolluyorum. Sagolsun varolsun. Fotoğrafçılık konusunda hiçbir bilgim yoktu. Sizin sayenizde bilgi sahibi oluyorum kendimi suan teorik olarak bilgilendiriyorum. Pratik olarakta uygulamayan geçme safhasında Tahir yıldız hocamın bilgilendirmelerine istinaden canon mark 2 alıcam. Ve şunu bilmenizi isterimki şartlar ne olursa olsun fotografium dan alıcam. Tüm yüreğimde sevgiler.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir